Cumartesi, Ağustos 31, 2024

Ebeveynler Çocuklarına Psikolojik Baskı Uygularsa Neler Olur?

Günümüzde bilgiye ulaşmak hiç olmadığı kadar kolaylaştı. Çocuk sahibi olanların çocuk psikolojisi konularında çeşitli kaynaklardan yararlanarak çocukları ile iletişim kurmaları önemlidir. Peki, ebeveynler çocuklarına psikolojik baskı uygularsa neler olur? Çocuklara psikolojik baskı uygulamak kişilik bozukluğu dâhil birçok ruhsal ve sinirsel hastalıklara davetiye çıkartabilir. Çocuklar kendilerine yapılan veya uygulanan baskı ve şiddeti asla unutmaz.

Ebeveynlerin Çocuklarına Uyguladıkları Psikolojik Baskı Sonucu Ortaya Çıkan Belirtiler

Ebeveynlerin çocuklarına uyguladıkları psikolojik baskı çocukların aile içi ve sosyal yaşantısında bozulmaları meydana getirebilir. Baskı gören çocuklarda ortaya çıkan belirtilerden bazıları şöyle sıralanabilir;

  • Çocuk okul hayatında zorluk çekebilir
  • Diğer çocuklara şiddet uygulayabilir
  • Kendini yaralama eğiliminde olabilir
  • Arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaşır
  • Ruh halinde sık değişimler yaşar
  • Öfke patlamaları veya korku hali içerisinde olabilir
  • Enerji ve motivasyon düşüklüğü yaşar
  • Odaklanma sorunları olabilir

Çocuğunuza psikolojik baskı yapmadığınızı düşünebilirsiniz. Bundan emin olmak için çocuk psikolojisi test yöntemlerini uygulayabilirsiniz.Ebeveynler Çocuklarına Psikolojik Baskı Uygularsa Neler Olur?

Çocuk Psikolojisi Test Yöntemleri Nelerdir?

Farkında olmadan bazı hareket, söz ve davranışlar psikolojik baskı yaratabilir. Çocuğunuza psikolojik baskı uygulayıp uygulamadığınızı aşağıda belirtilen testlerden birini veya birkaçını birlikte uygulayarak kontrol edebilirsiniz.

  • Stanford Binet Zeka Testi
  • Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
  • Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
  • Bender Gestalt Testi
  • Beier Cümle Tamamlama Testi
  • Good-Enough Harris Bir Adam Çiz Testi

Belirtilen testlerden biri veya birkaçı birlikte uygulandıktan sonra sonuçlar çocuğun psikolojik durumunu gösterecektir. Bu testlerin uzmanlar ile birlikte yapılması daha uygun olacaktır.

Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İçin 6 Öneri

Çocuklara Psikolojik Baskı

Çocuk Psikolojisi Nasıl Anlaşılır?

Çocukların psikolojik gelişimi anne karnında başlamaktadır. Annenin gebelik süresince yaşadığı her türlü duygusal reaksiyon doğrudan bebek tarafından algılanmaktadır. Bu sebeple henüz bebek sahibi olmayan ebeveynlerin çocuk psikoloji kitapları okuyarak ön bilgi edinmesi sağlıklı bir bebek sahibi olmanın ilk adımı olacaktır.

Böylelikle çocukların oluşumundan doğumuna ve doğumundan okul çağına gelene kadar hangi yaşta nasıl gelişim göstereceği hakkında bilgi edinilmiş olacaktır. Çocuğunuzun psikolojik gelişimine destek olmak için bilinçli bir şekilde davranmak önceliğiniz haline gelmelidir.

Çocukların Psikolojik Gelişim Süreci

Uzmanların görüşüne göre çocukların duygusal olarak gelişimi anne karnında başladığı ve 3-4 yaş çocuk psikolojisi bakımından hayatı boyunca kalıcı olacak dönem olarak görülmektedir. Bunun anlamı ise çocukların psikolojik gelişim sürecinin ortalama 5 yıl kadar sürdüğüdür.

Bu dönemden sonra psikolojik gelişim ile birlikte kişilik gelişim süreci de başlamaktadır. Çocukların sağlıklı olarak yetişmesi bu gelişimlerin en doğru şekilde yönlendirilmesi ile mümkündür. Çocuklara doğum öncesi ve sonrası uygulanan psikolojik baskılar gelişimi olumsuz yönde etkileyerek tehlikeli sonuçlar ortaya çıkartabilir.Ebeveyn ve Çocuk

Çocuklarda Psikolojik Baskı Yaratan Durumlar Nelerdir?

Çocukların psikolojik olarak etkilenmeye anne karnında başladıkları görüşü hâkimdir. Hamilelik döneminde annenin gördüğü psikolojik baskı dahi çocuğu etkileyecektir. Çocuk doğumundan itibaren ona gösterilen ilgi veya ilgisizlik psikolojisini etkileyecektir. Çocukların üzerinde farkına varılmadan uygulanan baskı durumları şöyledir.

Yemek konusunda zorlamak, oyundan uzaklaştırmak, istemediği şeyi yapmaya zorlamak (elbise giyme, yıkanma, uyuma gibi) ve severken uygulanan (ısırma, hırpalama, sarsma gibi) yanlış davranışlar aslında onun iyiliği için gibi düşünülebilir. Fakat bu tür davranışları çocuğun psikolojik gelişimi olumsuz etkileyebilir.

Bunun dışında çocuğa psikolojik baskı yaratan durumlar ise çocuğa bağırma, hakaret etme, şiddet uygulama, istediğimiz şeyleri yapmaya zorlamak ve onu bir birey olarak değerlendirmemek baskı unsuru oluşturmaktadır.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Zaman zaman bende çocuklara psikolojik baskı kuruyorum ama sonra pişman oluyorum.

  2. Güzel yazı, yazınızı şans eseri buldum ama çok başarılı!

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler