Cumartesi, Eylül 7, 2024

Dünya’nın Gecesini Gündüzüne Karıştıran Kirlilik “Işık Kirliliği”

Üzerinde önemle durulması gereken ve ne yazık ki bir çok kişinin bilgisi dahilinde bile olmayan bir kirlilik çeşidi olan ışık kirliliğinin nasıl oluştuğu ve ne gibi önlemler alınabileceği konusunu bu yazımda ele alırken bir sonraki yazımda; canlılara, doğaya, insanlara olumsuz etkisini ele alacağım. Gün geçtikçe artan dünya nüfusu ve şehirleşme oranı herkesin pek aşina olmadığı bir çevre kirliliğini beraberinde getiriyor. Göze hitap eden ışıklı bir çevre, tehlikelerden korunmak için aydınlık yollar, müşteri kazanmak için dikkat çekmeye yönelik yanıp sönen tabelalar ve ışıklarıyla göz alıcı reklam panoları gibi çoğaltılabilecek birçok örnek var. İşte bunların hepsi yeni bir kirlilik çeşidi olan ışık kirliliğine neden oluyor. Işık kirliliği; ışığın yanlış yerlerde, yanlış yönde ve gereksiz miktarda kullanılmasıdır.  Işık kirliliği; gereksiz aydınlatma ve boşa giden enerji demektir.Dünya’nın Gecesini Gündüzüne Karıştıran Kirlilik “Işık Kirliliği”

NASA’nın ve uyduların çektiği fotoğraflara bakacak olursak kirliliği görmek ve gece ile gündüzün karıştığını fark etmek mümkün. Işık kirliliğinin doğal hayata, kültüre, ekonomiye ve bilimsel araştırmalara olumsuz birçok etkisi vardır.  Sizce gökyüzünde yıldızlara ya da ay ışığına bakarak şarkı sözü ya da şiir yazmak veya beste yapmak mümkün mü? Gökyüzüne baktığınızda ne yazık ki yıldızları göremeyince mümkün olmadığını anlayacaksınız.

Işık Kirliliği Çeşitleri

  • Gök Parlaması

Gece oluşan gökyüzü parlaklığı doğal ve yapay ışık kaynaklarından kaynaklanır.  Yanlış aydınlatma armatürlerinin neden olduğu ışıklar ve yeryüzünden atmosfere yansıyan ışıklar toz ve gaz bulutlarına çarparak saçılmaya uğrar ve gökyüzünde parlamaya neden olarak yıldızların görünmesini de engeller.

  • Işık Tecavüzü

Işığın aydınlatması hedeflenen yeri değil de gerekmeyen yeri aydınlatmasıdır yani tam olarak boşa giden enerji ve para demektir. Ekonomiye olumsuz yansıması fazlasıyla görülür.

  • Dikine Işık

Direkt olarak gökyüzüne giden ışıktır, gökyüzünü izlemek ve incelemek isteyenler için en kötü kirlilik şeklidir.

  • Göz Kamaşması

Işık kaynağının aydınlatması hedeflenen yer veya nesneden daha belirgin olması ve görmede sorunlara neden olmasıdır.

  • Aşırı Işıklandırma

Gerekli olan ışık miktarından çok daha fazlasını kullanmaktır ama unutulmamalıdır ki fazla ışık doğru ışık değildir.

  • Yanıp Sönen Işıklar

Geceleri hepimizin dikkatini çeken ve maruz kaldığımız ışık türüdür. Reklam ya da dikkat çekmek amaçlı olan bu ışıklar gerçekten amaçlarına ulaşıyorlar çünkü hepimizin dikkatini çekiyorlar. Peki, bu ışığa maruz kalmak göz sağlığımıza zarar vermez mi? Tabii ki verir hem de fazlasıyla. Gözbebeğimiz sürekli olarak ışık miktarına uyum sağlamaya çalışacak ve görme bozuklukları ile beraberinde baş ağrıları oluşacaktır. Aynı zamanda trafikteki insanların (gerek yaya gerek şoför) dikkatini dağıtarak kazalara sebebiyet verebilir.

Doğru Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

İstenilen yeri, gerekli ışık miktarı ve gerekli armatürlerle aydınlatmak en doğrusu olacaktır. Işığın fazlası ihtiyacı karşılamazken masraftan öteye geçmeyecektir.Dünya’nın Gecesini Gündüzüne Karıştıran Kirlilik “Işık Kirliliği”Dünya’nın Gecesini Gündüzüne Karıştıran Kirlilik “Işık Kirliliği”

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Aynur Yıldırım
Aynur Yıldırım
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

5 YORUMLAR

  1. Bünyamin TEZEL

    Işık kümelerinin oluşturduğu yansımalar Global anlamda düşününce haklısınız. Yazıyı okuyana kadar hiç böyle düşünmemiştim. Aslında ışıklandırmanın iyi olduğu kanaatindeydim. Kirlilik olarak hiç hissetmedim. Hatta karanlık bölge kalmasın diye düşünürdüm. Fakat yazı bütün düşüncemi değiştirdi. Başarılı ve çok anlamlı bir yazı. Teşekkürler

  2. Işık olmasının neyi kirlilik ki onu anlamadım ben. Dünya üzerinde ışık olmasa ne yaparız. Öyle bir düşünce olsa kirlilik diye eskiler evlere kadar getirmezlerdi ışığı. Ben karanlığı sevmiyorum. Işığın da her yerde olmasını isterim. Diğer gezegende yaşayanlar varda onlar mı rahatsız olmuş anlamadım ki.

  3. Yazıyı kim kaleme aldıysa çok teşekkür ediyorum Yazılanların hepsinin altına imzamı atarım. Haklı geceler gündüze döndü artık. Bu kadar ışık hem gereksiz, hem de yazık günahtır.

  4. Oğuzhan ÇETİN

    Aslında haklılık payınız var gibi. Özellikle gece olunca öyle sokaklar varki gündüzden daha aydınlık. Ama bazı ara sokaklar var ışığa hasret. Oran kesinlikle yok. Ama global dünyada bunun böyle olması da şart. Yoksa başka türlü insanlar o bölgeye gitmez. Etki tekpki meselesi tamamen

  5. Aslında haklılık payınız var gibi. Özellikle gece olunca öyle sokaklar varki gündüzden daha aydınlık. Ama bazı ara sokaklar var ışığa hasret. Oran kesinlikle yok. Ama global dünyada bunun böyle olması da şart. Yoksa başka türlü insanlar o bölgeye gitmez. Etki tekpki meselesi tamamen

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler