Pazartesi, Eylül 2, 2024

Cüneyt Gökçer Kimdir?

Türk tiyatrosuna büyük emek veren Cüneyt Gökçer kimdir? Cüneyt Gökçer 1920 ile 2009 yılları arasında yaşam sürer. Malatya’da doğan oyuncu hayatının büyük bölümünü Ankara’da geçirir ve Ankara’da vefat eder. Sanatçının ölüm tarihi 23 Aralık 2009 yılıdır. Ölüm sebebi ise solunum yetmezliğidir. Sanatçının sanat yaşamı, hayatı ve ailesi hakkındaki merak edilenler şunlardır;

Cüneyt Gökçer Hayatı

Cüneyt Gökçer hayatı boyunca devlet tiyatrolarında oyunculuk, genel müdürlük, devlet konservatuvarı müdürlüğü ve tiyatro bölüm başkanlığı gibi görevlerde bulunur. Aynı zamanda opera ve müzikaller için rejisörlük görevlerini yerine getirir. Cüneyt Gökçer lise yıllarında Ankara’da bulunan Halkevi Temsil Kolu’na üye olarak katılır ve ilk piyes deneyimini yaşar.

Ailesi tiyatrocu olmasını istemese de o tiyatrodan vazgeçmez. Lise sonrasında sınavlarına hazırlanarak Ankara devlet konservatuvarına girer ve 1942 yılında mezun olur. Konservatuvar yıllarında Carl Elbert’in en sevdiği öğrencisi olur ve onun asistanlığını yapar.

Sanatçının profesyonel tiyatro hayatı tiyatro bölümünden mezun olmasından sonra Muhsin Ertuğrul tarafından yönetilen Ankara Devlet Tiyatroları’nda başlar. Çeşitli tiyatro oyunlarında rol alır ve bu oyunlar sayesinde hem Türkiye’de hem de yurt dışında farklı ödüllerin sahibi olur.

Aldığı ödüller arasında Polonya Kültür Nişanı, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü, Yunanistan I.Georges nişanı ve devlet sanatçısı ödülleri bulunur. Cüneyt Gökçer Türkiye’de devlet sanatçısı unvanını alan ilk isimdir ve unvanı 1982 yılında almıştır.

Gökçer Ankara Devlet Tiyatroları’nda Muhsin Ertuğrul’un ardından 1958-1983 yılları arasında devlet tiyatrosunun genel müdürü olarak görev alır. Genel müdür olduğu dönemde tiyatro oyunları yanı sıra opera ve balenin de gelişmesi için çalışmalar yapar. 1963 yılında ilk müzikalin Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmesini sağlar.

1983 yılında tiyatro genel müdürlüğünden ayrılan Gökçer tiyatro çalışmalarına devam eder. 1985 yılında ise Hacettepe Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaya başlar. Daha sonra bu görevden ayrılarak 1988 ve 1999 yılları arasında Bilkent Üniversitesi’nin Tiyatro Bölümü’nde bölüm başkanlığı görevlerini sürdürür. Bölüm başkanlığı döneminde ilk defa tiyatro rejisörlüğü üzerine lisans eğitimi verilen bölümün açılmasını sağlar.

Gökçer Kaç Yaşında?

Tiyatro sanatının gelişmesi için ömrü boyuncu çalışan Cüneyt Gökçer kaç yaşında öldü merak edilir. Sanatçı 89 yaşında iken Ankara’da vefat etmiştir. Vefatının ardından da İstanbul’da toprağa verilmiştir.

Cüneyt Gökçer Sanat Hayatı

Gökçer sanat hayatı Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan 1942 yılında mezun olmasının ardından başlar. Mezuniyetinin ardından Muhsin Ertuğrul’un müdürlüğünde bulunduğu Ankara Devlet Tiyatrolarında rol olmaya başlar. 1943-1998 yılları arasında çok sayıda tiyatro oyunu ve sinema filminde yer alır. Gökçer’in oyuncu olarak yer aldığı film ve tiyatro oyunlarından bazıları şunlardır;

  • Balıkçı Güzeli (film)
  • Lale Devri (film)
  • Gelin (tiyatro)
  • Gülünç Kibarlar (tiyatro)
  • Yaprak Dökümü (film)
  • Hatıra Defteri (tiyatro)
  • Kara Davut (film)
  • Büyük Sır (film)
  • Su Kızı (tiyatro)
  • Mevlana (film)

Cüneyt Gökçer bu yapımlar dışında Gılgamış, Yusuf ile Züleyha, Nasreddin Hoca, Romeo ve Juliet isimli operaların ve bazı tiyatro oyunlarının yönetmenliğini de yapmıştır. Ayrıca bazı operalarda kendi de yer almıştır.

Cüneyt Gökçer Aile Hayatı

Profesörlük, tiyatro bölüm başkanlığı, opera sanatçılığı ve oyunculuk görevlerinde bulunan Gökçer aile hayatı merak edilir. Sanatçı 89 yıllık ömründe iki evlilik yapar. İlk evliliğini kendisi gibi oyuncu olan Mediha Gökçer ile yapar. Bu evlilik 1964 yılında boşanmayla sonuçlanır.

İlk evliliğinden Deniz isimli bir kızı olur. Oyuncu ikinci evliliğini de yine oyuncu olan Ayten Gökçer’le yapar. Bu evlilik ise 2009 yılında hayatını kaybedene kadar devam eder. İkinci evliliğinden de Aslı isimli kızı vardır.

Umarız “Cüneyt Gökçer Kimdir?” adlı makalemizi beğendiniz, ayrıca dilerseniz “Sanat” alanında kendini ispatlamış diğer değerli dahilerimize de göz atabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Bilgi Kılavuzu
Bilgi Kılavuzu
Bilgi Paylaşımı ve Faydalı Bilgiler Sitesi. Türkiye'nin Bilgi Kılavuzu.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler