Cuma, Eylül 13, 2024

Faralya’nın Saklı Güzelliği | Cennet Koyu

Merhaba, bu yazımız Faralya’nın Saklı Güzelliği | Cennet Koyu eşsiz güzelliği, nerede olduğu ve ulaşımı, coğrafi ve iklim özellikleri, ayrıca konaklama ile ilgili bilgi vereceğimiz bir yazı olacak.

Cennet Koyu Nerede?

Her ne kadar bir önceki yazılarımızda paylaşmış olsak da Cennet Koyu’ndan bahsederken tabii ki de kısaca Likya Yolu’ndan da bahsetmemiz gerekir.

Fralya'nın Saklı Güzelliği | Cennet Koyu

Likya Yolu, Muğla (Fethiye) ve Antalya arasında bulunan, 539 km’lik bir turistik yürüyüş rotasıdır. Tabii ki de sadece yürüyüş rotası değil aynı zamanda da günümüz tabiriyle Teke Yarımadası’nda yer alan Likya medeniyetinin kullandığı bir ticari yoldur. 539 km’lik yolun görülmeye değer onlarca antik kenti, kızılçam ağaçlarının arasında gizlenen inişli çıkışlı patikaları ve tabii ki de onlarca sahili ve koyu vardır. Bu koylardan biri de adı gibi olan Cennet Koyudur. Cennet Koyu, başlangıcı Fethiye olarak kabul edilen Likya Yolu’nun 20. km’sinde yer alır.

Cennet Koyu’na Ulaşım

Cennet Koyu’na iki ulaşım yolu vardır. Birincisi, Fethiye’den ya da Kabak Koyu’ndan tekneyle ulaşım, ikincisi, yürümek… Fethiye ya da Kabak Koyu’nda anlaşacağınız tekne sahipleriyle cüzi bir ücretle Cennet Koyu’na ulaşmanız mümkün. Aklınıza gelen ilk sorunun cevabını şimdiden verelim ki, Cennet Koyu’na kara aracıyla ulaşım mümkün değil. Ama ne yazık ki Kabak Koyu’ndan araba yolu açılacağı duyumunu aldım. Biz, diğer seçeneğimize geçelim.

Cennet Koyu - Faralya'nın Saklı Güzelliği

Dediğimiz gibi Cennet Koyu, başlangıç noktası olan Fethiye’den 20 km’lik bir yürüyüş mesafesindedir. Ki bu da ortalama 6-7 saatlik bir yürüyüş demektir. Tabii bu 20 km’lik etap boyunca önünüze farklı yerleşkeler çıkıyor. İlk durağımız olan Kirme’de karşımıza iki farklı yol ayrımı çıkıyor; 1- Babadağ ayrımı, 2- Faralya yolu. Babadağ tırmanışı tabii ki de şu an için bizim konumuz değil ama kısaca bahsetmek gerekirse, ülkemizdeki en iyi yamaç paraşütü yapılabilecek parkurlarından biri diyebiliriz.

Fakat Cennet Koyu’na en kestirme yol Babadağ’ı es geçerek Faralya bölgesine doğru iniş yapmak olacak. Peki, dağa çıkıp paraşütle atlasak? Maalesef bu da pek mümkün değil. Çünkü yamaç paraşütlerinin iniş pisti Ölüdeniz’de.

Kirme’den Faralya bölgesi ortalama 3.5-4 km’lik bir parkurdur. Bu da ortalama 1 saatlik bir yürüyüşe tekabül etmektedir. Yol, kâh patikadan, kâh araba yolundan devam eder. Yol üzerinde sıkça su kaynaklarına rastlanmaktadır. Faralya bölgesini özel kılan bir yer vardır ki hepimizin duyduğu bir yer olan Kelebekler Vadisi’dir. Bir başka yazımızda da Kelebekler Vadisi’ni detaylandıracağımız için oranın ulaşımından da kısaca bahsedelim. Kelebekler Vadisi, araba ya da patika ulaşımı olmayan bir vadidir.

Cennet Koyu

Cennet koyu için sadece Fethiye’den tekne ile ulaşım sağlanmaktadır. Şunu da söylemeliyim ki, Faralya Köyü’nden vadiye inen bir patika vardır ama oldukça tehlikelidir ve maalesef birçok kaza sonucu ölümlerin yaşandığı bir patika olduğu için varlığını kabul etmemiz doğru olmaz. Yürümeye devam edelim biz.

Fethiye’den, Kabak Koyu’na kadar araba ulaşımı mümkündür. Kış aylarında günde iki kere, yaz aylarında saat başı belediye minibüsleri mevcut. Fakat yürümeyi tercih edenler için söyleyelim ki, Faralya’dan Kabak Koyu sahiline kadar ortalama 6 km (2 saatlik) bir yol yürünmesi gerekir. Bu yol da çoğunlukla ıssız bir araba yoludur. Çam ağaçlarının arasında inişli çıkışlı bir rotadır.

Faralya'nın Saklı Güzelliği | Cennet Koyu

Kabak Koyu sahiline ulaştığınızda Likya Yolu işaret ve tabelaları size iki yol daha çıkartır. Siz, sahilden devam ederek Faralya’nın Saklı Güzelliği | Cennet Koyu olduğu patikaya girersiniz ve yaklaşık 3 km’lik bir cennet yoluna başlamış olursunuz. Belirtmeliyim ki 3 km’lik yol boyunca mükemmel manzaralarla karşılaşacaksınız ama bu yol inişli çıkışlı olmakla birlikte oldukça dik bölümleri olacak. 4-5 metrelik kaya tırmanışı deneyimine hazır olun. Kısacası, Cennet Koyu’na da ulaşım sadece patika ve tekne ile sağlanabilmektedir.

Saklı Cennet Salda Gölü

Cennet Koyu’nun Coğrafi ve İklim Özellikleri:

Bölge, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıman ve bol yağışlıdır. Fakat deniz kıyısında yer aldığı için rüzgârlıdır. Cennet Koyu’nun iç kısımları ormanlık bir alana sahiptir. Çoğunlukla kızılçam ağaçları, ardıç, keçiboynuzu ağaçları ve yer yer sandal ağaçları görülmektedir. Karaağaç mevkiinden başlayıp Cennet Koyu’nda biten bir dere yatağı vardır. Çeşitli kuş türleri yanı sıra çoğunlukta yaban domuzu ve nadiren karakulak da görülmektedir.

Faralya'nın Saklı Güzelliği | Cennet Koyu

Cennet Koyu’nda Konaklama

Cennet Koyu alanında iki farklı konaklama imkânı vardır. Kamuya açık olan düzlükler ve koyun 150 m kadar yukarısında kalan Paradise Camping (Cennet Kamp). Ben her zaman bu tip alanlarda kimsenin olmadığı ücretsiz alanları tercih etsem de birçok kişi de çeşitli imkânlardan yararlanabileceği işletmeleri tercih ederler. Paradise Camping’te bu imkânların birçoğu bulunmaktadır.

Dilerseniz işletme sahibi kendi teknesiyle misafirlerini Kabak Koyu’ndan alarak Cennet Koyu’na kadar getiriyor. Ortalama on dakikalık kolay bir tırmanışın ardından işletmeye ulaşıyorsunuz. İşletmenin size sunduğu imkânlar arasında wifi, tuvalet, duş, mutfak gibi hizmetler bulunuyor. İşletmenin çadır alanı yanı sıra bungalov odaları da mevcut. Ayrıca işletmenin içinde yer alan geniş mağaranın içine hazırlanan minderlerin üzerinde de yaz sıcağından korunarak serin bir dinlenme imkânı bulabiliyorsunuz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Gezgin Ayaz Sercan Erdem
Gezgin Ayaz Sercan Erdem
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler