Salı, Eylül 10, 2024

Çocuklara Uyguladığımız Duygusal Şiddetin Farkında Mıyız?

Kişinin duygusal bütünlüğüne zarar veren tutum,düşünce ve davranışlar duygusal istismardır.Burada en büyük bilgi duygulara güvenmekten gelir. Eğer kişiyi ilişkisinde rahatsız hissettiren ve sürekli tekrarlanan durumlar varsa dikkatli olmak gerekir. Yetişkinler bir nebze rahatsız hissettikleri noktada önlem almaya,o ilişkinin içinden çıkmaya çalışabilirler ancak söz konusu çocuklar olduğunda duygusal şiddete maruz kalmak ciddi stres yaratıcı bir faktördür.Çocukluk çağlarında duygusal şiddete maruz kalan bireyler,ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde birçok sorunla karşı karşıya kalırlar.Bu sorunların en başında değersizlik duygusunu çok yoğun hissetmek ve bu duyguyla başa çıkmakta zorlanmak gelir.

Düşünün ki dünyayı onlarla öğrendiğiniz,güven kurmayı deneyimlediğiniz ebeveynleriniz,öğretmenleriniz,kardeşiniz sizi sürekli huzursuz hissettiriyor. Dünyayı nasıl görürsünüz? O dünyanın içinde nasıl var olup,güvenli hissedebilirsiniz? Her ilişki sizin için bir korku sebebi olmaz mı? Kendinize güvenir misiniz? İç dünyanızı her gün yok eden bir şeylere maruz kaldığınızda mutlu olabilir misiniz? Yetişkin olduğunuzda çocukluğunuzun izlerini kolayca silebilir misiniz?

Bazen yetişkinler için basit bir korkutma,küsme gibi haller çocuklar için o kadar travmatik ve kalıcı hale geliyor ki ancak bazı sorunlar yaşadığımızda fark edebiliyoruz. Eğer duygusal şiddet türlerinin az çok neler olduğunu anlarsak ve bunları hayatımızdan çıkartırsak duygusal bütünlüğü gelişen çocuklar yetiştirebiliriz.

Duygusal Şiddet Türleri

Reddetme

Kişiyi yok saymaktır. Reddetme çok yıkıcı bir duygusal süreçtir çünkü kişiyi değersiz hissettirir. Örneğin,yaramazlık yaptığı için annesinin küstüğü bir çocuğu düşünün.Ağlar,annesini çekiştirir,bir şeyler fırlatır,bağırır.Annesinin ona küsüp görmezden gelmesine dayanamaz çünkü.Aynı şekilde partneriniz sizinle konuşmadığında nasıl hissettiğinizi düşünün. Reddedilmek kolay başka edilebilir bir durum değildir.

Aşağılama

Hakaret,lakap takma,dalga geçme,alay etme gibi kişinin kendisine saygısına zarar veren tutumlardır. Bir çocuğun gözünden bakacak olursak, anne-baba olarak idealize ettiğiniz, her şeyi bildiğine inandığınız bakım verenler tarafından sürekli beceriksiz olduğunuz söyleniyor. Dünyayı onlarla tanıdığınız için onların söylediklerini hemencecik kabul edebilirsiniz. Kendinize olan algınız kötüleşir,bunun farkına varılmadığı müddetçe birçok olumsuz duyguyla uğraşmak zorunda kalırsınız.

Korkutma

Çocuğu direkt olarak korkutma.

“Eğer bunu babana söylersen,bizi bırakır gider.” ,”Bir daha yaramazlık yaparsan seni komşuya vereceğim”  Çocuğun çok temel olan güven duygusuna saldırmak olan korkutma,çocuğun eğer hata yaparsa sevilmeyeceği,terk edileceği duygusuna kapılmasına sebep olur.

Yalnız bırakma

Yalnız bırakma,hem fiziksel hem duygusal bir süreci kapsar. Cezalandırmak için odaya kapatılan çocuklar yalnız bırakma “kurbanlarıdır.” Hem fiziksel hem de duygusal olarak kendini yalnız hisseder,korkar,destek göremez ve ciddi travmalar yaşayabilir.

Duygusal Destek vermeyi reddetme

Çocuklar eğer anneleriyle güvenli bağlanma yaşarlarsa,yetişkinlikte yaşadıkları problemleri çok daha rahat atlatırlar.Güvenli bağlanmanın temelini oluşturan çocuğun fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra ilgiye,şefkate,duygularının anlaşılmasına,dinlenmesine,görülmesine ihtiyaç vardır. Çocuğun duygusal ihtiyaçlarını yok saymak,ergenlik ve yetişkinlikte birçok yaşanacak soruna,değersizlik hissine merhaba demektir.

Ebeveynlere Not

 Bu listedeki duygusal şiddet türlerinden birkaç tanesini belirli zamanlarda çocuğunuza yansıttığınızı hatırlayıp suçlu hissedebilirsiniz.Unutmayın ki siz de insansınız; zaman zaman zorlu süreçlerden geçebilir,depresyona girebilir,baş edemediğiniz bir çok duygu yaşayabilirsiniz bu durumlarda çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamak zorlaşabilir hatta belki şefkatten uzak bir noktada durabilirsiniz. Burada önemli nokta eğer yukarıdaki maddelerden herhangi birisini çocuğunuza uyguladığınızı fark ediyorsanız bunu onarmak için çaba göstermek ve bir daha o şekilde davranmamaktır. Eğer zor bir süreçten geçiyorsanız bir süre çocuğunuzun bakımını üstlenmesi ve ilgilenmesi için yakınlarınızdan yardım isteyebilirsiniz.Ek olarak çocuğunuzun bu tür davranışlara maruz kaldığını düşündüğünüz ya da çocuğunuzun bunu hissettirdiği durumlar varsa (okulda öğretmeni,arkadaşları,gittiği kursta hocası …vs) bir an önce önlem almanız gerekir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Psikolog Nihan Arda
Psikolog Nihan Arda
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Muhteşem bir yazı olmuş. Gerçekten bilerek veya bilmeyerek yaptığımız bu konuda birçok hatamız var. Çocukların gelişiminde ne kadar ince ayrıntı olduğunun hala ülke olarak bilincinde değiliz.

  2. Belki de uygulanan en büyük şiddet budur. Morluk geçer, tokat acısı geçer ama bıraktığı duygusal iz nasıl silinir? Özgüveni yerinde olan çocukların büyük bir çoğunluğuna dikkat edin. Şiddet içermeyen ortamlarda yetişenlerdir.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler