“Bursa Uludağ” bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Uludağ; Bursa’da yer alan Marmara’nın en yüksek dağıdır. Marmara bölgesini kuzeybatı-güneydoğusunda yer alır. Uzunluğu; 40, genişliği ise 20 km ’yi bulur. Uludağ’ın Bursa’ya bakan tarafı düz, güneyde yer alan Orhaneli’ye bakan kısmı ise engebeli ve daha diktir. Uludağ’ın kuzeyinde sarıalan, kadı, kirazlı ve sobra yaylaları bulunur. Dağın en yüksek noktası (kartaltepe) 2543 m ’dir.
Zirve yapacağınız zaman aldanmamanız gereken önemli bir nokta var. Oteller bölgesinden teleferiklerin olduğu bölgeye çıkarken göreceğiniz, üzerinde dağcı kulübesi olan tepe zirve değil. Orası küçük zirve. Patikayı takip ettiğiniz zaman büyük zirveye varacaksınız. En yüksek noktasında Türk bayrağı var.
Bursa Uludağ antik çağda Homeros tarafından Olympos Misios yada Bithynia Olymp diye anılıyordu. Truva savaşları başta Apollon olmak üzere tüm antik tanrılar tarafından bu dağdan izleniyordu. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Uludağ’dan ‘Cebeli Ruhban’ diye söz etmiştir. Eski halk Uludağ’ı keşiş dağı olarak da anarlar.
Uludağ’ın yüksek kesimlerinde buzul dönemine ait izlere rastlanmıştır. Kartaltepe’nin kuzeyinde yer alan Aynaligöl, Karagöl ve Kilimligöl buzulların oluşturduğu önemli oluşumlardır. Zirve yolculuğunun hemen sonrasında Kilimligöl’ün yanında kamp atmıştım. Gezdiğim yüzlerce yere rağmen içtiğim en güzel suyu Kilimligöl’ün hemen yanındaki doğal kaynaktan içmiştim. Bir çok ziyaretçisi olan uğrak bir bölgedir.
Türkiye’de yer alan ve önem teşkil eden ‘volfram’ yatakları Uludağ’dadır. Çevresinde; çöküntüler arasında madenler ve maden damarları bulunur. Artık bu madenler aktif olarak kullanılmasa da ne yazık ki bölge definecilerin uğrak mekanı durumunda.
Ülkemizde kış turizminin en önemli mekanı olan Uludağ, kışın 2-4 metre arasında kar yağışı almaktadır. Yazın dahi yüksek kesimlerde kar görmek mümkün. Uludağ’ın dere yatakları sayesinde Nilüfer Çayı, Göksu ile birleşir. Eşsiz manzarasıyla, oteller bölgesiyle, kış turizmi ile ve mükemmel Bursa manzaralı teleferiği ile Uludağ; Türkiye’nin panoramik kış cennetidir. Ayrıca dağcıların yaz-kış trekking yaptıkları ve bir çok kurum ve dağcılık kulüplerinin eğitim yaptığı dağlarımızdan biridir.
Uludağ’ın bitki örtüsü; 350 -700 m arası : zeytin, fındık, katran ardıcı, defne, laden, kızılçam, funda – kestane, koca yemiş, akçakesme, dağ çileği, erguvan, Girit ladeni, katırtırnağı, mazı meşesi, sırım bağı, gürgen, geyik dikeni, kızılcık, alıç, yabani defne, kayın, titrek kavak, karaçam, kara ağaç- 700-1000 m arası: kestane, karaçam, yabani kızılcık, kayın, sapsız meşe, muşmula, geyikdikeni – 1000-1050 m den itibaren: kayın ormanları- 1500-2100 m arası: ayı üzümü, bodur ardıç, yaban mersini, Uludağ köknarı, karaçam, çoban üzümü, geyik dikeni, ayı üzümü, söğüt, gürgen, kayın, bahar yıldızı, gelincik, yabani elma, hindiba, yoğurtotu, sırım bağı, misk soğanı, bit otu vb. görülür. 2100 m den sonra bodur ardıçlar- 2300 m ye kadar ise otsu Alpin bitkiler vardır.
Ülkemizin nadir zenginliklerinden olan Bursa Uludağ kesinlikle ziyaret edilmesi gereken cennetlerimizden biri. Kışın olduğu kadar bahar ve yaz aylarında da bir hayli canlı olan Uludağ, dört mevsim ziyaretçi çekebilen cennet bahçesidir.
Umarım yazımı beğenmişsinizdir, ayrıca dilerseniz diğer gezilerim ve tecrübe edindiğim yerlerle ilgili de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.