Salı, Eylül 10, 2024

Karma Öğrenme Stratejileri

Öğrenme aktif bir oluşumdur. Bireyin yaşantıları sonucunda meydana gelir. Kişinin kendi tepkileri, etkinlikleri ve yaşantıları yoluyla çevresine uyum tarzını değiştiren davranışlar geliştirmesi veya davranışlarının farklılaşması ile gerçekleşir. Öğrenmeyi sağlayarak öğrenme ürünlerini elde etmenin püf noktası, öğrencilere bilgiyi doğru şekilde sunmaktır. Bunu gerçekleştirmenin birçok farklı yolu olmakla birlikte, eğitimciler tarafından önerilen ve öğrencilere sağladığı birçok yararla ön plana çıkan yöntem, karma öğrenme stratejileridir. Bu stratejik yöntem, öğrencileri etkinliklere ve bilgiye ilgi duyar hale getirerek onlara daha kolay öğrenmeleri noktasında oldukça yardımcı olmaktadır.

Elbette ki hemen her konuda olduğu gibi burada da dikkat edilmesi gereken, küçük ama önemli bazı detaylar mevcut. Dilerseniz gelin onlardan bahsedelim.

  • Öğrencileri dahil etmek:

    Gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin ilgi alanlarına hitap edecek nitelikte olmalıdır. “Nasıl?” diye sorarsanız; buna verilebilecek en güzel örnek, gerçek hayat sorunlarına çözüm üreten çalışmalar olacaktır.

  • Seviye seviye beceriler prensibi:

    Öğrenciler hem bireysel olarak hem öğretmenleriyle hem de arkadaşlarıyla etkinlikler yapmalıdır. Burada yapılacak olan her bir çalışma farklı alanlarda beceriler gerektirir. Fikir alışverişi yapma ve sosyalleşme becerileri ön plana çıkan temel becerilerdendir. Ayrıca, yapılacak etkinlikler sayesinde öğrenciler, kritik düşünme ve girişimcilik gibi çalışma becerilerini geliştirmeye de ihtiyaç duyarlar.

  • Çevrimiçi çalışmalar:

    Karma öğrenme modelinin temel yapı taşlarından biri, çevrimiçi kaynaklardır. Öğrencilerin sınıf ortamında öğrendiklerini pekiştirmeleri noktasında oldukça önemlidir. Ayrıca öğrencilerin bilgileri daha kolay öğrenme ve saklamalarına da katkı sağlar. Bu nedenle öğretmenler, öğrencilerinin internette dolaşırken, onlarla sohbet edebildiği, bilgi paylaşabildiği, soru sorabildiği, öğrenme materyallerini kullanabildiği ve çalışmalarını tamamlayabildikleri etkinlikler düzenlemeli ve yönetmelidir.

 

  • Hedefleri belirlemek ve anlatmak:

    Hedefler öğrenciyi aktif, ilgili ve canlı tutar. Bu nedenle öğrencilere hitap eden hedeflerin belirlenmesi, aktarılması ve bu hedeflerle beraber öğrencide konuyla ilgili farkındalık yaratılması gerekir.

  • Açıklık ve netlik:

Kullanılan ifadeler ve verilen içerik açık olmalıdır. Çünkü karmaşık ifadeler anlaşılmayı          zorlaştırarak öğrenmeyi olumsuz yönde etkiler.

  • Özgün çalışmalar üretmek:

    Karma öğrenmenin en önemli noktası özgünlüktür. Her ne kadar özgün bir çalışma üretmek zor olsa da diğer çalışmalardan çok daha ilgi çekici ve etkilidir. 🙂

  • Yönlendiricilik:

Öğrencilerin bilgiyi organize etmelerine, ders talimatlarını gözden geçirmelerine ve talep      edilen derslerle ilgili özet bilgilere ulaşabilmelerine yardımcı olacak araçlar kullanılmalıdır.

Kısa ve öz olarak bahsettiğim bu metot, kolay öğrenme ve öğrenilenlerin pekiştirilmesi noktasında önemli bir ipucu niteliğindedir. Umarım siz değerli okuyucularım için faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Sema Küçükay
Sema Küçükay
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Bence insan kendi öğrenme stilini zamanla çözebilir, okuyarak, dinleyerek veya eğlenceli hale getirerek. Nasıl istiyorsa onu öğrenip ona göre bir strateji yapabilirler.

    • Sema Küçükay

      Elbette öyle. Benim yazdıklarım yönlendirici olması açısından sadece birer ipucu niteliğinde.
      Yorumunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler