Merhaba! Bugün size Diyetisyen Olma Maceram’a yol açan Beslenme ve Diyetetik bölümünden bahsetmek istiyorum. Macerama lise dönemimden başlamam lazım sanırım. Açıkçası lisede çalışkan bir öğrenci olduğum söylenemezdiJ Ergenliğin verdiği asilikle de okuduğum bölümden ziyade derdim sadece üniversite okumaktıJ Sonrasında Başkent Üniversitesi Diyaliz bölümünü kazandım. Okulu bitirdikten sonra 2 yıl diyaliz hemşireliği yaptım. O dönem anladım ki eğer sevdiğin mesleği yapmazsan hayattan zevk alman söz konusu bile olmuyor. 2 yılın sonunda dayanamadım işten ayrıldım. Benim kurtarıcımın KPSS’yi kazanmak olduğunu düşündüm. Üniversite sınavına da ‘’Açık öğretim’’ okumak amaçlı girmiştim. Çünkü sınava sadece 2 ay vardı. Her iki sınavdan kendimce yeterli puanlar alınca iyice kararsız kaldım. Ya biraz daha okuyup sevdiğim mesleği yapacaktım ya da sevmediğim bir mesleği yapmaya devam edecektim. Ve yönümü Beslenme ve Diyetetik bölümüne çevirdim. Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanarak yeni bir hayatın kapılarını araladım.
Şimdi Gelelim Beslenme ve Diyetetik Okumaya (Diyetisyen Olma Maceram)
Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Ayşe Baysal bizim mesleğimizin duayenidir. Hacettepe üniversitesinde hocalık yapmış, severek takip edip okuduğunuz çoğu diyetisyenin de hocasıdır. Haliç üniversitesi diyetetik bölümünü kuran hocalar Ayşe Baysal’ın öğrencileridir. Ve hala mesleklerine Haliç Üniversitesinde devam etmektedirler.
Biraz da Meslekten Bahsedelim
Diyetisyen olmak için sağlık bilimleri Beslenme ve Diyetetik Eğitim ve Öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” almalısınız. Akabinde Diyetisyen unvanını kazanırsınız. Diyetisyen, kişilerin beslenmesi ve bu besinlerle ilgili uzmanlık bilgisine sahip olan kişilere denilmektedir. Diyetisyenler, sağlıklı ve hasta kişiler için uygun bir beslenme programı belirler. Bu doğrultuda özellikle kişilerin yaşam standartları ve fiziksel özelliklerini bir arada baz alarak kişilerin beslenme şekli üzerinde yoğunlaşır.
Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler.
–Toplumdaki yanlış beslenme alışkanlıklarını tespit eder. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,
–Besin analizlerini gerçekleştirir,
–Diyet ürünleri geliştirir,
–Çeşitli hastalık durumlarında bireyler veya gruplar için hastalıklarına uygun olarak diyet programı yapar,
–Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar.
–Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme konusunda eğitim materyallerini hazırlar.
Üzülerek söylüyorum ki, piyasada birkaç besinin kalorisini bilen herkes diyetisyencilik oynamakta. Eğer bu mesleği okumayı düşünüyorsanız mesleğinizi koruma adına ciddi efor sarf etmeye hazır olun.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.