- Hayvanlar yaptıkları hiçbir şeyi düşünerek yapmazlar içgüdüleri ve kaslarını kullanarak yaparlar. Arılar oldukça zeki, çalışkan ve karmaşık hayvanlardır. Bitkiler hakkında tahmin, planlama ve değerlendirme yapabilirler.
- Bütün renkli ve kokulu bitkiler, böcekler tarafından tozlaştırılır gösterişsiz ve kuru olanlar ise rüzgar tarafından tozlaşır. Arılar olmasaydı tükettiğimiz besinlerin çoğu olmazdı. Einstein’ın söylediği bir söze göre eğer arılar doğadan yok olursa insanlar da 4 yıl içinde yok olacaktır.
- Arıların antenleri tam kafalarının ortasında 1 çift bulunur ve her birinde 60.000 tane koku reseptörü vardır bunlarla tat ve koku alırlar aynı zamanda bacaklarında tat alma tüyleri vardır.
-
Bir bilim adamına göre arılar en iyi çiçeklerin ne kadar uzakta olduğunu ve nereye doğru uçmaları gerektiğini işçi arılara dansla aktarırlar ne kadar hızlı sallanırsa besin kaynağı o kadar yakındır.
- Arılar neredeyse dünyanın her yerinde yaşarlar bunun nedeni çevrelerine grupça kolaylıkla uyum sağlamalarıdır. Arılar koloni halinde yaşarlar, tek başlarına yaşayamazlar ve günde ortalama 2000 tane arı ölür ve dünyaya gelir. Arıların türleri ve ırkları vardır uç kısımlarında bulunan halkaları ve şekilleri ırklarını belirler.
- Kraliçe arı kovandaki yaklaşık olarak 50.000 tane arının annesidir. Her gün 2000 civarında kendi gövdesinin ağırlığı kadar yumurta bırakır. Eğer kraliçe arı döllenmemiş yumurta bırakırsa erkek arı doğar, döllenmiş yumurta bırakırsa dişi(işçi) arı doğar. Kraliçe arı öldüğü zaman arılar da birkaç hafta içinde ölürler ve arılar kendileri içinden bir kraliçe arı yetiştirmek zorundadırlar.
- Bal arıları; kraliçe arı, dişi (işçi) arı ve erkek arı olarak 3 grupta bulunurlar. Yalnızca kraliçe arı yumurta yapabilir, dişi arı kısırdır. Kraliçe arının döllenmesi havada gerçekleşir. Bir kraliçe arıyı 10 civarında erkek arı döller. Erkek arılar kraliçe arıyı dölledikten sonra ölürler. Erkek arılar yalnızca 4-5 hafta yaşarken, dişi(işçi) arılar 6 hafta, kraliçe arılar ise 5 yıl yaşayabilirler. Erkek arılar insanları sokmazken, dişi arılar insanları sokabilir ve soktuktan sonra ölürler.
- Arılar uygun bir yuva yeri bulmak için koloniden keşifçi arılar gönderiler. Eğer keşifçi arı uygun bir yer bulursa, kümesine geri gelir ve arkadaşlarına o yeri anlatır. Fikir birliğine varılırsa hep beraber yeni yerlerine giderler.
- Arılar kovanları içindeki sıvıyı işçi arıya devrederler, işçi arılar bal oluncaya kadar nektarı çiğnerler ve bal olunca petek gözlerine depolarlar. Arılar bal peteklerini larvalarını korumak için ve bal yapmak için kullanırlar. Petekleri yapan işçi arılar tek bir hücre yapmak için 30.000 parçayı birleştirirler ve birleştirdikten sonra arı kovanı
- Arıların petekleri 6gen şeklindedir bunun nedeni daha çok tasarruf yapmak, birbirleriyle bağıntılı olması ve daha çok bal üretmektir. Eğer petekler üçgen veya kare olsaydı bu kadar fazla bal üretemeyeceklerdi ya da 8gen veya yuvarlak olsaydı aralarda boşluk olacaktı. Darwin, arı kovanlarından çok etkilenip bunların bir mühendislik harikası olduğunu söylemiştir. Günümüzde arabaların ve uçakların gövde yapımları arılardan esinlenilmiştir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.