Uzun yıllardır Türk vatandaşlarının İngiltere’de kendi işlerini kurmasına, aileleri ile yerleşip eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanmasına izin veren Ankara Antlaşması artık sona eriyor. 2015 yılında başlayan Brexit süreci İngiltere’nin 31 Aralık 2020 tarihinden Avrupa Birliği’nden nihai olarak çıkması ile Ankara Antlaşması’nın da sonunu getirecek. Zira bu anlaşma İngiltere EU üyeliğine devam ettiği sürece geçerli. Sonrasında İngiltere’nin anlaşmayı devam ettirme zorunluluğu bulunmuyor.
İkinci vatandaşlık konularında uzman danışmanlık şirketi Yeni Bir Hayat tarafından yapılan açıklama da 31 Aralık tarihinden sonra Ankara Antlaşması şartlarını taşıyan yeni bir uygulamanın İngiltere tarafından başlatılmayacağı belirtiliyor. Mevcutta 18 yaşını geçen her Türk vatandaşının küçük bir sermaye miktarı ile başvuru yapabildiği bu anlaşmanın İngiltere açısından çok büyük bir cazibesi bulunmuyor. Avrupa Birliği kurallarına tabii olmaktan kurtulduktan sonra İngiltere’nin kendi göçmenlik programlarını dilediği gibi belirleme hakkı bulunacak. Böylece girişimci olarak İngiltere’ye gelmek isteyen kişilere asgari sermaye şartı, dil sınavı, eğitim ve tecrübe gibi ön koşullar getirme hakkı olacak. Ayrıca başvuru yapılacak sektörleri de kısıtlaması bekleniyor.
Bu nedenle Yeni Bir Hayat yetkilileri 31 Aralık’a olan sürenin Ankara Antlaşması başvurusu için artık son dönem olduğunun altını çiziyorlar. Bu tarihe kadar yapılan başvurular mevcut kurallar çerçevesinden değerlendiriliyor ve karara bağlanıyor. Pandemi süreci başvuruların olumsuz sonuçlanmasına yol açmamış durumda. Sadece değerlendirmeler de bir miktar yavaşlama söz konusu. Bunun ise önümüzdeki haftalarda tekrar hızlanması bekleniyor.
Peki Ankara Antlaşması hangi ülkelerde geçerli? Avrupa Birliği ile yapılan bir anlaşma olduğuna göre diğer Avrupa Birliği ülkeleri bu hakkı tanıyorlar mı? Bu sorunun cevabı maalesef hayır. Sadece İngiltere bu anlaşmayı tüm koşulları ile uyguluyor. İngiltere dışında Hollanda’da belirli şartlar dahilinde izin verebiliyor. Ancak öne sürdüğü koşullar hem İngiltere’ye göre daha ağır, hem de İngiltere gibi uzun vade de vatandaşlık ve daimi oturum haklarını kolay bir şekilde sunmuyor. Bu iki ülke dışında diğer Avrupa Birliği ülkelerinde Ankara Anlaşması şartları geçerli değil.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.