Ana Sayfa Kategoriler Evren Beta Balığı Özellikleri ve Bakımı

Beta Balığı Özellikleri ve Bakımı

0
151
Beta Balığı Bakımı ve Özellikleri
Beta Balığı Bakımı ve Özellikleri

Gösterişli oluşu ve duruşuyla akvaryum balıkları içerisindeki en ihtişamlı balık olarak ilgi gören, aynı zamanda kavgacı siyam balığı olarak da isimlendirilen beta balığı özellikleri ve bakımı hakkında tüm bilgileri yazı içeresinden elde edilebilmesi mümkündür.

Beta balığı alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, akvaryumu ve beslenmesi nasıl olmalıdır, başka balık türleriyle ilişkisi nasıldır benzeri konularda düşünce sahibi olunurken enteresan özellikleri hakkında da bilgiler elde edilebilir.

Beta Balığının Genel Özellikleri

Çoğunlukla ufak olan beta balıklarının boyları vasati 6-8 cm arasında değişebilir. Solungaçlarının labirent yapısında olmasından ötürü gereksinim duydukları oksijeni, suyun üstünden alıp kanlarına transfer etmeleri sayesinde kötü koşullardaki akvaryumlarda dahi yaşamlarını devam ettirmeyi sürdüren bu balıkların ömürleri yaklaşık olarak 2-3 sene arasındadır.

Fakat hem bardakta hem küçük fanuslarda bakılabilen balıkların renkleri solgun olur ve gergin bir hayat yaşadıkları için yaşam süreleri daha kısadır. Neredeyse tüm pet shoplarda bulunabilecek bu balıkların çok sayıda şekil ve renkleriyle karşı karşıya kalınır.

Beta Balığının Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Beta balıkları öteki balık çeşitlerine olduğu gibi kendi çeşitlerine karşı da gergin özellikler gösterir. Dişi beta balıkları toplu olarak yaşayabilir ancak erkek beta balıkları bir araya getirildiğinde bu durum bir tanesinin ölümüyle neticelenir. Beta balığının konulacağı akvaryumun kapasitesi 7.5-15 litre aralığında olmalıdır.

Kayalı akvaryum süslemelerine ve bitkili akvaryumlara son derece ahenkli olan beta balıkları için natürel yaşam sahasına daha yakın olduğundan ötürü genellikle bitkili akvaryumlar tavsiye edilir. Akvaryum pencere kenarında bulundurulmamalıdır. Zira pencereden gelecek olan güneş ışınları akvaryumun sıcaklığının yükselmesine yol açacaktır.

Akvaryum suyu değiştirilirken evvelden oda ısısında bekletilmiş su tercih edilmelidir zira soğuk su koymak, hastalığın kapılarını aralamaya başlayacaktır. Su değiştirme işlemi haftada bir defa yapılmalı ayriyeten akvaryum pencere kenarında bulundurulmadığı gibi petek veyahut başka sıcaklık kaynaklarından da uzak tutulmalıdır.

Beta Balığı Bakımı ve Özellikleri
Beta Balığı Bakımı ve Özellikleri

Beta Balıklarında Çoğalma

Öncelikle erkek balık baloncuklar yaymaya başlar. Kalın bir baloncuk katmanı meydana getirene dek su üstüne çıkıp bir parça hava yuttuktan sonra mukus kaplanmış baloncuklarını suyun üstüne bırakır.

Akabinde erkek balık dişi balığı çiftleşmek için razı ettiği zaman, dişi balığı yüzgeciyle sarar ve ters çevirerek yumurtaları döller. Çiftleşmenin sona ermesinin akabinde dişi balık öylece hareketsiz kalarak genellikle 3-7 arasında döllenmiş yumurta bırakır. Embriyonun gelişiminin tamamlanmasının üzerinden 3-4 gün geçtikten sonra yavru balıklar serbest bir şekilde yüzmeye başlar.

Beta Balığı ve Beslenme

Etçil olarak beslenen bu balıklar için ağırlığı proteinden oluşan mamalar tercih edilmeye çalışılsa bile bload ve iç parazit hastalığına karşı bitkisel yemleri yemelerinde de yarar vardır. Bitkisel içeriği ağır bastığı için alınan bu yemler, esasında yeşil renge boyanmış protein ağırlıklı yemler olarak karşımıza çıkabiliyor.

Bu sebeple alınacak yemlerin açık olmayan kutularda, kaliteli ve bilinen yemler olmasına dikkat edilmelidir. Böylelikle hem balığın sağlığı korunabilir hem de akvaryumun temiz kalması sağlanabilir zira kalitesiz yemler yüksek oranda salınıma sebebiyet vererek suyun rengini ve kalitesini değişikliğe uğratır. Granül biçiminde verilen kaliteli yemler Beta balıkları için son derece uygun olur ve bir balığı takribi bir paket yem 6 ay idare eder.

Beta Balığı Bakarken Özen Gösterilmesi Gerekenler

Sağlıklı ve doğru ilgilenmek için beta balığı bakımı ve özellikleri ile alakalı bilgilerle birlikte şu hususlarda da ayriyeten dikkatli davranmaya özen gösterilmelidir.

İlk beta balığı alındığında evde dinlenmiş su yoksa çeşme suyu değil de muhakkak içme suyu kullanılması lazımdır. Zira çeşme suyunun metal ve klor içerdiği için balığa zararı dokunabilir ve ölmesine sebep olabilir.

Beta balığına has olarak üretilmiş yemlerin yanı sıra arada bir dondurulmuş besinler dr verilebilir ama bir günde iki defadan çok yem verilmemelidir.

Akvaryumdaki suyun puslu olduğu zaman bütünüyle değiştirilmesinden ziyade suyun yarısının değiştirilmesi balığın içinde alışık olduğu bakterilerin kaybolmasını engellemiş olur.

Akvaryumun süslemesi için boyanmış taşlar katiyen önerilmez zira boyanmış taşlar ve salınım yapabilecek öteki ürünler balığı zehirleyebilir. Doğal süslemelerin tercih edilmesi her daim daha doğru olur.

Beta Balığında Cinsiyet Nasıl Anlaşılır?

Yavruyken cinsiyet ayrımının yapılması çok basit değildir lakin sonrasında dış görünüş incelenerek bu ayrım rahatlıkla yapılabilir. Erkek beta balıkları daha yapılı olmakla birlikte renkleri de daha çarpıcıdır. Dişi olan betaların da göğüs kısmında beyaz renkli bir çıkıntı vardır. Bu özellikler göz önünde bulundurularak cinsiyet ayrımı yapılabilir.

Beta Balığı Bakımı ve Özellikleri
Beta Balığı Bakımı ve Özellikleri

Beta Balığı Hangi Balıklarla Beraber Yaşayabilir?

Son derece gergin olma özelliği bulunan balıklar pek çok zaman başka balık türleri için tehlike arz eder. Şayet kişide beta balığıyla birlikte başka balık türleri de besleme düşüncesi varsa beslenecek öteki balıkların beta balığının ağzına sığacak büyüklükte olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Beta balığı ile beraber beslenebilecek balıklar;

  • Plati balığı
  • Melek balığı
  • Lepistes balığı
  • Moli balığı
  • Neon Tetra balığı
  • Kılıç kuyruk balığı şeklinde sıralanabilir.

Bunlar ve benzeri balıklar beslenebilir ama akvaryum kapasitesine göre daha az sayıda balık bulunması hususunda dikkatli olmak beta balığının huzursuzluk çıkarmasına da mani olur.

Beta Balığının Enteresan Yönleri

Başka balık türlerinden farklı olarak ilgi çekici nitelikleri vardır. Beta balığı özellikleri ve bakımıyla alakalı belli başlı bilgilerin yanında bu niteliklerin bilinmesinde de yarar vardır. Son derece meraklı olan bu hayvanlar akvaryuma yaklaşıldığında gözlemlemek için direkt kişiye yönelirler.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

YORUM YOK

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz