Pazar, Eylül 1, 2024

İskandinav Stili İç Mekan Tasarımının İncelikleri Nelerdir?

Çağdaş çizgiler ışığında; sofistike ve pragmatik mekan olgusu sizlere ilgi çekici geliyorsa  İskandinav stili iç mekan tasarımlarını yakından inceleyelim.

İskandinav Stili İç Mekan Tasarımı Nedir?

İskandinav Stili, 20. yy başlarında sadelik, minimalizm ve işlevsellik gibi kavramlar çerçevesinde varlığını oluşturmaya başlamıştır. 1950 yıllarında Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda gibi İskandinav ülkelerinde başlayan tasarım hareketidir. İskandinav stili geleneksel tarzların yoğunluk ve detaycılığının aksine sadelik ve zerafeti vadetmektedir. Stilin en önemli özelliği, estetik kaygıları minimalizm ve modernizm felsefelerini harmanlayarak gün ışığına çıkarmaktır. Doğallığın ön planda tutulduğu, aydınlık ve gözü yormayan fonksiyonel tasarımların bir arada bulunduğu bu stil odak noktasına huzuru almaktadır. İskandinav stili  huzurun boyutsal oluşumlarını yaşam alanlarına entegre etmeyi amaçlamaktadır.

İskandinav Stili İç Mekan Tasarımının İncelikleri Nelerdir?

İskandinav stili bütünde minimalizm felsefesi ile yol almaktadır. Sade, basit ve işlevsel olana ulaşma iç güdüsü ile şekillenmektedir. İskandinav ülkelerinin coğrafi konumunun etkisi tasarım ihtiyaçlarında yol gösterici olmuştur. Uzun soluklu kış ayları ve karanlık mekan oluşumu kullanıcıyı aydınlık ve ferah mekan ihtiyacına yönlendirmiştir. Bu bağlamda iç mekanda kullanılacak ögelerin seçiliminde aydınlık görüntüyü elde etme kaygısı yatmaktadır. Aydınlık görüntü oluşumu sıcaklığı beraberinde getirmekte ve bu sıcak görüntü doğallığa geçişi temsil etmektedir. Mekan genel görünüm olarak temiz yüzeylere sahip, dağınık olmayan obje kurgusu ve zarafetin mekana karakter kazandırmasıyla şekillenmektedir. Mobilya kullanımında minimalizm felsefesiyle yol alınmakta ancak aksesuar seçimlerinde cesur hareket edilmektedir.

İç Mekan Tasarımının İncelikleri

İskandinav Stili Renk Paletleri

İskandinav stilinde aydınlık görünümü elde etmek için şüphesiz en çok tercih edilen renk beyaz olmuştur. Beyaz rengin kullanımı duvar, tavan, mobilya ve aksesuarda göze çarpmaktadır. Sofistike mekan yaratma kaygısı olduğu için ahşabın sıcaklığı varlığını göstermektedir. Ahşabın sıcak rengi mekanın huzur oluşumuna destek olmaktadır. Zemin, tavan taşıyıcısı, kapı, mobilya ve aksesuarda ahşap tercihi göze çarpmaktadır. Göz yormayan, dingin mekanların oluşması için nötr renk kullanımı yoğunluktadır. Nötr renk skalasında yer alan gri renk ve tonlarının kullanımı tercih edilmektedir. Mekanda gri rengin kullanımı karakterli ve yumuşak alan oluşumuna destek olduğu algılanmaktadır. Gri rengin duvarda kullanımı; siyah, beyaz objeler ile mekan kurgusu yapılması dikkat çekmektedir.

İskandinav Stili Renk Paletleri

Bohem Stili Dekorasyonu Nedir? Bohem Sitilinin İncelikleri Nelerdir?

Beyaz ve gri renk kullanımı çeşitli ana renklerin pastel tonları ile kombinasyon oluşturmaktadır. Doğaya atıfta olma amaçlı denizin yansıması mavi ve tonları, topragın yansıması kahve ve tonları stil renk kombinasyonlarında geniş renk yelpazesi sunmaktadır. Mekan ve mobilya taşıyıcılarında; beyaz ve ahşap rengin yoğunluğu göze çarparken aksesuar ve aydınlatma seçiminde pastel renk ve tonları dikkat çekmektedir. Mavi, yeşil, sarı, turuncu ve toprak renklerinin tonları mekanda kullanılarak yaşam alanlarına dinamizm aşılanmaktadır.

Renk Paletleri

İskandinav Stili Mobilya Seçimi

Mekanların ana temasını ve stilini yansıtması için şüphesiz en önemli öge mobilyadır. İskandinav stili mobilya seçiminde ise işlevsel, sade, modern, estetik gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. Mekan genelinde oluşan hava huzuru hissettirecek sıcaklığın oluşumudur. Ahşap materyal seçimi sıcak görünümün oluşumu için en etkili seçim olacaktır. Çam, kayın, dişbudak ve huş ağaçlarından imal edilmiş ahşap elemanlar kullanılarak çeşitli ürünler tasarlanmaktadır. Ağır hantal ve işlemeli mobilyaların aksine hafif ve modern formlara sahip mobilyalar tercih edilmektedir. Ahşap strüktürlü mobilyalarda mekanın ferah algısı için beyaz rengin hakimiyet gösterdiği göze çarpmaktadır.

Suların Mavi Aynası: Akdeniz Stili Dekorasyon

İskandinav Stili Mobilya Seçimi

Mekan genelinde; mobilya seçimlerinde nötr renkler, açık tonda ana renkler ile kombinasyon oluşturmaktadır. İskandinav ülkelerinde doğadan en fazla verimi almak amaçlandığı için doğal unsurlar mekanlara taşınmıştır. Tasarımda el yapımı ve doğal materyal kullanımı dikkat çekmektedir. Döşemelik kumaşlarda keten, pamuk ve yün tercih edilmektedir. Ev tekstili bağlamında pamuk, keten gibi doğal malzemeler; beyaz zemine yakışacak şekilde ekose, çizgiler, geometrik ve floral desenler kullanılmaktadır. İskandinav stili her ne kadar doğallık ve sadelikten yana tasarım stili olsa da estetik olanı yakalama dürtüsü ile yer yer metal kontrüksiyonlu mobilya seçimleri göze çarpmaktadır. Çağdaş olanı yaşam alanlarına taşıma ilkesini benimseyen bu stil dönemin yeniliklerini mekanlarında cesurca kullanır.

İskandinav Stili Mobilya Seçimi

İskandinav Stili Aydınlatma

Ferah mekan yaratma dürtüsü ile şekillenen İskandinav stili iç mekan dekorasyonunda aydınlık alan oluşumu üzerinde durulmaktadır. Ferahlık olgusu için doğal aydınlatma unsurlarından yararlanmak önemli bir husustur. Büyük pencere tercihi ile karanlık geçen uzun kış günlerinde güneşten en fazla verimi alarak mekanların doğal yolla aydınlatılması sağlanmaktadır. Pencerelerin güneş ışığından alacağı verimi kesmeme adına şeffaf ve ince perde seçimi dikkat edilesi gereken bir diğer konudur. Mekanın aydınlık görünüme kavuşma kaygısı ile kat yükseklikleri ortalamanın üzerinde ölçeklendirilmiş ve karanlık alan oluşumuna engel olmak hedeflenmektedir. Doğal aydınlatma ölçütlerinin yanında yapay aydınlatmada da ferah görünüm için nicelik ve nitelik bakımından baskın aydınlatma organizasyonları kullanılmaktadır. Tavan aydınlatma ürünleri, abajur, lambader ve mum kullanımı mekanın aydınlatılması için kullanılan önemli objelerdir.

İskandinav Stili Aydınlatma

Loft Stili İle Asi Ruhlu Mekanlara

İskandinav Stili Aksesuar Seçimi

Doğallığın yansıması olan İskandinav stilinde minimalizm felsefesi ve sadelik olgusu benimsenmiş olsa da aksesuar seçimlerinde özgün ve cesur obje tercihleri dikkat çekmektedir. Stilin; düz ve keskin hatların kullanımına ağırlık vermesi onu diğer stillerden ayırmaktadır. Dağınık görünümden uzak temiz yüzeyler elde etme kaygısıyla aksesuar seçiminde nicelik bakımından az, nitelik olarak tatmin edecek tercihlere yönelmeye sevk etmiştir. Zerafeti mekanda hissettirmek amacıyla büyük ve abartlı objelerin aksine küçük ve naif seçimler göze çarpmaktadır. Keskin ve geometrik şekilli çerçeveler, irili ufaklı şeffaf vazolar, hasır örgü sepetler, tüylü battaniyeler, metal strüktürlü aydınlatma elemanları, kağıt fenerler İskandinav stili aksesuar seçimlerine örnek verilecek tercihlerdir. Doğayı mekanlarımıza taşıyan bitkilerin kullanımı bu stilde de dikkat çekici bir biçimde kullanılır. Şüphesiz kaktüs kullanımı bitki seçimi için en spesifik örnek olacaktır.

Aksesuar Seçimi

Siyah beyaz monokrom görsellerin gri duvar önünde sergilenmesi stilin var oluş olgusunu gözler önüne serecektir. Sıcak ve huzurlu bir İskandinav evinde soft renk kombinasyonlu aksesuarlara, nötr renkli mekan taşıyıcıları eşlik ederek dinginliğin yansıması mekanı ele geçirecektir. Ham ahşap sehpa, kitaplık, raf gibi ürünler stilin yansıması olarak mekanda gönül rahatlığı ile tercih edilmektedir. Sıcak ahşap zemin ile suni kürk buluşması istenilen yumuşak havayı iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayacaktır. Üst üste yığın halindeki minder kullanımının aksine büyük, rahat, yumuşak ve çizgisel hatlara sahip yastık kullanımı dikkat çekmektedir. Minimalizim felsefesini mekanda yaşatmaya çalışılırken estetik açından tatminkar mekan yaratma kaygısı ile aksesuar seçimindeki naiflik stilin en vurucu özelliği olarak benliğini korumaktadır.

Siz de mekanlarınızda İskandinav stili yansımalarını oluşturmak istiyorsanız; huzur, sıcaklık, basitlik, sadelik, minimalizm, işlevsellik, ferahlık, zerafet gibi kavralar ışıgında mekan organizasyonlarını yapabilirsiniz. Aydınlık görünüm ve gözü yormayan kombinasyonlar ile dinliğin yumuşaklığını yaşam alanlarınıza taşıyabilirsiniz.

Bunu da okumanızı tavsiye ederim: Standart Dışı İç Mekan Tasarımları

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

İç Mimar Gülbahar Özdemir
İç Mimar Gülbahar Özdemir
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler