Pazartesi, Kasım 4, 2024

Empati Nedir?

Empati nedir veya Empati ne demek? Sözlük anlamıyla, bir insanı kendi yerine koyarak onun duygularını hissetme durumudur. Tam anlamıyla karşısındaki insanın duygu ve düşüncelerinin yüklenme biçimidir. Bu kişiler hassas kişiler olarak bilinirler. Bu kişiler duyarlılık ve merhamet duygusuna sahiptirler.

Empati Kurmanın Önemi Nedir?

empati

İnsanlar arasındaki bağları kuvvetlendirirken insani bağların çoğalmasını sağlar. Yani empati kuran bireyler vicdani olarak sorumluluk sahibi olurlar. Çevresine karşı duyarlı olan bu bireylerde yardımlaşma oranları daha fazladır. Çevresini önemseyen bu kişilerin, rahatsız olduğu konularda harekete geçmesi ise yardıma muhtaç kişilerin sorunlarının çözülmesini sağlayabilir.

Empati Nasıl oluşur?

Genelde doğuştan gelen bir yetenektir. Bununla birlikte hem aile çevresiyle hem sosyal çevreyle şekillenebilir. Kişilerin yaşadığı kişilik değişimleri ve gelişimleri onu empati sahibi bir birey yapabilir. Ayrıca güçlükler yaşamış ve çaresiz kalmış kimseler daha sonraları buna sahip olabilmektedirler. Bu kişiler çevrelerine karşı oldukça duyarlı olduğundan, kendi yaşamak istemedikleri şeyi başkalarına yapmayı da red ederler. O yüzden bu duygu hem doğuştan gelen hem de zamanla kazanılan yetenekler arasında sayılabilir.

Oluşumunu sağlayan şeyler nelerdir?

empati ne demek

Bu süreç özellikle daha çok aile tarafından kazanılır. Çocuğun sevgi ortamında yetişmesi empati yapmasını sağlayacaktır. Ayrıca baskıcı ailelerin yerine, çocuklarını özgür bırakan ve onları cezalandırmayan aileler çocuklarına empati yeteneği kazandırabilir. Bu durumda ailenin tutumu çok önemlidir. Çocukların sert bir tutumla eleştirilmesi ve hatalarının kavga sebebi olmaması gerekir. Özellikle çocuklarını kibar ve anlayışlı yetiştirmeyi benimsemiş aileler çocuklarına bu yeteneği kazandırır. Çocuğu her alanda destekleyici olmaları, saygıyı öğretmeleri gerekir. Özellikle çocuğa küçük yaşlarda saygı kavramını iyice öğretmek gerekir. Çocukların büyüklerine saygı duyması, başkalarını küçümsememesi çocuğa öğretilmelidir. Saygı ve sevgi kavramları aşılanan çocuklar bu şekilde empati sahibi olurlar. Buna ek olarak çocuklara kötü hal ve davranışlarının sonuçlarını ve etkilerini anlatmak iyi olacaktır. Bunları kavrayabilen çocuklar, başkalarının gözünden bakma yeteneğine sahip olacaklardır.

Zorluk Çeken Bireyler Ne Yapmalıdır?

Bazı kimseler çevresini algılamakta zorlanırlar. Daha doğrusu kişinin kendi karakterinden dolayı, karşı tarafı hissedemez ve egoist bir yaklaşım takınır. Böyle kişilerin öncelikle kendi üzerinde çözümlemelere gitmesi gerekir. Kendi olumlu ve olumsuz özelliklerini belirlemeli ve empati yapmaya engel olacak şeyler tespit edilmelidir. Daha sonra kişi çevresine yapacağı manevi yardımlarla az da olsa bu yeteneğini kazanacaktır.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Dilerseniz diğer tüm yazılarıma da burdan bakabilirsiniz.

 

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

6 YORUMLAR

  1. Karşımızdakine tepki vermeden önce bi empati kurup eğer karşıdaki biz olsaydık ne hisederdik öyle düşünüp tepki vermeliyiz bence

    Fırat acar bilgiler için teşekkür ederim

  2. Ahmet melih yaşar

    Bence empati kurmak herkes için önemli çünkü empati kurduğumuz sürece insanlarla ilişkilerimiz daha iyi olur negatif şeylerin üstesinden gelebiliriz yada başkalarının neyi neden yaptığını anlamamiza yardimci olur birde bence en önemlisi karşımızdaki insanların ihtiyaçlarını daha rahat anlarız empati kurarak sonuçta kendimizi onların yerine koyuyoruz

  3. Sosyal fobisi olan insanların empati yeteneği daha gelişmiştir.

  4. Sizce fazla empati kurmak kendimize yapılan bir haksızlık mıdır?¿ karşımızdaki insan da ya bizim ona empati kurduğumuz gibi kurmuyorsa..

  5. Empati kurmak güzel birşey kabul ediyorum. Ancak her olay için empati kurarken karşındakinin bunu anlamaması ve kendine göre haklılık çıkarması, insanları empati kurma eğilimine uzak tutuyor. Herkes bu sefer olaylara sadece kendi gözüyle bakıyor

  6. Empati kendini karşındakini yerine koymak değildir aslında. Karşındakini empati yolu ile anlamaya çalışmaktır. Bir kimsenin kapılı duruma geçmesi sizi duymaması anlamına gelir. Siz ne kadar empati yaparsanı yapın o kişi sizi duymadığı, size kapalı olduğu için gerçeği görmesini engeller. İlk önce sizi dinlemesini sağlayın.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler