Çarşamba, Eylül 4, 2024

E-Ticaret Nedir? Bununla Para Kazanabilir Misin?

e-Ticaret, ürün ve hizmetlerin satın alınması ve satılması ve ödemelerin veya bilgilerin bir İnternet kanalı, çoğunlukla Verpex gibi bir barındırma hizmetinde barındırılan bir web sitesi üzerinden iletilmesi anlamına gelir.

Amazon ve eBay gibi e-ticaret siteleri iyi örneklerdir.

Müşteriler, e-Ticaret sayesinde dünyanın her yerindeki herhangi bir kaynaktan istedikleri herhangi bir mal veya hizmeti seçebilirler. Fiziksel bir mağazada olduğundan çok daha fazla seçeneğiniz var. Ve acele veya stresli hissetmeden inceleme fırsatına sahip olmak paha biçilmezdir.

E-ticaretin tarihi

Şirketler, 1960’larda diğer işletmelerle iş belgelerini iletmek için EDI’yi kullanmaya başladı ve e-ticaret doğdu. ASC X12, 1979’da Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü tarafından kuruluşların belgeleri elektronik ağlar aracılığıyla iletmeleri için küresel bir standart olarak oluşturuldu. 1990’larda, eBay ve Amazon, 1980’lerde bilgisayar dosyalarını yükleyen bireysel tüketicilerin büyümesinin ardından e-ticaret pazarını dönüştürdü.

Yalnızca e-ticaret yapan satıcılardan (e-perakendeciler olarak da bilinir) ve e-ticaret özelliklerine sahip gerçek zamanlı perakendecilerden pek çok şey artık çevrimiçi olarak satın alınabilir. Hemen hemen tüm perakende işletmeleri artık çevrimiçi iş yöntemlerini operasyonlarına dahil ediyor. 2020’deki COVID-19 salgını, e-ticarette büyük bir artışı tetikledi.

E-Ticaret Nasıl Çalışır?

İnternet, e-ticaretin arkasındaki itici güçtür. Müşteriler, bir uygulama mağazasını ziyaret etmek ve mal veya hizmet satın almak için bilgisayarlarını kullanır. Müşterinin web tarayıcısı, sipariş verildiğinde e-Ticaret web sitesini barındıran sunucuya bağlanır. Sunucu, siparişle ilgili bilgileri ana sunucu olan bir sipariş yöneticisine gönderir. Ardından, stok seviyelerini izleyen sistemlere, PayPal gibi uygulamalar aracılığıyla ödeme ayrıntılarını izleyen bir ticaret sistemine ve bir banka bilgisayarına gönderecek. Sonunda satın alma yöneticisine geri dönecektir. Bu süreç, mağazanın tedarikinin ve müşteri nakitinin siparişi tamamlamasını sağlar.

Sipariş onaylandıktan sonra sipariş yöneticisi mağazanın web sunucusuyla iletişime geçecektir. Müşteriye, satın alma işleminin uygun şekilde yapıldığını belirten bir bildirim gösterecektir. Sipariş yöneticisi daha sonra, mal veya hizmetlerin müşteriye teslim edilmeye hazır olduğunu bildirerek, sipariş verilerini depolama veya tamamlama ekibine iletecektir.

Farklı e-Ticaret Türleri

E-Ticaret ile herkese uyan tek bir beden yoktur. Bunun yerine, bu hizmetin çeşitli türleri arasında ayrım yapabilirsiniz.

  • İşletmeler arası işlemler (B2B): İşletmeler ve tüketiciler yerine işletmeler arasında çevrimiçi ürün, hizmet veya bilgi alışverişi, e-Ticaret olarak adlandırılır
  • İnternet üzerindeki e-ticaretin perakende kısmı, işletmeden tüketiciye (B2C) olarak bilinir. Şirketler müşterilere doğrudan ürün, hizmet veya bilgi satarlar.
  • Tüketiciden tüketiciye (C2C): e-Ticaret, bireylerin ürün, hizmet ve bilgi ticareti yaptığı bir tür çevrimiçi ticarettir. Bu işlemler, çevrimiçi bir işlem platformu sağlayan üçüncü bir taraf aracılığıyla gerçekleştirilir
  • Tüketiciden işletmeye (C2B): e-Ticaret, bireylerin, firmaların çevrimiçi olarak teklif vermeleri ve satın almaları için mal ve hizmetleri erişilebilir hale getirmelerini ifade eder
  • İşletmeden yönetime (B2A): İşletmeleri, devlet kurumlarını veya kuruluşları içeren çevrimiçi işlemlere B2A e-Ticaret denir. Devletin çeşitli bölümleri, çeşitli biçimlerde e-hizmetleri veya malları kullanır. Bu mal ve hizmetler genellikle yasal belgeler, kayıtlar, sosyal yardım, vergi verileri ve iş ile ilgilenir
  • Tüketiciden yönetime (C2A): İnternetteki müşterileri ve devlet kurumlarını veya departmanlarını içeren sözleşmeler için geçerlidir
  • M-ticaret: Akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar kullanılarak yapılan çevrimiçi satış işlemlerini ifade eder. Mobil alışveriş, bankacılık ve ödemeler dahildir. M-ticaret, mobil sohbet robotları tarafından kolaylaştırılarak müşterilerin işlemleri sesli veya yazılı olarak tamamlamasına olanak tanır

E-ticaretin faydaları

Çok daha fazlası olsa da, işte e-ticaret işinin temel avantajları.

1.     Ulaşılabilirlik

Rutin bakım ve kesinti sürelerinin yanı sıra, e-Ticaret siteleri haftanın yedi günü, günde 24 saat kullanılabilir ve ziyaretçilerin istedikleri zaman keşfetmelerine ve alışveriş yapmalarına olanak tanır. Normal mağazalar genellikle belirli saatlerde açıktır ve belirli günlerde kapanabilir.

2.     Hız

Kalabalıklar fiziksel bir mağazada alışveriş yapanları yavaşlatabilirken, e-Ticaret siteleri hem tüketici cihazında hem de e-Ticaret sitesinde hızla çalışır. Öğe ve alışveriş sepeti sayfaları birkaç saniye içinde yüklenir. Bir e-Ticaret satın alma işlemini tamamlamak yalnızca birkaç tıklama ve üç dakikadan kısa sürer.

3.     Global erişim

Fiziksel mağazaları ziyaret eden müşteriler, gerçek mekanda faaliyet gösteren işletmelere satılır. İşletmeler, e-Ticaret aracılığıyla İnternet’e erişimi olan herkese satış yapabilir. e-Ticaret bir şirketin müşteri tabanını artırabilir.

4.     Daha az pahalı

Kira, envanter ve kasiyer gibi fiziksel bir mağazaya sahip olmanın maliyetlerinden, salt oyun e-ticaret işletmeleri kaçınılır. Ancak, teslimat ve depolama için ödeme yapmak zorunda kalabilirler.

5.     Ürün Önerileri ve Kişiselleştirme

E-ticaret siteleri, bir ziyaretçinin Instagram, Facebook veya Twitter gibi uygulamalarda göz atma, arama ve satın alma alışkanlıklarını takip edebilir. Bu bilgileri, özelleştirilmiş ürün önerileri yapmak ve belirli bir pazar hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanabilirler..

Çözüm

E-Ticaret, küçük bir mağazadan popüler bir markaya geçmenin harika bir yoludur. e-Ticaret, 7/24 üstün kaliteli ürünler ve çevrimiçi tüketici yardımı, forumlar ve sosyal ağlar gibi destek sunarak iş kimliğinizi ve ifadenizi sağlamanıza olanak tanır. e-Ticaret, işletme kimliğinizi ve ifadenizi sağlamanıza olanak tanır.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler