Her şeyden önce çocuğunuzun bir davranış geliştirmesini istiyorsanız, ona doğru mesajlar vermeniz gereklidir. Kendiniz sigara içerken onun içmesinin doğru olmadığını söylemek o kadar da ikna edici olmayacaktır. Çocuğunuzun gözündeki öneminizi bilin ve ona doğru bildiklerinizi önce uygulayarak gösterin, ona örnek olun.
Sigara İçmesinin neyin sebep olduğunu anlamaya çalışın
-Duygularınızı kontrol edin
Bu tür durumlarda kızmak, cezalandırmak, çatışmaya girmek, kavga etmek pek işe yarar yöntemler değildir. Çocuğunuzun zararını bildiğiniz bir maddeyi kullanması size birçok şey hissettirebilir. Ancak duygularınızı çocuğunuza aktarırken dikkatli ve yapıcı olmalısınız. İletişiminizi koparmamak en önemli hedef olmalıdır. Duygularınızı olduğu gibi aktarmak, çocuğunuzla konuyu konuşabilmenizi engeller, daha da kötüsü çocuğunuzun sizden kendine ait birçok bilgiyi saklamasıyla sonuçlanabilir.
-Konuşun
Çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu öğrenmek ana-baba olarak ona nasıl yardımcı olacağınızı bulmanın tek yoludur. Çocuğunuzla konuşun. Sigara kullanmasına neyin sebep olduğunu anlamaya çalışın. Bazen sorun arkadaşlarıyla çözemediği bir çatışma okul veya öğretmenlerle yaşadığı aşılabilecek bir sorun olabilir. Bazen de sigara kullanmaktaki tek amaç, büyümüş olduğunu ispat etmektir. Sorunu bilirseniz çözüme de destek olabilirsiniz, çocuğunuzla konuşun.
-Nasihat değil bilgi verin!
-Sigara hakkında konuşmasını sağlayın
Olumsuzlukları sizin söylemenizden daha etkilisi onun sigaradan yakınmasına izin vermektir. Sigaranın nasıl bir şey olduğunu sorun ve bırakın. Konu sigaradan şikayet ettiği taraflara geldiğinde destekleyebilirsiniz. Ergenler görünümlerine sağlıklarından daha çok önem veriyor olabilir. Solunum hastalıkları veya diğer sağlık sorunlarını kendilerine uzak görebilirler. O yüzden sigaranın kokusu, dişlere, cilde veya gelişime etkisi onları daha çok etkileyebilir. Bu konularda, nasihat vermekten kaçınarak bilgi verebilirsiniz.
-Her zaman yanında olduğunuzu hissettirin
Çocuğunuzu sigarayı bırakmaya teşvik edin ve her zaman bu konuda yanında olacağınızı hissettirin. Ancak zorlayıp tehdit etmeyin. Çatışmadan kaçınıp onun ulaşabileceği bir destek olmak her zaman işe yarar.
-Sosyalleşmesini sağlayın
-Uğraşıları destekleyin
Gençlerin uğraşılarının olması, spor veya sanat faaliyetelerine katılmaları, sosyalleşme imkanları onları kendilerini gerçekleştirebilecekleri olumlu deneyler içerisinde tutar ve doyum sağlar. İlgi alanları için destekleyin, önerilerde bulunun.
-Sigarayı bırakması için tarih belirleyin
-Sigarayı bırakmak istediğinde;
Öncelikle sigara kullanımıyla ilgili problemlerin doğasını bilmelisiniz. Sigara kullanan kişinin sigarayı bırakmaya dair duygularının değişken olabileceğini, dönem dönem tekrar kullanmayı düşünebileceğini önceden bilmeli ve hazırlıklı olmalısınız. Birkaç teknik işe yarayabiliyor;
-Yazmak: Çocuğunuzun sigarayı neden bırakmak istediğini yazması için destekleyin. Sigara içme isteği çok yoğun olduğu zamanlarda okumak ona iyi gelecektir.
-Tarih belirlemek: Sigarayı bırakmak için bir güne karar vermesini sağlayın. Bu şekilde bırakma işi başlamış olacaktır.
-Hayır diyebilmek: Yanında sigara içilmesi kendisi için de kullanma isteğini arttıracaktır. Bunu bilmek ve önlem almak işe yarayabilir. Her zaman uzak durmak işe yaramayacaktır. Hayır diyebilmekle ilgili çalışmak en önemli adımlardan biridir.
-Profesyonel yardım almak: Hem yoksunluk döneminde hem de hazırlayıcı faktörlerin belirlenmesinde bir hekim ile görüşmek faydalı olabilir. Unutmayın sigara kullanımının şiddetine göre tedavisi de değişecektir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Ergenler genellikle özenti için sigaraya başlıyorlar ya da ailelerinde içinlerin aynası oluyorlar bende sigara içme alışkanlığı eskiden sigara şeklinde satılan sigara sakızları ile başladı sakızı çignerken babamın sigarasından alarak gizli gizli başladı, inşallah bırakabilirim, herkesin bırakması dileği ile.
Bilgi klavuzu sitesini sevdim bir çok işe yarar bilgi var ergenlerde sigaraya başlama genelde özenti ile oluyor; merak da sigara başlamada ergenler için önemli sıkıntılardan biri.
Uzun yıllardır sigara kullanan birisi olarak ilk başladığım dönemlerim geldi “Ergenlerde Sigara İçme Nedenleri Nelerdir? Nasıl Önlenebilir?” yazınızı okuduğum da ancak sigarayı bırakmak tüm bu önerilerinizin dışında bıkmak veya gerçekten istemek ile ilgili insan bi anda daha içmeyeceğim diyip bırakabiliyor. Birde çevrenizde ki arkadaşlarınız çok önemli. Örneğin hiç içen arkadaşınız yoksa çok kolay bir şekilde bırakabilirsiniz. Ancak içen bir çevreniz varsa uygulayacağınız bir sürü yöntem ardından arkadaşlarınızla bir kafede buluştuğunuzda sigaralar yandığında otomatikman sizinde canınız çekmeye başlayacak.
Ergenlerde sigara içme nedenlerini 3 başlıkta toplayabiliriz. İlk neden snobizm yani özenti bu genellikle anne baba yada akrabanın çocuğun karşısında sigara içmesi ile olabiliyor. İkinci neden arkadaş çevresi kötü alışkanlıkları olan arkadaşınız varsa bir ayna gibi ilerleyen zamanda birbirinize baktığınızda o olmuş olursunuz. Son ve en önemli neden ise kişilik arayışıdır. Çocuk bir kimlik kazanmak için bırakın sigarayı damdan bile atlayabilir bu dönemler çocuğun ergenlik adını verdiğimiz deli dolu zamanlarıdır. Bu zamanlarda onlarla konuşmak ve dinlemek zor olsa da pes etmeden onları da kırmadan konuşup bu dönemi birlikte atlatmayı konuşabilirsiniz.
Çok bilgilendirici bir yazı, gerçekten sorunlu bir alanı aydınlatmak için yazılmış ve bilgi verici olmuş. Sigara konusu çok can sıkıcı olsa da umarım çözülür.
Ne yazık ki toplumumuzda sigara içmek küçük yaşta ki bireyleri daha üstün kıldığını düşünme psikolojisine itmektedir. Bu da toplumda hem özenme, hemde ne yazık ki küçük yaşta insanların hayat bilgisi eğitiminin tamamlanmamasından kaynaklanmaktadır. Sigara içtiklerinde daha ağır göründüklerini, daha özel olduklarını düşünüyorlar.
Eğer onlara sigara içmek zararlıdır demek yerine, herşeyi en baştan alarak hayati eğitimleri aile vererek bir de gelişim çağında arkadaş çevresini kontrol edebilirse bunun üstesinden gelebilir.