Salı, Nisan 23, 2024

Domain Nedir? En Sık Kullanılan Domain Terimleri

Bir web sitesi sahibi olmak bilişim dünyasına ait pek çok kavramı anlamayı gerektirir. Domain nedir? WHOIS bilgisi ya da Redemption Period ve Pending Delete gibi sık kullanılan domain terimlerini kısaca özetledik:

  • Domain (Alan Adı): Bir web sitesi kurmadan ya da bir blog açmadan önce bir domain yani alan adı belirlemeniz gerekir çünkü bir ya da birkaç kelimeden ve sonuna eklenen .com, .net, .org gibi uzantılardan oluşan domain; sitenizin adresidir (google.com, facebook.com, youtube.com gibi).
  • Domain Tescil: Sitenizin adresi için uygun olacağını düşündüğünüz alan adının, hosting şirketleri tarafından tescil edilmesidir yani sitenizin adının kullanım hakkı, bir süreliğine, sizin adınıza kayıt edilir.

  • Domain Sorgulama: Siteniz için belirlediğiniz alan adının kullanılabilir olup olmadığını öğrenmek için yapılan işleme denir. Sitenizin adresini oluşturmasını istediğiniz alan adı, önceden başkaları tarafından alınmamışsa, kayıt ettirebilirsiniz.

domain sorgulama

  • Domain Transferi: Bir hosting firmasında kayıtlı olan alan adınızı başka bir hosting firmasına aktarma işlemi için domain transferi terimi kullanılır.

  • Alan Adı Yenileme: Domain tescil işlemi bir yıl gibi periyotlarla yenilenir. Yenileme işleminin yapılmaması; alan adınızın başka biri tarafından alınabileceği anlamına gelir.
  • WHOIS Bilgisi: Alan adı kaydı sırasında; sahibinin adı, telefon numarası, e-posta adresi gibi kişisel bilgiler kaydedilir ve WHOIS denen bir veritabanında saklanır. WHOIS bilgisi; alan adının kayıt tarihi, nerede kayıt edildiği ve son kullanma tarihini de içerir. Herhangi bir web sitesinin kime ait olduğunu bilmek isteyen herkes, WHOIS sorgulaması ile kayıt bilgilerine erişebilir.
domain nedir
www.turhost.com’dan WHOIS sorgulaması yapabilirsiniz.
  • WHOIS Bilgisini Gizleme (Whois Privacy Protection): WHOIS bilgilerinin gizlenmesi genellikle hosting firmaları tarafından müşterilerin kişisel ve ticari bilgilerini korumak amacıyla sunulan bir hizmettir. Spam gönderenler, hackerlar ve kimlik hırsızlarının kişisel bilgilerinize ulaşmaması için WHOIS bilgilerinizin gizlenmesi önemlidir. WHOIS bilgilerinden bir alan adının son kullanma tarihini öğrenen ve bu alan adını almak isteyen dolandırıcılar, resmi görünümlü “yenileme” bildirimleri ya da faturalar gönderebilir.
domain nedir
Facebook’un WHOIS bilgileri
  • Domain Durumu (Domain Status): WHOIS bilgilerinde bir domainin aktif olup olmadığı, süresi dolmuş ya da beklemede olup olmadığı gibi durum bilgilerini gösteren bölümdür.
  • Aktif (Active): WHOIS sorgulaması sonucunda durumu “Active” olarak görünen bir domain, başkası tarafından bir süreliğine kiralanmış anlamına gelir. Sahibi alan adının kullanım süresini uzatma hakkına sahiptir.
  • Müsait (Available): WHOIS sorgulamasında durum bilgisi Available” olan domain; kimse tarafından kayıt ettirilmemiştir. Bu; domaini alabileceğiniz anlamına gelir.
  • Beklemede (Onhold / Registrar Hold): Süresi dolan ve kaydı yenilenmemiş olan alan adı WHOIS sorgulamasında “registrar-hold” olarak görünür. Alan adının kullanım hakkının; yaklaşık bir ay için beklemede olduğu anlamına gelir. Alan adı sahibi bu süre içerisinde domain kaydını yenilemelidir.
  • Redemption Period (Cezalı İşlem Periyodu): WHOIS sorgusundaki bu durum kodu, alan adınızın silinmek üzere olduğunu bildirir. Registrar-Hold denen 30 günlük bekleme süresi bittiğinde hala yenilenmemişse Redemption Period denen 30 günlük süreç başlar ve alan adı sahibi normal yenileme fiyatından çok daha yüksek bir ücretle yenileme yapabilir.
  • Pending Delete (Silinmeyi Bekliyor): RedemptionPeriod’un bitimini takip eden beş takvim gününden sonra alan adınız veritabanından tamamen SİLİNİR ve bu 5 günlük süre Pending Delete olarak adlandırılır. Artık alan adı sahibinin, alan adını geri alma hakkı kalmamıştır. 5 günlük sürenin bitiminde, alan adınız başkalarının da tescil ettirebilmesi için “müsait” (Available) görünür.

 

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

3 YORUMLAR

  1. Domain ticaretine gireceklerin kesinlikle bilmesi gereken maddeler. Güzel bir makale olmuş

  2. Domain bir nevi insanların kendilerine özel olmaları bakımından kimseye bağlı kalmadan İnternet hayatında olan, en eğlenceli bölümlerden birisidir. Tabi ki Domain tek başına bitmiyor ve bunun yanında içeriklere erişim sağlanabilinmesi için Hosting kullanmak da gerekiyor.
    Uzantı olarak sizlere tavsiyem .com ve .net kullanmanızdır.

  3. Domainler gelir açısından da önemli bir konuma sahip. Domain tüccarlığı geliri yüksek bir alan. Aklınıza gelen alınmamış bir domaini alıp pazarınıza ekliyorsunuz. Daha sonra açık arttırma usulü ile yada sabit fiyat ile satıyorsunuz.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler