Cuma, Ekim 4, 2024

Farkında mısınız? Belki de Tip 2 Diyabet Hastası Olabilrsiniz!

Eskiden erişkin başlangıçlı veya insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı olarak bilinen Tip 2 diyabet, vücudumuzun önemli yakıt kaynağı olan şekeri (glikoz) kullanabilme yeteneğinin bozulduğu kronik bir hastalıktır.

İnsülin, şekerin hücre içine alınması ve yakılmasını sağlayan bir hormondur. Tip 2 diyabette vücudunuz ya insülinin bu etkisine karşı direnir veya normal kan glikoz seviyesini korumak için gereken miktarda insülin hormonu üretemez.

Yetişkinlerde daha yaygın olan tip 2 diyabet, çocuklukta şişmanlığın giderek artması nedeniyle bu yaş grubunda da görülebiliyor.  Tip 2 diyabeti tamamen ortadan kaldıran herhangi bir tedavi yoktur.  Ancak sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir kiloya sahip olarak hastalıkla daha kolay baş edebilirsiniz. Diyet ve egzersiz kan şekerinizi iyi yönetmek için yeterli olmazsa, diyabet ilaçlarına veya insülin tedavisine ihtiyacınız olabilir. Tıbbi tedaviye rağmen istenilen oranda düzelme sağlanamaması halinde “metabolik cerrahi” son seçenek olarak düşünülebilir.

Belirtiler

Tip 2 diyabet belirtileri genellikle sinsidir ve çok yavaş gelişir. Toplumda diyabet hastalarının yaklaşık yarısının hastalığından habersiz olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, belki de yıllardır farkında olmadan tip 2 diyabete yakalanmış bile olabilirsiniz. Aşağıdaki belirtilerden biri veya bir kaçı varsa, siz de şeker hastası olabilirsiniz!

Artan susuzluk ve sık idrara çıkma. Kan dolaşımınızdaki fazla şeker, sıvının dokulardan çekilmesine neden olur. Bu da sizi susatır. Sonuç olarak, her zamankinden daha fazla su tüketme ve idrara çıkma ihtiyacınız olacaktır. 

Açlık hissinin artması ve sık yeme ihtiyacı. İnsülinin yeterli olmaması nedeniyle şeker hücre içine taşınamaz. Böylece kas ve organlarınızın enerji ihtiyacı yeterince karşılanamaz. Bu durum açlık hissini uyandırır ve sizi aşırı yemeye zorlar. Böylece bir kısır döngü başlar.

Kilo kaybı. Açlığın hafifletilmesi için her zamankinden daha çok yemek yemenize rağmen, kilo verebilirsiniz. Glikozun yakıt olarak kullanılması mümkün olmadığından, vücut kas ve yağda depolanan alternatif yakıtları kullanır. Aşırı glikoz idrar yoluyla atıldığı için net kalori kaybı olur. Sonuç olarak aşırı yeme ve içmeye rağmen kilo kaybı ortaya çıkar.

Yorgunluk. Hücreleriniz enerji kaynağı olan şekerden yoksun olduğundan, bir süre sonra kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.

Bulanık görme. Kan şekeriniz çok yüksekse, sıvı gözlerinizdeki merceklerden çekilebilir. Bu, odaklanma yeteneğinizi etkileyerek bulanık görmenize neden olabilir.

Yavaş iyileşen yaralar veya sık enfeksiyonlar. Tip 2 diyabet, yara iyileşmesi ve enfeksiyonlara direnme yeteneğinizi olumsuz yönde etkiler.

Deride koyu lekelenmeler. Tip 2 diyabetli bazı insanlar vücutlarının kıvrımlarında ve katlantılı bölgelerinde (genellikle koltuk altı ve boyun bölgesinde) koyu, kadifemsi bir cilt lekesi görülür. Akantozis nigrikans olarak adlandırılan bu durum, insülin direncinin bir belirtisi olabilir.

Yukarıda sayılan Tip 2 diyabet belirtilerinden biri veya birkaç tanesi sizde de varsa, mutlaka doktorunuza danışın. Muayene ve birkaç basit kan testi ile şeker hastası olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Diyabetsiz, sağlıklı ve mutlu bir hafta dilerim.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Doç Dr Mehmet Kaplan
Doç Dr Mehmet Kaplan
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler