Çarşamba, Eylül 4, 2024

Keops Piramidi

Keops piramidi geçmiş zamandan bu yana hep bilinmezliğin sembolü oldu. Antik zamandan bugüne kadar nasıl geldiği ile ilgili soruların arkası hiç kesilmedi.

Keops Piramidi Nerededir?

Dünyanın 7 harikasından birisi olan Keops Piramidi Mısır’ın başkenti Kahire şehrinin kıyısında bulunan Antik Gize Piramitlerinden birisidir.

Gize Piramitleri 3 tanedir. Bunlar:

  • Keops Piramidi
  • Kefren Piramidi
  • Mikerinos Piramidi

Şeklinde sayılabilir. İçlerinde en büyük ve en görkemli olanı Keops Piramidi’dir. Keops Piramidi şimdiye kadar yapılan en büyük mezardır.

Kimler Tarafından İnşa Edildi?

Ölüleri için büyük masraflar yapan ve kendine özgü kültür, ritüellere sahip Antik Mısırlılar;

  • Astronomi
  • Tıp
  • Matematik
  • Mimari

Gibi birçok farklı alanda uzmanlaşmışlardır. Bu uzmanlıkları sayesinde ise yüzyıllardır sırrı çözülememiş Keops Piramidi’ni yapmayı başarmışlardır.

Keops Piramidi Nasıl İnşa Edildi?

Keops Piramidi yapımında kireç taşı kullanılmıştır ve Gize Platosu kireç taşı üzerine kurulmuştur. Bu nedenle kaynak sıkıntısı çekilmemiştir fakat bir tanesi araba ağırlığında olan kaya blokların nasıl taşındığı hala merak konusudur.

Taş ustaları bu devasa taş bloklara kusursuz şekil vermişlerdir. Şekillendirme işlemi işleri zorlaştıracak bakır gibi yumuşak madenlerle yapılmıştır çünkü bu dönemde henüz sert madenler bulunamamıştı. Tahminlere göre bakır sık köreldiği için inşaat ustası kadar tamirci de körelen aletleri keskinleştirmek için inşaatta bulunmuştur.

Bugün son teknoloji aletlerle bile bu büyüklükte bir taş bloğa şekil verilmesi yaklaşık 90 dakika sürmektedir. O dönemin şartlarına göre taşa kusursuz şekil verilip diğer taşın yanına mükemmel nizamı bozmayacak şekilde konulmasının 5 işçinin yarım gününü alması gerekir.

2 milyon bloğu yerleştirmek için ihtiyaçları olan vakit ise yapının yetişmesi gereken vakte göre hayli uzundur. Bu sebeple hileye başvurdular. Dış kısımdaki bloklar inanılmaz bir yakınlık ve hassasiyetle yerleştirildi. Ama katmanlar içeri doğru ilerledikçe içler değişti ve aralarda boşluklar bıraktılar. Gelişigüzel yerleşen bu iç kısımdaki bloklar Antik Mısırlılara çok vakit kazandırdı.

Bu devasa blokların şekil verildikten sonra nasıl taşındığı ise akıllara takılan diğer bir soru. Arkeologlar şekil verilen blokların ahşap kızaklarla beraber taşındığını düşünüyor fakat bu bloklar en tepeye kadar nasıl çıkarıldı?

Piramidin güneybatı köşesinde bu mezarın yapımından kalma bir rampanın izlerine rastlandı fakat rampanın en tepeye ulaşması için başlangıcının yaklaşıl 1 kilometre ötede olması ve piramide harcanan taş kadar rampaya harcanması gerekir. Bu nedenle rampanın bir yere kadar kullanıldığı devamında da piramidin etrafını çevreleyecek şekilde spiraller oluşturulduğu düşünülüyor.

Neden İnşa Edildi?

Antik Mısır’da ölümden sonra yaşam yani ahiret inancı bulunmaktadır. Bu nedenle ölen insanlar eşyaları ile birlikte gömülür. Ölen insanın değeri artıkça birlikte gömülen eşyaların da sayısı artmakta ve hatta hizmetliler ve hayvanlar da mevta ile birlikte gömülmektedir.

Keops Piramidi Firavun Khufu’nun mirasıdır. Bu piramit Firavun Khufu’nun diğer adıyla da Keops’un mezarıdır. Firavun Khufu’nun bizzat kendi isteği ile inşa edilmiştir ve inşa edilmeden önce bitiş tarihi de verilmiştir: Firavun Khufu’nun ölümünden önce! Görevi zamanında yerine getirmedikleri takdirde bedelini canları ile ödeyeceklerini bilen mühendisler kısa sürede görevlerini icra etmişlerdir.

Keops Piramidi Mimarisi

Keops Piramidi 3500 yıl boyunca dünyanın en büyük yapısı olmuştur. 2 milyondan fazla taşın inanılmaz bir nizam ile yerleştirilmesiyle oluşmuştur. Bu kaya blokların her birisi bir arabadan daha ağırdır.

Keops Piramidi üzerindeki çok ağır yükü kaldıracak şekilde tasarlanmış mimari harikası bir yapıdır. İçi karmaşık labirentler ve odalarla doludur.

Antik Mısırlılar bütün piramitlerinde ölüyü mumyalayarak piramidin tabanında bulunan derin odalara yerleştirmiştir. Mumyalamanın sebebi ruh bedenine geri dönmek için ararken tanıyabilmesidir.

Firavun Khufu tarihte ilk defa diğer piramitlerden farklı olarak bedeninin yerin üzerinde ve piramidin çekirdeğinde muhafaza edilmesini istemiştir.

Piramidin temelinde, kireç taşı plakalarının altında antik Lübnan sandal ağacının parçalarından oluşan bir çukur bulunmuştur. Bu parçaların Firavun Khufu ile beraber gömülmesinin sebebinin ona diğer dünyaya geçişte yardımcı olacak bir makine olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları bu ahşap parçaları birleştirmiş ve sonucunda bir tekneye ulaşmışlardır. Bu uğraş ise 20 yıl sürmüştür. Yani eşyaları monte etme olayının da Antik Mısır’dan geldiğini rahatlıkta söyleyebiliriz.

Bilim adamları hassas ölçüm yaptıkları aletlerle beraber Antik Mısırlı mühendislerin ne kadar hassas hesaplarla çalıştıklarını görmüş hayrete düşmüşlerdir. Tamamı ahşap, ip, bakır ve taş aletlerle yapılmış.

Piramidin tabanı kusursuz bir kare, köşeleri ise 1 derecenin 20’de 1’i kadar bir açıyla mükemmel ayarlanmış. Geometrik hesaplar bu kadar iyi yapılmasaydı piramit farklı yerlere doğru kayabilir, sıkışabilir ya da şekli bozulabilirdi. Yani günümüze kadar kalması imkansız olurdu.

İnşaatın sonunda piramit son bir kat parlak kireç taşı ile kaplanmış fakat bu kaplama günümüze kadar kalmamıştır. Yıllar içinde insanlar farklı yapılarda kullanmak için dış kaplamanın neredeyse bütün kaliteli taşlarını çalmışlar.

Keops Piramidi Güvenliği

Firavun Khufu’nun mezar odası adeta bir hazineyi barındırıyor. Kalınlığı 80 metre olan bu mezar odasını korumak için mumyanın etrafı çeşitli dualar ve lanetlerle çevrelenmiş fakat Firavun Khufu’nun mezarında dua ve lanetten çok daha fazlası olduğu söyleniyor. Ustalar mezar odasının etrafına birkaç kanal oymuş ve kanala da devasa granit bloklar yerleştirmiş.

Mumya yerleştirildikten sonra kanal açılmış ve granit bloklar girişi kapatmış üzerine de kireç taşı ile bir duvar oluşturulmuş ve bu çok aşamalı güvenlik sisteminin de hırsızları uzak tutacağı umulmuştur. Fakat bu güvenlik sistemi yeterli gelmemiş ve piramidin için mumya ya da hazine bulunamamıştır. Bu da bize mezarın yağmacılar tarafından çoktan ulaşıldığını gösteriyor.

Dünyanın 7 harikasından birisi olan Keops Piramidi imkânı olan herkes tarafından ziyaret edilmesi gereken bir yapı. Bir gün sizlerin de Keops Piramidi’ni gezmeniz dileğiyle.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler