Cumartesi, Ağustos 31, 2024

Aspirasyon Nedir?

Aspirasyon emme, içine çekme gibi anlamlar taşıyan tıbbi bir terimdir. “Aspirasyon nedir?” sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt bulunmaktadır. Çünkü aspirasyon hem bir durumu hem de bir çözümü tanımlar. Aspirasyon durum olarak katı, sıvı ya da gaz halindeki maddelerin özofagus yani yemek borusu yerine trakea yani soluk borusuna kaçması durumudur. Besinler, sıvılar ya da yabancı maddeler normal gidişat halinde yemek borusuna gitmelidir. Ancak bazı özel durumlarda normal gidişatın aksine soluk borusuna kaçması da mümkün olmaktadır.

Aspirasyon konusunda temel olarak bilinmesi gereken terimlerden birisi de emme işlemidir. Aspiratör adı verilen alet ile çekim işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Aspiratör cihazlara örnek olarak dişçilerde kullanılan ve ağız içindeki sıvıyı çekmeye yarayan alet örnek verilebilir. Aspiratör cihazlar tıpta sık kullanılan cihazlardandır. Soluk borusuna kaçan yabancı cisimlerin çekilmesinde de kullanılabilen bu cihazlar sayesinde birçok acil durum çözümlenebilmektedir. Soluk borusuna kaçan yabancı cisimler ciddi tablolara sebep olablimektedir. Çocuklarda sık görülen aspirasyon kas fonksiyonlarının gelişmesine bağlı olarak ileri yaşlarda düzelebilmektedir.

Aspirasyon acil durumlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple aspirasyon durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvuru yapmak gerekir. Çocukların sık karşılaştığı bu durumda mutlaka bir hekimin görüş belirtmesi ve gerekli aksiyonları gerçekleştirmesi gereklidir. Çünkü aksi durumlarda konsolidasyon, atelektazi, atrofi gibi tablolarla karşılaşılabilir. Geç kalınması durumunda akciğerin bir kısmının ya da tamamının görevini yerine getirememesi söz konusu olabilir.

Aspirasyon Nedir?
Aspirasyon Nedir?

Tıbbi Durum Olarak Aspirasyon Nedir?

Aspirasyon tıbbi durum olarak katı, sıvı ya da gaz halindeki cisimlerin soluk borusuna kaçmasını tanımlamaktadır. Aspirasyon nedir konusunda tıbbi durum açısından verilebilecek en net tanım bu şekildedir. Tıbbi durum olarak aspirasyon ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Aspirasyon pnömonisi adı verilen durumda ilgili cisim, sıvı ya da gazın iritasyonu yani zedelemesi sonucu oluşan bir tablo söz konusudur. Aspirasyon pnömonisi ciddi bir tablo olup medikal müdahale gerektirebilmektedir. Bu sebeple özellikle çocuklarda aspirasyon konusunda dikkatli olmak, yenilen ve yutulan şeylere özen göstermek gereklidir. Çocuk büyütmek önemli bir iştir ve bu kapsamda oyuncak seçimine özen gösterilmelidir.

Çocuklarda aspirasyon açısından en sık gözlenen tablonun yabancı cisim aspirasyonu olduğu tespit edilmiştir. Aspirasyon açısından en sık karşılaşılan aspirasyon da para yutma durumunda gerçekleşmektedir. Bozuk paraları eline geçirip yutan çocuklarda birçok belirti ile karşılaşmak mümkündür. Aspirasyon durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna ulaşmak önemlidir. Cismin soluk borusundan çıkartılması ile geri dönüş sağlanabilmektedir. Ancak akciğerlerde ve buna bağlı olarak oksijenlenmeyen organlarda oluşturduğu hasarı gidermek bazen mümkün olmayabilir. Bu sebeple aspirasyon durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvuru yapılması gerekir.

Bir kişide aspirasyon belirtileri şunlardır:

  • Nefes alırken karga sesi gibi ses çıkarma (Stridor)
  • Morarma
  • Konuşmada güçlük
  • Bayılma
  • Nefes almada güçlük
  • Hırıltılı nefes alma

Bu belirtiler farklı hastalık ya da tablolarda da görülebilir. Bunun kararı bir hekim tarafından sağlanmalıdır.

Aspirasyon Pnömonisi

Aspire edilen yani içe çekilen maddeler akciğerlerde tahrişe neden olarak aspirasyon pnömonisi adı verilen tablo oluşturabilir. Pnömoni halk arasında zatüre olarak bilinen hastalıktır. Aspirasyon pnömonisinde içe çekilen madde ilgili dokuda tahrişe neden olarak pnömoni tablosu oluşturabilmektedir. Bu tip pnömonide belirtiler ve bulgular farklılık göstermektedir. Aspirasyon pnömonisinde, zatüre ile birçok ortak belirti de söz konusudur.

Aspirasyon pnömonisinde görülebilecek belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Balgam
  • Öksürük
  • Nefes Darlığı
  • İç çekme
  • Hırıltı

Bu belirtiler en sık görülen belirtilerdir. Bu belirtiler dışında da belirtilerle karşılaşmak mümkündür.

Aspirasyon Nedir?
Aspirasyon Nedir?

Aspirasyon Cihazı Nedir?

Kullanıcıların merak ettiği aspirasyon nedir sorusunun bir yanıtı da “tıbbi durumların çözümünde kullanılan çekme aleti” cevabıdır. Aspirasyon cihazı sayesinde birçok işlem tamamlanabilmektedir. Tıpta birçok alanda yer sahibi olan aspiratör cihazlar özofagus varis kanamalarından yabancı cisim yutmalarına kadar birçok alanda kullanılabilmektedir. Cihazı basit bir şekilde dişçilerin ağızdaki sıvıyı çekmek için kullandıkları alet üzerinden tanımlayabiliriz.

Aspirasyon cihazı ile birçok durumu çözümlemek mümkün olmaktadır. Yabancı cismin şekli ve boyutu göz önünde bulundurularak gerek cerrahi bir girişim gerekse aspirasyon yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu karar bir hekimin alması gereken bir karardır. Bu sebeple bu ciddi durumda bir sağlık kuruluşuna başvuru yapılması önerilir.

Aspirasyon Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Aspirasyon yabancı bir maddenin soluk borusuna kaçması ve akciğerin fonksiyonunu kısıtlaması ile seyreden bir tablodur. Aspirasyon nedir sorusuna basitçe bu şekilde bir yanıt verilebilir. Bu sebeple aspirasyon durumlarında ciddi sonuçlarla karşılaşmak mümkündür. Akciğerler havadan alınan oksijenin kana karışmasında ve bu sayede dokulara taşınmasında önemli bir rol üstlenmektedir.

Bu sebeple de aspirasyon durumlarında ciddi bir durum olduğunu bilmek, çözümün medikal olarak çözülmesi adına sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Aspirasyon durumu oluştuktan sonra hızlı bir şekilde bir hekimin çocuğu görmesi ve gerekli müdahaleleri gerçekleştirmesini sağlamak önemlidir. Aspirasyon durumunun ciddi bir durum olduğu unutulmamalıdır.

Aspirasyonun Mekanizması Nasıldır?

Kullanıcıların en sık sorduğu sorular arasında yer alan “Aspirasyon nedir?” sorusunun cevabı mekanizmayı da içinde barındırmaktadır. Vücut yabancı olan maddelere karşı reaksiyon vermekte, bu maddeleri yok etmeye çalışmaktadır. Misalen bir bakteri vücuda girdiğinde termoregülatuvar adı verilen sıcaklık düzenleyici mekanizma devreye girerek o bakteriyi öldürmeye çalışmaktadır.

Ya da bir doku kesildiğinde o doku önce şişerek o kısmı korumaya çalışmaktadır. Aspirasyonda da soluk borusuna çekilen ya da giren yabancı maddeler bir iritasyon yani rahatsızlık oluşturmaktadır. Bu duruma çözüm olarak dokular inflamasyon oluşturmaktadır. Bu durum da soluk alıp verme konusunda farklı durumlara sebebiyet verebilmektedir. Kişiler aspire ettikleri maddelere göre değişken olan tablolarla karşılaşabilirler.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler