Cisim nedir sorusunun cevabı şöyledir: cisim bir genişliği, derinliği, kütlesi olan uzayda yer kaplayan maddeye denir. Cisimler farklı özellikleri ile birbirlerinden ayrılırlar. Cisimler farklı boy, renk, öz kütle ve ağırlığa sahip olabilirler. Veya cismin bir diğer açıklaması şöyle yapılabilir: cisim maddenin şekil almış halidir.
Cisim farklı alanlarda farklı anlamlara gelecek şekilde kullanılmıştır. Cisim beden anlamında da kullanılır. Cisimler her dönemde farklı veya aynı anlama gelecek biçimlerde tekrar tekrar kullanılmışlardır. Cisimler uzayda ve atmosferde bulunan maddeler için de kullanılmışlardır.
Alanlar ve Cisim
Cisim farklı alanlarda farklı anlamlara gelecek şekilde kullanılmıştır. Bizim en çok bildiğimiz ve kullandığımız ise fizik alanındadır. Fizik alanına göre cisim uzayda yer kaplayan bir madde olarak anlatılır. Matematiğe göre cisim cebir demektir. Felsefeye göre ise beş duyu organı tarafından algılanabilen maddeler cisimdir.
Birçok filozof cismi kedine göre tanımlamış ve birbirlerine paralel olacak şekilde görüşlerini ortaya koymuşlardır. Cisimler gök yüzünde bulunan maddeler için de açıklama yapmışlardır. Kısacası cisimler birden fazla alana kolaylık sağlamaktadırlar. Cisimler hemen hemen her alanda alanlara yardım edecek biçimde kullanılmışlardır.
Fizik ile Cisim Arasındaki ilişki
Fiziğin hemen hemen her alanında karşımıza çıkan terimlerinden birisidir. Özellikle Modern Fizik konularında öne çıkan maddelerin başını çeker. Modern Fiziğe göre cisim bir nesne veya bir parçacık veya parçacıkların meydana getirdiği bir parça bütünüdür. Fizikte cisimler belirli kurallı belirli formüllerle anlatmaya yardımcı olur. Örneğin cisim ışımaları, cisimlerin hareket diyagramları, kuvvet diyagramları örnek gösterilebilir.
Cisimleri birçok alanda belirlenen konuları daha rahat anlatmak için kullanan fizik cisimleri farklı şekillerde açıklamışlardır. Aslında fizikte kullanılan cisim terimi sürekli bir maddeyi veya yerine konulabilecek bir eşyayı temsil eder. Kısacası fizik cismi anlatılan konuyu daha kolay anlaşılması için kullanır.
Felsefe ile Cisim Arasındaki İlişki
Felsefeye göre cisim üç boyutlu, kesintisiz ve sürekli bölünebilen maddelerdir. Cisim madde ve belirli bir şekilden oluşur. Bu iki terim ayrı ayrı olduklarında algılanamazlar yani cisimlerin oluşması için madde ve belirli şekilden oluşması gerekir. Bu tanımlar Müslüman filozoflar tarafından da kabul görmüştür. Felsefeye göre cisimler beş duyu organıyla da algılanmalıdır. Cisimler vücut ve varlığı da temsil ederler. Felsefede cisimler birden fazla şeyi temsil ederler ve filozoflarca birden fazla görüş bilmişlerdir.
Geometri ile Cisim Arasındaki İlişki
Geometride cisimler kenarı, yüzeyi ve ayrıtı olan üç boyutlu cisimlere denilmektedir. Cisimler fizik alanında olduğu gibi geometri alanında da oldukça fazla yer kaplamaktadır. Geometride köşegenlerine, sahip oldukları belirli başlı özelliklerine göre ayrılabilir. Geometrik cisimler şunlardır: küp, üçgen prizma, kare prizma, dikdörtgen prizma, küre, silindir, koni gibi cisimlerdir.
Matematik ile Cisim Arasındaki İlişki
Matematiğe göre cisim cebirsel olanların tümüdür. Cisim kavramını ortaya atan kişi Richard Dedekind olmuştur. Dedekind, kendi dilinde ”cisim” anlamına gelen ”körper” kelimesini kullanmıştır. Cisimlere verilebilecek örnekler şunlardır: rasyonel sayılar kümesi, gerçek sayılar kümesi, karmaşık sayılar kümesi gibi örnekler verilebilir.
Matematiğe göre her cisim bir halkadır ama bunun tam tersi geçerli değildir. Matematikte bunun örneklerini görebiliriz mesela tam sayılar kümesi kendi içinde bölünebildiğinden halkalı yapıya uymaz ve cisim sayılmaz. Matematiğin Mantık adlı konusunda bazı önermeler cisim sayılabilirken bazıları sayılmamaktadır.
İslam ve Cisim
Cisim kelimesine İslam dininde de rastlamaktayız. Bazı ayetlerde de geçen cisim kelimesi İslam için şu anlama gelmektedir: ceset, beden, gövde anlamlarına gelir. İslami kelimelerde şahıs, cirm, hey’et, heykel, aynı kelimeleri cisim kelimesiyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılmıştır.
İslam’da başka bir açıklamaya göre cisim organik yapı olarak yani kollar ve bacaklar dışındaki gövde ve baş kısmının tamamı olarak kullanılmıştır. Sadece ayetlerde geçen şekilde değil İslam filozoflarının diğer filozoflardan aldıkları anlamlarıyla da cisim İslam aleminde yerini almıştır.
Gökbilim ve Cisim Arasındaki İlişki
Aslında bu kısımda diğer kısımlarda da olduğu gibi birden fazla gezegen, yıldız, yıldız takımı, meteorları anlatmak için ‘gök cismi’ gibi terimler kullanılmıştır. Gök cisimlerine örnekler şunlardır: güneş, ay, gezegenler, nebülözler, galaksiler, astreoitler için kullanılabilir. Bu sıralanan maddelerin her biri gök cismi olarak adlandırılabilir.
Cisimler
Cisimler günümüzde hemen hemen her madde veya eşya için kullanılabilir. Mesela ne olduğunu kavrayamadığımız maddeler için ‘yabancı cisim’ terimi kullanılır. Veya birden fazla aynı ebattaki farklı maddelere ‘cisimler’ şeklinde adlandırılabilir. Birden fazla kesici madde için ‘kesici cisimler’ gibi adlandırmalar yapılabilir. Cisimler birden fazla maddenin, eşyanın aynı ebat ve özelliklerde olmasıyla belirli gruplar şeklinde yazılarak bize kolaylık sağlarlar.
Her Madde Cisim Midir?
Her madde cisim midir sorusunun cevabı şöyledir: hayır her madde cisim değildir çünkü madde beş duyumuzla algılayabildiğimiz ağırlığa ve kütleye sahip olan nesnelere madde denilebilir. Bazı kaynaklara göre de maddenin şekil almış haline cisim denilmektedir. Maddeler doğada dört halde bulunur ve atomlardan meydana gelmişlerdir.
Cisimler her konuda her anlama gelecek biçimde kullanılamazlar. Cisimler her alanda kendilerine özgü anlamlar taşıyıp taşıdıkları alanları kolaylaştırmak için kullanılmışlardır. Özellikle cisim kelimesi fizik ile bütünleşmiş bir yapıya sahiptir, fizik ile cisim birbirinden ayrı olarak düşünülemezler.
Cisim kelimesi kendi dilimizde de bize çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Dilimizde cisim olarak adlandırılan birden fazla yazı vardır. Dilimizde bilinmeyen maddelere, benzer özellikler taşıyan kelime gruplarını daha basit tanımlamak için kullanılır. Cisimler sadece bazı alanlarda değil dinlerde de kullanılarak bazı kavramları karşılamıştır. İslam dinine göre cisim beden anlamını karşılamıştır. Kısacası içim birçok alanda her şeyi kolaylaştırmış ve bu sayede anlaşılmasını sağlamıştır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.