Çarşamba, Kasım 27, 2024

Garipçe Nerededir?

Yoğun hayat temponuza kısa bir soluk aldırmak için Garipçe Köyü’ne doğru yola çıkabilirsiniz… Stresten uzaklaşmak ve denizin eşsiz müziğine kulak vermek için rotanızı İstanbul’un Sarıyer ilçesine çevirmeniz yeterli olacaktır.

Açıkçası insanlardan uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak sizlere çok ama çok iyi gelecek. İstanbul’da yaşıyorsanız ya da İstanbul’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız sessizliğiyle ruhunuzu dinlendiren bu köye uğramayı ihmal etmeyin. Özellikle hafta sonu kaçamaklarını sevenler için burası eşsiz bir adres.

Sarıyer‘e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan bu köyü dilerseniz daha yakından tanıyalım. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Avrupa ayağında, Garipçe Burnu’nda yer almaktadır. Köyün çoğunluğuna ormanlık alanlar hakimdir.

Garipçe Köyü mitolojide lanetlenmiş Kral Phineas’ın yaşadığı köy olarak akıllarımıza kazınmıştır. Antik çağda sahilinin taşlık ve kayalık olması nedeniyle kartal ve akbabalara ev sahipliği yapmıştır.

Günümüzde Gyropolis yani “Akbabalar Şehri” denmesinin sebebi bundan kaynaklanmaktadır. Geçim kaynağı balıkçılık olmakla beraber köyde hayvancılıkta yapılmaktadır. Garipçe Köyü, Rumeli Kavağı ve Rumeli Feneri’ne yakın bir konumda bulunmaktadır.

Köyde 1941’de inşa edilmiş bir cami, bir bakkal, bir kahve ve turizmin gelişmesi adına yapılan birkaç lokanta bulunmaktadır.

Garipçe Nerede?

Eğer özel aracınız ile ulaşmak istiyorsanız Sarıyer merkezinden Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’ni takip etmelisiniz.

Sarıyer-Rumeli Feneri yolunu izleyerek Koç Üniversitesi kavşağından Garipçe Köyü rotasına dönmelisiniz. Ayrıca köy meydanında ücretli olan park alanlarına aracınızı park edebilirsiniz. Alternatif olarak aracınızı meydana gelmeden Garipçe Kalesi’nin içine bırakmanız mümkün.

Eğer İstanbul dışından geliyorsanız öncelikle uçak veya otobüs bileti almanız gerekiyor. Köye ulaşmak için Hacıosman, Sarıyer metro durağından kalkan 150 ve 40 numaralı İETT otobüsleri sizleri Garipçe’ye ulaştırıyor. 40 numaralı otobüse binerseniz şoföre ineceğiniz yeri sormanızı öneriyorum.

Garipçe’de Konaklama

Üzülerek söylüyorum ki köyün içinde konaklama imkanı bulunmuyor. Dilerseniz Garipçe Köyü bölgesinde nerede kalabileceğinize bakalım;

Fuat Paşa Yalısı

Muhteşem atmosferiyle boğazın tarih kokan yalılarından birisidir.Şıklık ve zarafetin eşsiz bir manzarayla taçlandırılmasıyla konuklarına harika bir konaklama imkanı sunmaktadır.

The Central Palace Bosphorus

Gösterişli boğaz manzaralı odalarıyla birlikte havalimanından 35 km uzaklıktaki konumuyla konuklarının gözdesi haline gelmiştir.

Kilya Hotel

Kilyos plajlarına yakın konumuyla öne çıkan Kilya Otel ayrıca açık havuzuyla da konukların dikkatini çekmektedir.Şehrin gürültüsünden uzakta sakin ve şık bir hizmet vermektedir.

Cemed House

Deniz manzarası, yemyeşil bahçesiyle Sarıyer’in nezih butik otellerinden birisidir.

Garipçe’de Nerede Yenilir?

Yemeden içmeden olmaz diyenlere;

Burada yaşayan halk balıkçılıkla geçimini sağladığı için köyde bir çok balıkçı restorantı bulunuyor.

Balık dedik acıktık hemen köydeki meşhur balıkçıları yazıyorum.

Garipçe Aydın Balık

Eşsiz deniz manzarasıyla beraber enfes lezzetleri tadabileceğiniz salaş bir mekandır. Personellerinin hizmeti çok beğenilmektedir. Müşterilerinden tam not alan bu mekanda İki kişilik ortalama tutar 70 tl’dir.

Quarip Restaurant

Teras manzarasıyla konuklarını büyüleyen bir mekandır. İki kişilik ortalama fiyat 150 tl’dir.

Asma Altı Kahvaltı Balık

Öğlen balık sefası yapmak isteyenler için doğru bir adrestir. Genellikle kahvaltısıyla ünlü olan bu mekanın balıkları da beğenilmektedir. İki kişilik ortalama balık fiyatı 80 tl’dir.

Reis Balık Kahvaltı Kafe

Taze balıklarıyla ve denize sıfır oluşuyla ilgi çeken bir mekandır.Ailecek gidilebilecek en güzel restaurantlardan birisidir. İki kişilik ortalama balık fiyatı 180 tl’dir. Mezeleri ve sunumuyla müşterilerinden iyi not almıştır.

Kahve Çay tam da  aradığınız bir çay bahçesi. Gözleme ve muhlaması çok beğeniliyor denemenizi öneriyoruz. Ayrıca burada erik suyu ve limonata da deneyebilirsiniz.

Şöyle güzel bir hafta sonu kahvaltısı isteyenler için deniz havasını bol bol içinize çekeceğiniz, bir o kadar da temiz hava eşliğinde çayınızı yudumlayacağınız eşsiz mekanlardan bazıları ;

Asma Altı Kahvaltı Ve Balık Evi

Müşterilerine hafta içi serpme kahvaltı servis eden, hafta sonları ise açık büfesiyle ünlenen samimi bir mekandır. 130 yıllık ahşap bir mekanda hizmet vermektedir.Çaylar self-servistir hem kahvaltı sırasında hem de kahvaltınız bittikten sonra çayınızı doldurabilirsiniz.Serpme Kahvaltı fiyatı 45 tl’dir.

Garipçe Aydın Balık Restaurant

Açık büfe kahvaltısıyla Garipçe’nin sevilen kahvaltı mekanlarıdan birisidir.Açık büfe kahvaltısı 40 tl’dir.

Qarip Restaurant

Çeşitli kahvaltı seçenekleriyle terasında huzurla çay içebileceğiniz bir mekan.Serpme ve açık büfe kahvaltı fiyatları 60 tl’dir.

Garipçe Reis Balık ve Kahvaltı

Denize sıfır konumuyla şirin mi şirin bir mekan.

Bu mekanlarla Balık balık restoranlarını okurken de karşılaştınız. Garipçe Köyü küçük ve sevimli bir köy olduğu için farklı başlıklar altında aynı mekanları önerebiliyoruz. Hemen kızmayın, olur da erken saatlerde bu köye yolunuz düşerse balıkçılarda enfes bir kahvaltı yapabileceğinizi söylemek istedim.

Garipçe’de Gezilecek Yerler

Yedik-içtik biraz gezelim diyorsunuz duyuyorum ve hemen başlıyorum anlatmaya;

Garipçe Kalesi

Köyün sol tepesinde yer alan Garipçe Kalesi, Bizans ve Osmanlı dönemine  ait bir çok esere ev sahipliği yapmaktadır.

III. Mustafa tarafından 1757-1774 yılları arasında yaptırılmıştır.

Boğaza hakim bir noktada yer alan Garipçe Kalesi, Garipçe Köyü’nü fotoğraflamak için mükemmel bir yerdir.

Poyrazköy Burnu

Tarih kokan Garipçe Kalesi’nin bir benzeri, hemen karşısındaki Poyrazköy Burnu’nda bulunuyor.

Papazburnu

Köyün sağ tarafında bulunan Papazburnu adındaki tepede tarihi bir kule bulunuyor. Oraya çıkarak Karadeniz’i daha tepeden görebilirsiniz.

Kuş Gözlem Kulesi

Dünyanın en önemli kuş göçü yollarından biri olan Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi’nden bahsedeceğim.

2015 tarihinde kapılarını ziyaretine açan gözlem kulesine girişler ücretsizdir.

Yerli ve yabancı bir çok turistin ilgi odağına gelen bu yerde eşsiz panoramik resimler çekmek mümkündür.

Tamamı ahşaptan yapılan bu kulenin yüksekliği 30 metredir. 300 metre uzunluğunda bir yürüyüş yoluna sahiptir.Tabelaları takip ederek kuleye ulaşmanız çok kolaydır.

Büyük Liman

Köyün iskelesinden Büyük Limana ve diğer yüzme koylarına turlar düzenlenmektedir.Büyük Liman’a giderseniz hamam, kilise, kale duvarları görmenin yanı sıra Soğuksu Çeşmesi ve Hacının Suyu Çeşmesi de görebileceğiniz tarihi eserler arasında bulunuyor. Ayrıca Sarıyer ve Garipçe’den tekneyle geldiyseniz Büyük Liman Halk Plajı’nda denizin tadını çıkarabilirsiniz.Plajda duş ve tuvaletin bulunmadığını şimdiden söyleyip sizleri uyarıyorum.

Biz Garipçe’yi çok sevdik yakınlarında başka güzel köyler var mı derseniz eğer Rumelifeneri’ni ziyaret edebilirsiniz. Şimdiden hepinize huzur dolu bir tatil diyorum. Diğer yazımda görüşmek üzere hoşçakalın.

 

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Alakalı İçerikler

1 Yorum

  1. Sema Küçükay

    Üniversite okuduğum yıllarda gidip keşfetme fırsatım olmuştu. Gerçekten keyif veren şahane bir yer. 🙂

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler