Holografi nedir sorusunun cevabı teknik olarak cisimlerden yansıyan ışığın bükülerek üç boyutlu hale getirilerek yansıtılma durumudur. Yansıtma sonrası bükülen ışıklar fotografik bir görüntü haline dönüşür. Hologram teknolojisi, aktarım hologramları denilen bir çeşidiyle kredi kartlarında güvenlik amaçlı kullanılır.
Kredi kartlarında kullanılan hologram biçimine gökkuşağı hologramı adı verilir. Bu sayede kredi kartlarının güvenlik dereceleri attırılarak kredi kartı müşterilerine güvenli bir kullanım imkânı sunar. Gelişen teknolojiyle hologram teknolojisi birçok alanda kullanılmaktadır. Yaygın olarak güvenlik bakımından kullanılan hologram teknolojisi, CD, DVD ve kimlik kartlarında da bu amaçla kullanılır.
Holografi Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Hologram teknolojisi çalışma sistemi fizik ve matematik odaklıdır. Lazer ışınları ile kayıt altına alınan görüntü, temizlenip netleştirildikten sonra iki parçadan oluşan aynalar vasıtasıyla yönlendirilir. Aynaların iki parçadan oluşması lazer ışınını bölerek iki farklı lazer ışını oluşmasına neden olur. Bu sayede ışınlardan birisi nesneyi yansıtırken diğerinin yansıtılan nesneyi kayıt altına alması sağlanır. Son olarak iki lazer ışını birbirleriyle kesiştirilerek görüntüyü ortaya çıkarır. Ortaya çıkan görüntü bilgisayar ortamında üç boyutlu hale getirilir.
Holografi Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?
Hologram teknolojisi günümüzde yaygın olarak kullanılır. Yaygın olarak kullanılan alanlar ise şunlardır;
- Kredi Kartları.
- Kimlik Kartları.
- Ses Kartları.
- Askeri Haritalar.
- Veri Depolandırma Cihazları.
- Tıp.
- Güvenlik.
- Sanat.
Teknolojinin gelişmesiyle holografinin kullanıldığı alanlar her geçen gün artış göstermektedir. Özellikle güvenlik ve veri depolama sektörlerinde hologram teknolojisi önemli bir yere sahiptir. holografi nedir sorusunu soran kişiler, hologram teknolojisinin kullanıldığı alanların yaygınlığı karşısında oldukça şaşırma belirtileri göstermektedir. Hızlı yayılan hologram teknolojisi geleceğin en çok aranan ve kullanılan teknolojisi haline dönüşecektir.
Kredi Kartları
Kredi kartlarında kullanılan hologram teknolojisi güvenlik amaçlıdır. Kredi kartları üzerindeki bilgilerin yansıması sağlanarak 3.kişiler tarafından görülmesi zorlaştırılmıştır.
Kimlik Kartları
Hologram teknolojisi kimlik kartlarının kopyalanamaması ve kimlik bilgilerinin özel şifreleme yöntemiyle saklanması hususunda rol oynar. Bu sayede sahte kimlik kartları kopyalanamaz, kopyalansa dahi holografi teknolojisi sayesinde sahte olduğu anlaşılır.
Ses Kartları
Ses kartlarında kullanılan hologram teknolojisi, seslerin depolanması ve ses frekanslarının daha net olması hususunda rol oynamaktadır.
Askeri Haritalar
Hologram teknolojisi sayesinde haritalar üç boyutlu hale getirilerek, gösterdiği coğrafi alanların ve stratejik konumları detaylandırarak anlatması sağlanır. Askeri alanlarda operasyon veya bilgi almak amacıyla kullanılan üç boyutlu askeri haritalar tercih edilir.
Veri Depolandırma Cihazları
Hologram teknolojisi veri depolama cihazlarında, depolama kapasitesini arttırmak için kullanılır.
Tıp
Tıp öğrencilerinin eğitimlerinde yaygın olarak kullanılan hologram teknolojisi, uygulamalı dersleri üç boyutlu hale getirerek öğrencilerin detaylı görüntüye erişmesine olanak sağlar. Bu sayede öğrenciler uygulamalı derslerde holografik görüntü sayesinde çalışma imkânı bulur. Aynı zamanda cerrahlar tarafından ameliyatların üç boyutlu görüntülenmesi sağlanır.
Sanat
Hologram teknolojisi ile bazı sanatçılar teknolojik eserler vermeye başlamıştır. Oluşturulan üç boyutlu görüntülere şekil vererek, yeni bir sanat akımı başlatmışlardır.
Holografi Teknolojisinin Gelecek Planlamaları Nelerdir?
Holografi teknolojisi günümüzde birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Holografi teknolojisinin geliştiricileri gelecekte hemen hemen her alanda bu teknolojinin kullanılacağını söylemektedir. Henüz yeni yeni yaygınlaşan holografik teknoloji başlangıç aşamasında olmasına rağmen birçok sektörde kullanım imkânı bulmuş vaziyettedir. Teknoloji firmaları holografi teknolojisinin günlük yaşamda kullanılmasını hedeflemektedir. Bunun yanı sıra uzay ve otomotiv sektörlerinde kullanılması için teknolojinin gelişmesi hususunda çalışmalarına devam etmektedirler. Holografi nedir sorusunun cevabı şu an için kısıtlı olsa da, gelecekte oldukça geniş bir cevap niteliğine sahip olacak gibi durmaktadır.
Üç Boyutlu Hologram Nedir?
Holografi nedir sorusuna paralel olarak gelişen hologram teknolojisinin sağladığı en büyük avantaj görüntülerin üç boyutlu hallerde detaylanmasıdır. Arttırılmış gerçeklik olarak sunulan bu yöntem sayesinde gerçekte var olmasa da gerçekten daha detaylı bir şekilde görülebilirliği olan görüntüler ortaya çıkar. Bu sayede görüntünün tüm detaylarına kolaylıkla ulaşılabilir. Üç boyutlu hologram teknolojisi esas olarak lazer ışınlarının aynalar yardımıyla yansıtılması sonucu oluşturulur.
Üç Boyutlu Hologram Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?
Üç boyutlu hologram teknolojisi günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan alanlar şunlardır;
- Arttırılmış Sanal Gerçeklik Gözlükleri.
- Sinema Sektörü.
- Video Oyunları.
- Simülasyon Eğitimleri.
- Haritalandırma Yöntemleri.
- Bilgisayar Oyunları.
Üç boyutlu hologram teknolojisi günümüzde hâlâ gelişmektedir. Yakın tarihlerde üç boyutlu hologram teknolojisinin özellikle otomotiv sanayisinde kullanılacağı, bu yönde yapılan çalışmalar ile hedeflenmektedir. Ayrıca uzay ve silah sanayisi de üç boyutlu hologram teknolojisi hususunda adımlar atılmaktadır. Holografi nedir sorusuna hala cevap arayan bilim insanları, hologram teknolojisinin sınırları olmayan bir teknoloji alanı olduğunun farkındadır.
Holografi Teknolojisinin Tarihçesi
Hologram teknolojisinin temelleri 1947 yılında Dennis Gabor tarafından, karışık desen teorisi ekseninde atılmıştır. Gabor ışıkla oluşan her desenin orijinal kaynağının desen verilerini taşıdığını öne sürmüştür. Zaman içerisinde gelişen lazer ve optik teknolojileri ile bu teori tekrar gündeme gelmiştir. Kısa bir zaman içerisinde fizikçiler tarafından teori denetlenmiş ve gerçeğe çok yakın sonuçlar verdiği görülmüştür.
Fizikçiler tarafından henüz adı konmamış olan bu teknoloji, holografi nedir sorusunun temellerini atmıştır. 1970 yılına gelindiğinde ise Gaborun ortaya attığı bu teoremle alakalı birçok makale yazılmış ve bilim dünyası bu teoriyi tartışır hale gelmiştir. Yapılan deneyler sonucunda holografi teknolojisinin kullanılabilirliği ispatlanmış ve sanat galerilerinde kullanılmaya başlanmıştır. Holografi teknolojisi başlarda sadece sanat odaklı kullanılan bir teknoloji haline gelmiştir.
1980’lerden sonra ise holografi sergileri kapanmaya başlamış halkın bu yeni teknoloji alanına ilgisi azalmıştır. 1982 yılına kadar popülerliğini kaybeden holografi teknolojisi, fizikçi Alain Aspect’in buluşuyla yeniden popülerliğine kavuştu. Alain Aspect elektron parçacıklarının mesafeye bakılmasızın birbirleri ile iletişime geçebildiklerini tespit etti. Bu buluş Albert Einstein’in iletişim teknolojilerin ışık hızına ulaşamaz teoremini yerle bir etmiştir. Elektonların birbirleri ile mesafe farketmesizin haberleşebilmeleri, günümüzde kullanılan holografi teknolojisini oluşturmuştur.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.