Salı, Ekim 29, 2024

e-Fatura ile İlgili En Yaygın Bilinen 7 Yanlış ve Doğrusu

e-Fatura, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulmuş e-Dönüşüm uygulamasıdır. 5 Mart 2010 tarihinden itibaren kullanılan e-Fatura uygulaması, amaçlandığı gibi faturaların güvenli ve hatasız şekilde dolaşımını sağlamaktadır. Uygulama yeni olmasa da yapılan düzenlemelerle birlikte e-Fatura kullanımı kolay mı, e-Fatura başvuru nasıl yapılır gibi sorular halen sorulmaktadır. e-Faturaya geçmek isteyip yanlış bilgiler nedeniyle tereddüt yaşayanlar oldukça fazla. Bu yanlışları ve doğrularını derledik.

Türkiye’nin gelecek vizyonu olan dijital dönüşümün sağlanmasında e-Fatura kullanımı oldukça önemlidir. e-Fatura işletmelere zaman, maliyet ve iş gücü tasarrufu sağlayan bir sistemdir. Hem Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen zorunluluk kapsamındaki işletmeler hem de e-Fatura avantajları ile büyümek isteyen işletmeler e-Fatura kullanabilir.

  1. e-Fatura’ya geçiş çok zor. Ayrıca devlet dairesine gidip uğraşmam gerekir.

İsteyen herkes e-Fatura’ya kolaylıkla geçebilir. Devlet dairesine giderek uğraşmanız gerekmez. Mali mühür sertifikası için https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvuruda bulunabilirsiniz. Sisteme başvuru için de efatura.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Özel entegratörlük yapma yetkisi bulunan firmalar ile çalışmak sürecin çok kolay ve hızlı ilerlemesini sağlar. Alanında lider eLogo ile dijital dönüşüm sürecini başlatmak için bize ulaşabilirsiniz.

  1. Şahıs şirketiyim. e-Fatura kullanamam.

İlgili kanun gereği ticari firma olarak Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler de e-fatura uygulamasından yararlanabilir. Yani, şirketinizin şahıs şirketi türünde olması e-Fatura’ya geçiş yapmanız için engel değildir. Bir şahıs firması olarak düşük mali mühür fiyatı ile e-Fatura kullanabilir ve muhasebe süreçlerinde hız ve pratiklik avantajı elde edebilirsiniz.

  1. Matbu fatura bitmeden e-Fatura sistemine geçmek pahalıya mal olur. Fatura numarası devamlılığını da sağlayamam.

Matbu faturalarınızı değerlendirerek görünürde avantaj sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte e-Fatura ile sağlayacağınız avantaj yalnızca baskı maliyeti değildir. Gönderim ve saklama maliyeti de düşer. Ödeme ve tahsilat süreçlerinde hız ve verimlilik elde edilir. Kâğıt kullanımını azaltarak ağaçların kesilmesini önleyebilir ve çevreye katkıda bulunabilirsiniz. Ek masraf kalemlerinden kurtulabilmek için e-Fatura sistemine hızlıca geçebilirsiniz. Matbu fatura numarası ile e-Fatura numarasını eşleştirmek zorunda değilsiniz. GİB e-Fatura’nıza bir fatura numarası ataması yapar.

  1. Mali mühür çok pahalı ve sürekli taşımak gerekir.

Mali mühür veri bütünlüğünün garanti altına alınmasını sağlar. TÜBİTAK-UEKAE tarafından kurulan elektronik sertifika alt yapısını ifade eden mali mührü e-Defter uygulaması için de kullanabilirsiniz. Mali Mühür ücreti 2021 itibarıyla tüzel kişiler için 290 TL + KDV, gerçek kişiler için 184 TL + KDV’dir. Bir defa alacağınız mali mühür üç sene boyunca geçerlidir. Mali mühür yalnızca e-Fatura aktifleştirme amacıyla kullanılır. Sürekli yanınızda taşımanız gerekmez.

  1. e-Fatura’yı müşteri kabul etmiyor ve TC kimlik numarasını paylaşmak istemiyor. Diğer müşterilerimle de sorunlar olabilir.

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Maliye Bakanlığı onaylı bir fatura olup reddedilmesi yasal olarak söz konusu değildir. Müşteriniz e-Fatura kullanıcısı ise faturanızı vergi numarası üzerinden; e-Fatura kullanıcısı değilse e-Arşiv fatura üzerinden kimlik numara bilgisine 1111111111 yazarak gönderebilirsiniz. Matbu fatura ile aynı yasal niteliklere sahip kıymetli evraktır. İşlevsel olarak matbu faturadan farkı olmayan e-Fatura’yı, sisteme geçiş yapmamış olan müşterilerinize de gönderilebilirsiniz. Gönderim kanalı olarak e-postayı tercih ederek kâğıt tasarrufu yapabilirsiniz. Çıktı olarak alıp müşteriye vermeniz de mümkündür.

  1. e-Fatura ile irsaliye hazırlayamam

Elektronik faturanın malın teslim edileceği tarihte düzenlenmiş olması durumunda küçük bir düzenlemeyle çıktının irsaliye yerine geçmesini sağlayabilirsiniz. Düzenleme tarihinin yanına saat ve dakika ekleyin. Çıktıya “İrsaliye yerine geçer” yazarak imzalayın ve kaşeleyin.

  1. e-Fatura gönderdikten sonra değişiklik yapamam veya fatura iptal işlemi gerçekleştiremem. Geriye dönük fatura da gönderemem.

Gönderdiğiniz e-faturayı karşı tarafın reddetmesi durumunda yeni bir e-fatura oluşturabilirsiniz. e-Arşiv fatura gönderdiyseniz 7 gün içinde iptal ederek yeni bir e-arşiv fatura oluşturabilirsiniz. Düzenlenme tarihi 7 günden eski olan faturaları göndermeniz de mümkündür.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler