Salı, Eylül 3, 2024

Etkili Ders Çalışma Yöntemleri

Etkili Ders Çalışma Yöntemleri – Verimli Ders Çalışma Teknikleri nasıl olmalıdır? Japonya’da çocuklara eğitim hayatlarının ilk 3 yılında hiçbir sınavın uygulanmadığını biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise, çocukların sınav notlarını kendi kişilikleri ile özdeşleştirmesidir. Ama maalesef ülkemiz tam bir sınav cennetidir. Neredeyse, her hafta sonu mutlaka önemli bir sınav vardır ülkemizde. YGS, LYS, TEOG, ALES, YDS, KPSS, KPDS, Ehliyet Sınavı, AÖF Sınavları derken sınavsız hafta geçirmeyiz neredeyse.

Sınavlara iyi bir şekilde hazırlanmanın yolu, etkili ders çalışma tekniklerini bilmekten geçmektedir. Eğer etkili bir şekilde ders çalışmayı bilirseniz, sınavlarda ve maalesef hayatta başarılı olma şartınız artar. Maalesef diyorum çünkü insanların hayatının sınavlara endeksli olması yazık ki üzücü bir durumdur. Ama mevcut şartlarda yapılabilecek bir şey olmadığına göre, ders çalışma tekniklerini öğrenmek gerekmektedir.

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Yöntemleri
Öncelikle ders çalışmak için doğru zamanı seçmek büyük önem taşır.

Zihnin yorgun olduğu zaman dilimlerinde ders çalışmanın hiçbir yararı yoktur. Bu sebeple, sakin ve dingin kafayla ders çalışmaya oturmalıdır. Sabah saatleri, özellikle matematik ve diğer sayısal dersleri çalışmak için çok uygundur. Akşam erken yatıp, sabah erken kalkarak, sabah saatlerinde ders çalışma alışkanlığı kazanılmalıdır.

Etkili Ders Çalışma

Ders çalışmadan önce rahatlama sağlanmalıdır.

Sportif bir etkinlikte bulunmak, hafif müzik dinlemek, küçük yaşlardaki çocuklar için oyun oynamak, duş almak rahatlatıcı olabilir. Ders çalışmaya sadece zihinsel değil, fiziksel olarak da hazır olunmalıdır. Sanılanın aksine sosyal faaliyetlerin, ders başarısına olumlu etkide bulunduğu bilinmelidir.

Çalışma ortamı, çalışmak için uygun olmalıdır.

Televizyon ve bilgisayar açıkken, cep telefonu yanınızdayken ders çalışmak uygun da değildir, mümkün de değildir. Dikkat dağıtıcı faktörler, ders çalışmaya başlamadan önce ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca çocukların ayrı bir odası olması, hem ders çalışmaları için, hem de sağlıklı bir şekilde yetişmeleri için imkanlar dahilinde ise sağlanmalıdır. İmkan dahilinde değilse de, çocukların özel bir çalışma masası ve köşesi olmalı, burayı sadece ders çalışmak için kullanmalıdır.

Verimli ders çalışma teknikleri

Ders çalışmaya başlamadan önce, bütün ihtiyaçlar hazır bulundurulmalı, dikkati ve konsantrasyonu bozacak şeylerden uzak durmalıdır.

Tam ders çalışmaya başlamışken, kalemin, silginin, defterin, kitabın eksik olduğunun fark edilip, çalışma masasından kalkılması dikkati dağıtacaktır. Önceden hazırlığınızı tamamlayıp, daha sonra dersin başına oturulmalıdır.

Verimli ders çalışma teknikleri

Ders çalışma süresi çok iyi ayarlanmalıdır.

Genellikle önerilen şey, 45 dakika ders çalıştıktan sonra 15 dakika ara verilmesidir. Aralıksız 3 saat ders çalışmanın çok faydası yoktur. Yorulan zihin ara ara dinlendirilmelidir.

Ders çalışırken sözlü müzik dinlemek dikkati dağıtacak ve ders çalışmayı engelleyecektir. Fakat hafif enstrümantal müzik dinlemenin ders çalışma verimliliğini yaklaşık %25 arttırdığı söylenmektedir.

Ders çalışmak için en önemli şeylerden biri amaçların belirlenmesi ve hedef oluşturulmasıdır. Amaçsız ve hedefsiz ders çalışmanın yararı yoktur. Çocuklar, neden ders çalışmak zorunda olduğunu bilmeli, hedefler belirlenerek motivasyonları sağlanmalıdır.

Şu unutulmamalıdır ki, hiçbir sınav öğrencilerin kişiliğini ve zekasını ölçmez. Çocuklara bu öğretilmeli ve çocuklara sınav sonuçlarına göre davranılmamalıdır.

Umarız “Etkili Ders Çalışma Yöntemleri – Verimli Ders Çalışma Teknikleri nasıl olmalıdır?” adlı makalemizi beğendiniz ve ayrıca sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz. Dilerseniz LYS Sınavına Kayıt Nasıl Yapılır? ve YGS Sınavına Kayıt Nasıl Yapılır? adlı makalelerimizi de okuyabilirsiniz.

Her hangi bir düşünceniz veya yorumunuz varsa aşağıdaki kutucuktan belirtmenizi rica eder ve bunu öğrenmekten mutluluk duyarız.

Kaynak: https://education.jnto.go.jp/en/school-exchanges/japanese-education-system/

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

4 YORUMLAR

  1. Etkili ders çalışma yöntemleri çocuklar ve gençler için çok önemli. Kesinlikle okunması gereken bir makale.

  2. Ders çalışmadan önce etrafımda dikkatimi dağıtacak şeyleri kaldırıyorum. İyi bir odaklanma ile 45 Dk çalışıp 10 dk ara veriyorum, sonra çalıştığım kısmı yeniden gözden geçirip yeni bir konuya geçiyorum.

  3. Plan yaparak ders çalışma zamanı planlamak için sadece yapılmaz. Planın en önemli görevi ise kişinin kendine zaman ayırmasıdır. Planınızı yaparken hangi dersi ne zaman ve nasıl çalışmanız gerektiği,hangi aralıklarda o derse çalışacağınızı, dinlenmeye ne kadar vakit ayıracağınız saati belirlemelisiniz.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler