Cuma, Kasım 1, 2024

Eğitim ve Öğretim Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Eğitim ve öğretim birlikte çok kullanılan iki kavram olmasına rağmen, insanlar eğitim ve öğretimin farkını tam olarak kavrayamamakta, çoğu zaman bu iki kavramı birbiriyle karıştırmakta ve hatta bu iki kavramın birbiriyle aynı olduğunu sanmaktadır. Aradaki farkların bilinmesi ve kavram karmaşasının ortadan kalkması için öncelikle eğitim ve öğretim kavramlarının tanım ve içeriklerinin bilinmesi gerekir.

Eğitim Nedir?

Bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, kasıtlı olarak istendik yönde davranış değişikliği meydana getirme sürecidir. Kısaca eğitim, bireyi kültürleme sürecidir. Eğitim birey doğduğu andan itibaren başlar; aile, okul ve çevre etkileşimiyle yaşam boyu devam eder. Eğitim bir yandan bireyi yaşama hazırlarken bir yandan da bireyin gelişmesini sağlar. Bu gelişim içsel ya da dışsal yaşantılar sonucu oluşur. Eğitim sonucunda belli bir davranış değişikliği olmalı ve bu davranış değişikliği de istendik yönde amaca uygun olmalıdır.

Ayrıca dilerseniz bu konumuza bakabilirsiniz: Toplumsal Temelde Eğitimin Önemi Nedir?

Öğretim Nedir?

Eğitimin okullarda planlı programlı yapılan kısmıdır. Öğretim, belirlenmiş olan müfredatı öğrenmek ve bu aşamadan sonra da uzmanlık kazanmak anlamında kullanılır. Anaokulu ya da ilkokuldan başlayan öğretim süresi üniversiteye kadar devam eder ve bu aşamadan sonra da kişiler istedikleri öğretimi alarak hayata atılıp öğrendikleri bu öğretimleri işlerinde kullanırlar.eğitim ve öğretim

Şimdi eğitim ve öğretim kavramları arasındaki farkları inceleyelim;

  1. Eğitim, öğretime göre daha kapsamlıdır. Çünkü eğitim, formal ve informal boyutu; öğretim ise formal boyutu kapsar.
  2. Eğitim, her türlü bilgi ve deneyimi kapsarken; öğretim, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için düzenlenmiş etkinlikleri kapsar. Yani öğretim, eğitimin bir parçasıdır.
  3. Eğitim, plansız ve programsız da olabilir. Fakat öğretim, planlı programlıdır.
  4. Eğitim, yaşamın tümünü kapsayan bir süreçken; öğretim, belirli bir dönemde yapılır. Eğitim her yerde olabilir. Zaman ve mekân sınırı yoktur. Oysaki öğretim belirli ortamlarda (öğretim kurumlarında) gerçekleşir. Zaman yönünden de kesitli ve kısıtlıdır.
  5. Her eğitim, öğretim değildir. Fakat her öğretim, eğitimdir.
  6. Eğitim sonunda istenmedik davranışlar da ortaya çıkabilir. Öğretimde ise istendik davranışlar kazandırmak esastır.eğitim ve öğretim

Öğretim sadece öğretim kurumlarında belirli bir plan dâhilinde ve belirlenen sürelerde gerçekleşirken, eğitim hayatın her anında ve her alanında insan ile beraberliğini sürdürmektedir. Bu yönüyle eğitim, insan hayatında öğretime göre daha çok önem arz etmektedir. Zaten ülkemizde de eğitim öğretimi sürdüren bakanlığın ismi milli öğretim değil, Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Bizler de bu düşünceyle hareket ederek çocuklarımızın geleceği için salt öğretime değil eğitime de hak ettiği önemi göstermeliyiz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Matematik Öğrt Özge Gün
Matematik Öğrt Özge Gün
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

12 YORUMLAR

  1. Eğitim ve öğretim hakkı diğer sosyal ve ekonomik haklar gibi değildir. Devletin belirli aşamada yaptığı kısıtlamalar yine eğitim ve öğretim hakkında da görülebilir.

  2. Maalesef bizim okullarımızda hep öğretim yapıldığı için eğitim seviyemizde düşük oluyor. Diplama demek iyi insan olmak anlamına gelmiyor. Bunun bilincinde gençlerin yetişmesi sonucunda ileri medeniyetler seviyesine tekrar ulaşabiliriz.

  3. Eğitim aile ile başlar. Öğretim ise okulda başlar. Ancak okuldaki öğretmenler hep işin öğretim kısmına bakınca müfredat gibi saçmalıklar çocukların gelişimini engelliyor bence

  4. Eğitim ve öğretim bir milletin en önemli gelişimlerinin başında gelmektedir. Genel kültür olarak demiyorum ancak eğitim kısmı yazıda da belirtildiği gibi informal boyutu ile ele alınmalıdır. Ben bir öğretmen olarak eğitim ve öğretimin ülkemizde tam hakkı ile yapılmadığını düşünüyorum. Diyebilirsiniz ki sen öğretmensin yap. Her iş göründüğü kadar kolay olsa herkes yapar.

  5. Öğretim dünyasında bu kadar geri kalmamızın sebebi bence işimize geldiği gibi davranmak. Öğretmenler velileri, veliler öğretmenleri suçluyor. Kimse taşı elin altına sokmak istemiyor. Herkes yapıcı olmak yerine birbirini suçlar tavırlı sistem değişim gerekiyorsa. Fikirlerimiz birleştirip en iyi olanı bulalım. Birileri yapsın biz eleştirelim devri geçti artık. Uyanalım arkadaşlar

  6. Eğitim ve öğretim bir milletin can damarıdır. Ama bizim ülkede her yıl değişen bir oyuncak oldu. Bu kadar çok değişim olur mu? Öğrencilerde şaşkın velilerde

  7. Eğitim ve öğretim hakkı her yıl yeni değişikliklere uğruyor. Sonuç olarak eğitmenler de eğitilenler de bunlardan etkileniyor. İşin aslı öğretmenlerin de bu tür bunalımlardan çıkması hem eğitimi hem de öğretimi belirli bir düzeye getirecektir diye düşünüyorum.

  8. Halenur Yılmaz

    Yazı için çok teşekkürler, çok faydalı oldu. Takıldığım bir noktayı iki kaynağa atıf yaparak belirtmek istiyorum “Eğitim sonunda istenmedik davranışlar da ortaya çıkabilir. Öğretimde ise istendik davranışlar kazandırmak esastır.” farkı bana tam olarak doğru değil gibi geldi ama hadsizlik etmem istemem.

    “Öğretim, eğitimin bir parçasıdır ve ancak öğretilen şeyler kişinin davranışlarında olumlu yönde değişiklikler meydana getirmişse eğitim haline dönüşür.” (Akyüz, Yahya (2012). Türk Eğitim Tarihi (Gözden geçirilmiş 22. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınevi) 2. sayfasındaki bu ifadeden ve (Adanalı, A. H. (2004). Ziya Gökalp’in eğitim felsefesi ve yüksek eğitim hakkındaki görüşleri. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 45(1), 57-70.) makalesindeki sayfa 59 da talim ve terbiye kavramları üzerinde eğitim ve öğretimin anlatılmasından sizin yazdığınızdan biraz daha farklı bir sonuç çıkar gibi. “Yaygın eğitim (=Eğitim) toplumda mevcut ve yaşayan bilgileri sunar Diğer yandan, örgün eğitim (=Öğretim), daha önceki nesillerin birikmiş zihinsel ürünlerini aktarır; temelde kitaplarda yazılı olanlan öğretir. Okul ve toplum her iki bilgiyi sunma yöntemini içermekle birlikte, terbiye eğitimle ilgili, talim ise öğretimle ilgili yöne öncelik verir.”
    Eğitimde istendik davranış gerekli ama öğretimde bilgi-ilim aktarımı söz konusu. Her ikisinde de yanlış-istenmeyen davranış ya da bilgi edinimi olabilir. Sadece eğitimde istenmeyen davranış olmaz yani, gibi geldi bana. Uzun oldu, kusura bakmayın. Teşekkürler.

  9. Merhabalar, elinize sağlık.
    Yazılarınız çok faydalı bilgiler içeriyor.

  10. Eğitimde Öğretmenlerin Yeri;Bir çok dalda/branşda) üniversite okumuş genç öğrenci kardeşlerimizin zamanı geldiğinde atanacakları yerler,memuriyet olmaları hasabi ile görev yerlerine giderek işlerine başlarlar.
    Bunlardan biri de branş olarak öğretmenlik mesleğidir. Atama bekleyen öğretmen adayları eğitim için görev aldıkları takdirde görev yerlerine giderek öğretmenlik mesleği ni
    icra ederler.Öğretmen bilgi ve becerisini tüm öğrencilerine öğreterek onu geleceğin mimarları olarak yetiştirir.

    Öğretmenler için gerekli bilgiler ; öğretmen haber,öğretmen bilgi,öğretmenler diyarı,öğretmenler için,öğretmenler buraya,öğretmenler burda,öğretmenler ağı,öğretmen için ödül,öğretmenler günü,öğretmenler bilgi platformu,öğretmence,memur öğretmenler,okul öğretmenleri,öğretmen bilgi defteri,sınıf öğretmenleri gibi bir çok çalışma gurupları ve İnternet adresleri oluşturularak
    öğretmenler topluluğu altında bilgi alışverişi yapılarak faydalı konularda birbirlerine yardımcı olmak, her hangi bir konuda bilgi sahibi olabilmesi için bu sosyal platformlardan birbirlerine ulaşarak,tanışarak kendilerine bir yer edinebilmektedirler.
    Sonuc olarak öğretmenler eğitimin en temel başlangıcı olması ve toplumun eğitimine en büyük katkıyı sağlaması şüphesiz öğretmenlerimizdir. öğretmenler geleceğimizdir.küçük yaşta bizlere bilgileri sunan onlardır.bizleri geleceğe en iyi şekilde onlar hazırlar..
    öğretmen olmak ne büyük bir onur ve gururdur.Tüm Öğretmenlerimize ve iyiyi öğretenlere selam olsun..MEB Personel’i olarak ülkemizde eğitime katkı sağlayan tüm öğretmenlerimize başarılar dilerim.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler