Gençlik Hastalığı (Canine Distemper) köpeklerin çok bulaşıcı bir hastalığıdır. Yaşlı köpeklerde de görülmesine rağmen aslında 2 yaşına kadar olan genç köpeklerin hastalığıdır. Hastalık genellikle bir yaşından küçük köpeklerde olmak üzere kurt, tilki, gelincik ve vizonlarda da görülebilir.
Gençlik Hastalığı (Canine Distemper) Etkeni
Hastalığın etkeni filtreleri geçen bir virüstür. Hasta hayvanların organlarında, her türlü salgı ve dışkılarında, hatta hastalığın başlangıcında kanında bulunur. Dezenfekten maddelere karşı dayanıklılığı azdır.
Gençlik Hastalığı (Canine Distemper) Bulaşması ve Seyri
Özellikle damlacık enfeksiyonu şeklinde direkt veya eşya, yem, su gibi maddelerle indirekt olarak bulaşma olur.
- Hastalığın virüslerinin vücuda girmesinden belirtilerin görülmesine kadar geçen süre 6-9 gündür. Hastalıkta yüksek ateş belirgindir.
- Hastalık 2 devre halinde görülür. Her iki devrede de ateş mevcuttur ama devre aralarındaki birkaç günde ateş görülmez. İkinci devreden sonra ateş düşünce hayvan sıhhatli bir görünüş alır. Ayrıca kanda lökosit sayısının azalması, akciğer ve nefes borusunun iltihaplanması, mide ve bağırsaklara ait sinirsel bozukluklarla karakterizedir.
- Hastalık 1-3 gün süren bir ateşle başlar,1-2 gün sonra normale döner, sonra yine yükselerek bir haftadan fazla yüksekliğini korur. Ateşle beraber kanda lökosit sayısında azalma vardır.
Gençlik Hastalığı (Canine Distemper) Şekilleri
1- Göz Şekli
2- Broncho – pneümoni Şekli (Akciğerle nefes borularının iltihabı şekli)
3- Gastro-intestinal Şekli (Mide ve bağırsakların iltihabı şekli)
4- Deri Şekli
5- Sinirsel Şekil
Hastalık yalnız bir formda görülmez. En az 2 veya daha çok formla birlikte seyreder.
1-Göz Şekli:
Gözde sulu, sümüklü, çoğunlukla irinli ve balgamlı bir akıntı vardır. Göz kapaklarının içi kirli kırmızıdır. İrinli ve balgamlı akıntı nedeniyle göz kapakları birbirine yapışabilir. Işıktan korkma dikkati çeker.
2-Bronchopneumoni Şekli :
Önce irinli ve balgamlı bir burun akıntısı meydana gelir. İştah azalır, hayvan durgunlaşır, aksırık ve öksürük görülür. Sonra da akciğer ve nefes borularında iltihaplanma tablosu görülür.
3-Gastrointestinal Şekli :
Genellikle bronchopneumotik şekille birlikte seyrederler. Kusma, kanlı veya köpüklü ishal dikkati çeker. İştah azalır, hayvan düşkünleşir, susuzluk meydana gelir. Ateş bir önceki formdan daha düşüktür.
4-Deri Şekli :
Hayvanların tüysüz yerlerinde özellikle ayakların iç tarafları ve karında oluşan enfeksiyonel hastalıklarda görülen deri üzerindeki kızartı, lekeler veya kabarcıklarla karakterizedir. Önceleri mercimek veya daha büyük yumurtalar şeklinde görülür daha sonra kuruyup dökülerek yerini kırmızı lekelere bırakır.
5-Sinirsel Şekli:
Bu şekil yukarıdakilerden sonra veya direkt olarak ortaya çıkar. Belirli kas gruplarında tikler oluşur. Bu kronik kramplar en çok bacak, yanak ve dudak kaslarında görülür. Kramplar, şakak kaslarında ve kulaklar arasındaki kaslarda görülürse hastalığın seyri iyi değildir. Köpüklü salya akıtılması çiğneme kaslarının kramplarından olur. Köpeğin dişleri birbirine çarpar, sürekli net sesle havlar, hatta saatlerce inler. Bazen sara benzeri nöbetler ile tüm vücut titrer. Meydana gelen tikler hayvan iyileşse de tüm hayatı boyunca kalır. Yürümede dengesizlik ve sonucunda felçler oluşur.
Diğer Belirtiler
- Bronş, idrar kesesi ve mide-bağırsak epitellerinde stoplazmik ve intranükleer inkluzyon cisimciklerihastalığın özel belirtisidir.
- Diğer belirtiler hastalığın şiddetine ve ikincil bakteriyel enfeksiyonlara bağlıdır. Bunlar; mide-bağırsak kanalı yangısı, kanamaya ait bağırsak iltihabı, dalağın büyümesi, akciğer ve nefes borularının iltihaplanması, karın alt bölgelerinde sivilceli deri iltihabı şeklinde sayılabilir.
- Hastalığın seyri klinik tabloya göre değişir. Bu 10 günden az olabileceği gibi haftalar hatta tekrarlayarak aylar sürebilir.
- Ağır olaylar ve sinirsel şekil dışında durum iyidir. Ölüm oranı %20 ile %50arasındadır. Tipik belirtiler gösteren olaylarda hastalığın tanımı zor değildir. Birçok olayda tipik belirtiler şekilleninceye kadar kuşkuludur.
Hastalığın Tedavisi
- Hastalık; kuduz, köpeklerin enfeksiyoz hepatitisi, leptospirosos ve toxaplamosis ile karışabilir.
- Tedavide gençlik hastalığı serumu ve konsantre köpek gamma globulini varsa kullanılır. İkincil hastalık varsa tedavisi yapılır.
- Sinirsel belirtileri kontrol altına alınmaya çalışılı Özel bir sağaltımı yoktur. İyi bakım ve uygun gıdanın yanında belirtilere göre tedavi uygulanır.
- Korumada serum ve aşılar kullanılır. Ama en önemlisi,aya gelen köpek yavrularının aşılanmasıdır. Hastalıkta birinci aşılama 7-9. haftalarda, ikinci aşılama 14. haftada yapılır. Yetişkin köpekler yılda en az bir kere aşılanmalıdır.
- Hastalığı geçiren köpekler ömür boyu bağışık kalırlar. O nedenle, korkulu rüya görmek ya da sevdiğiniz hayvanın üzülmesini istemiyorsanız bu aşıları zamanında yaptırmalısınız.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Ben bu hastalığı ilk defa duydum. Köpeklerde genelde bu tüp belirtiler görünür felç olarak nitelendirilir. Ancak ateş her hayvana zarar verir. Körlüğe kadar giden ateş rahatsızlıkları oluyor köpeklerde. Aman dikkat edin.
gençlik hastalığının internette gördüğüm en ayrıntılı tanımı , gerçekten ellerinize sağlık