14 Adımda Kemoterapide Beslenme
- Kemoterapi hastalarında genellikle iştahsızlık oluşmaktadır. iştahsız olduğu durumlarda yemek yemesi için zorlamamak gerekir.
- Kemoterapi hastaları gün içerisinde ara öğünler yapmalıdır.
- Ana yemeklerde sulu yemekler yerine katı ve kalori içeriği zengin besinler tercih edilmelidir.
- Kemoterapi hastalarında genellikle bulantı ve iştahsızlık olması normaldir. Bu dönemde yağlı şekerli, kızartma türü besinlerden uzak durmalıdır bunların yerine daha çok tuz içeriği yüksek olan besinler (kraker az yağlı peynir leblebi beyaz toz yağsız makarna gibi) tercih edilmelidir.
- Hasta yemeğini Havadar ışık alan, temiz kokan, sevdiği kişilerle beraber ve sevdiği bir müzik eşliğinde yemesi daha uygundur.
- Hasta günlük ihtiyacı olan kalori iyi iştahsız olduğu dönemlerde olamayabiliyor bazen bu durumu engellemek için porsiyonu küçük kalorisi yüksek yiyecekler tercih etmelidir. Bunlar sütlü ve meyveli tatlılar cevizli pekmez , bal, taze sıkılmış meyve suları, pilav, makarna, sütlaç ve muhallebi olabilir.
- Kemoterapi hastaları kemoterapi aldığı sürece iştahsızlık ve yetersiz oral alımına bağlı olarak hastalarda kas kaybı oluşabiliyor. Kas kaybını engellemek için kişi kırmızı et tavuk balık veya yumurta tüketmeye gün içerisinde özen göstermelidir. Ana öğünlerin en az birinde bu yiyeceklerden bir tanesi kişinin tüketim tarzına göre pişirilip hazırlanmış olması uygundur.
- Günlük toplamda 8 9 bardak su içilmelidir. Kişi su içmek istemiyorsa; Ayran, soda komposto suyu, meyve suyu gibi içeceklerle su ihtiyacını karşılayabilir.
- Bitki karışımlarının tedaviye yardımcı olacağı düşünmesi ile doktora danışmadan asla bu tür ürünler kullanılmamalıdır.
- Kokuya duyarlı olunan dönemlerde yemek kokusundan uzak bir ortamda, yoğurtla veya soğuk yenebilen yiyecekler tercih edilmelidir.
- Yemeklerin rahatsız edici kokularını azaltmak ve daha lezzetli hale getirmek için nane ve kekik gibi baharatlar kullanılmalıdır.
- Ağır parfüm, sigara ve yemek kokuları gibi kişiyi rahatsız edebilecek kokulardan uzak durulmalıdır.
- Bulantı olduğu zaman derin ve yavaş nefes alma egzersizleri yapılmalıdır. Sürekli bulantı varsa kişi televizyon seyretme, müzik dinleme, örgü örme ya da kitap okuma gibi kendini oyalayacak aktivitelere yönelmelidir.
- Bazı mentollü şekerlemeler rahatlatıcı olabilmektedir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Öncelikle Allah tüm kemoterapi gören hastalara acil şifalar versin. Kemoterapi gören hastalarda diet en önemli sağlık gelişimidir. Yukarıda yazılan bilgiler son derece doğru ve kesin bilgiler. Teşekkür ederiz.
Kemoterapi alan hastalarda beslenme çok önemli ve beslenme tarzları çok spesifiktir. Bilgilerin size yararlı olmasına çok sevindim. Sağlıklı günler dilerim.
Yazı ve bilgiler için çok teşekkür ederiz. Kemoterapi gören hastaların çektiği sorunları dile getirmeniz ve öneriler sunmanız harika bir çalışma
Teşekkür ederim. Sağlıklıklı günler diliyorum.
Kemoterapi gören hastalar için yapılan yemeklerin oranları da, pişirilme süreleri de farklı oluyor. Yazı için teşekkür ederiz. Bu konu en önemlisi bence. dikkat edelim.
Kesinlikle kemoterapi hastalarının yemekleri çok iyi pişmiş olması gerekiyor yemeğin çiğ olmaması ve en ufak bir yanık olmaması gerekiyor pişirilen yemekte kemoterapi alan hastaların beslenmesi çok özel olmalı. sağlıklı günler diliyorum.