Çarşamba, Eylül 4, 2024

Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkileri

Boşanma, iki yetişkinin kendi kararları doğrultusunda aldıkları, evliliklerini bitirme süreci olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir şekilde devam etmeyen evliliği bitirme kararı, hem ayrılık aşamasında ki yetişkinleri hem de çocukları ruhsal yönden fazlasıyla etkilemektedir. Bu kararı alan yetişkinler, bundan sonrası için daha kaliteli bir hayatı, hem kendileri için hem de çocukları için yaşamak istemektedirler. Artık çocuk için yapılandırılması gereken en önemli konu, onun nerede ve hangi koşullarda ve kiminle yaşaması gerektiğini ayarlamaktır. Çocuğa bu durumu açıklarken, çok detay vermemek (detay konusu yaşının olgunluğuna göre değişebilmektedir), bir ayrılık yaşansa bile anne babasının onun için her zaman anne-baba olarak kalabileceğini söylemek, onun için rahatlatıcı olacaktır. Ayrılık kararının nedeni ya da sonucu olmadığını bilmek, çocuğu rahatlatan bir diğer etkendir. Boşanma süreci de, çocuğu fazlasıyla etkilemektedir. Kavgaya, gürültüye, aşağılanmaya ve en tehlikelisi de şiddete tanık olan çocuk, zaman içerisinde öfke nöbetleri yaşayabilir.

Bu öfke nöbetlerine ek olarak, kaygılı ve depresif bir ruh hali, okul başarısında düşme, uyku sorunları gibi gözlemlenen bir çok sorun, ebeveynin daha çok endişelenmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu sorunları daha aza çekebilmek adına anne babaların kendi hal ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü yaşanan bu inişli çıkışlı dönem beraberinde çocuk da daha büyük boyutlu ve kalıcı psikolojik durumlara da neden olabilmektedir. Çocuğu taraf tutmaya mecbur bırakmak, bu süreçte haber getiren götüren kişi haline getirmek, ebeveynlerin karşılıklı anlaşmazlıkları yüzünden anne ya da babayla görüştürmemek de onun kendini suçlamasına neden olabilmektedir. Bu süreçte çocuğunuzun stresini ve kaygısını en aza indirebilmek için,

-Çocuğunuzla konuşurken gerçekçi olmalısınız, bundan sonra yaşayacağı hayat düzenini onunla paylaşabilirsiniz.

-Hangi tarafla yaşarsa yaşasın, diğer tarafla istediği kadar görüşebileceği konusunda ona güven verebilirsiniz, bu çok rahatlatıcı olacaktır.

-Bu sürecin olumsuz kısımlarını olabildiğince onunla birlikte yaşamamalısınız (mahkeme süreci gibi).

-Boşanmanın eşler arasında gerçekleştiğini, anne babalık rolünün hayat boyu devam edeceğini, onun için yeri ve zamanı geldiğinde yan yana gelebilecekleri konusunda, çocuğunuzla duygu düşünce paylaşımında bulunmalısınız.

-Onu her zaman ve çok seveceğinizi söylemeyi de unutmamalısınız.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Şimal Çavdar
Uzm Psikolog Şimal Çavdar
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler