Tüketicilerin çokça karşılaşmakta olduğu sorunların başında gelen devre mülk sözleşmeleri tüketicileri oldukça mağdur etmektedir. Tüketiciler sosyal medya, haber ve reklamlardan devre mülk sözleşmelerini çokça duymaktadır. Satıcı firmalar sadece bu reklamlarla yetinmeyip tüketicilerle çeşitli yollarla iletişime geçerek çeşitli vaatlerle devre mülk sözleşmesi imzalamaya ikna edilmektedirler. Fakat bu firmalar genellikle taahhütlerini yerine getirmeyerek tüketicileri mağdur olmasına sebebiyet vermektedirler. Çoğu zaman sözleşmenin imzalanmasından sonra tüketici en ufak bir sorunda dahi kendisine bir muhatap bulamamaktadır. Yaşanan bu sorunlar karşısında tüketicilerin bu tip sözleşmeleri imzalamadan önce çok dikkatli hareket etmeleri gerekmektedir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği devre mülk ve diğer sözleşmeler için bazı şekil şartlar belirlemiş olup sözleşmenin geçerliliği bu şartların sağlanmasına bağlıdır.
Genel olarak devre mülk sözleşmesi olarak bilinen sözleşmelerin çoğunluğu devre tatil sözleşmeleridir. Sözleşmelerin üzerinde devre mülk sözleşmesi yazsa dahi bu sözleşmenin devre mülk sözleşmesi olduğu anlamına gelmemektedir. Bu sebeple uygulamada tüketicilerin karşısına sıkça çıkan bu kavramaları açıklamak gerekmektedir.
Devre tatil sözleşmesi Nedir?
Uygulamadan en çok görülen sözleşme olan devre tatil sözleşmeleri Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda tanımlanmış olup, bu kanun kapsamında bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda gecelik konaklama imkânı veren sözleşmeler devre tatil sözleşmesi olarak nitelendirilmektedir. Bu sözleşmeler hem ayni hakka hem de şahsi haklara konu olabilmektedirler.
Ön Ödemeli Devre tatil sözleşmesi Nedir?
Tüketicinin ayni hakka konu bir taşınmazın satış bedelini veya şahsi hakka konu taşınmazın kullanım hakkı bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcı veya sağlayıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı ya da kullanım hakkını tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmeler ön ödemeli devre tatil sözleşmeleridir.
Devre mülk sözleşmesi Nedir?
Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı sağlayan müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı sağlayan sözleşmeler devre mülk sözleşmesidir. Ayni hakka konu olan bu sözleşmeleri devre tatil sözleşmesinden ayıran en büyük özellik devre mülk hakkının yıl içerisinde kullanım süresinin 15 günden az olmaması şartıdır.
Tüketici Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği gereğince satıcı firmaların sözleşmenin hazırlanması sırasında tüketiciyi bilgilendirme zorunluluğu bulunmaktadır . Yasada belirtilen bilgilendirme ve diğer şekil şartlarının satıcı tarafında yerine getirilmemesi halinde tüketicinin sözleşmeyi feshetme hakkı doğmaktadır. Devre tatil sözleşmelerinin hazırlanmasında itibaren tüketici 14 gün içerisinde hiç bir cezai şart veya ücret ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı vardır. Ön ödemeli devre tatil sözleşmelerinde satıcı tarafından taşınmazın ya da kullanım hakkının tüketiciye devir veya tesliminden önce tüketici bir sebep göstermek zorunda olmadan sözleşmeden cayabilir. Bu cayma bildiriminde satıcının bir kusuru bulunmuyorsa satıcının %2 oranında cezai şart talep etme hakkı bulunmaktadır. Fakat satıcının kusurunun olması durumunda satıcı bu cezai şartı talep edemeyecektir.
Tüketici, cayma bildirimini cayma hakkı süresi dolmadan, şahsi hakka konu ön ödemeli devre tatil sözleşmeleri için yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ayni hakka konu taşınmaza ilişkin sözleşmelerde ise noterlikler aracılığıyla satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir. Cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç on dört gün içinde tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge tüketiciye iade edilmelidir.
Sonuç olarak tüketiciler devre tatil sözleşmelerinde kaynaklı mağduriyet yaşamamak adına hazırlanan sözleşmeleri dikkatlice incelemeli ve sözleşmeden doğan cayma haklarını yukarıda açıkladığımız gibi kanunun belirttiği şekilde kullanmalıdır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.