1Abel isimli matematik ödülünün sahibi olan Andrew Wiles kimdir? Wiles nasıl ödül sahibi olur ve ödülü almasının sebebi nedir? İngiliz olan matematikçinin hayatı, kariyeri ve aile yaşamı bilgileri şunlardır;
Andrew Wiles Hayatı
Tam ismi Sir Andrew John Wiles olan İngiliz matematikçi 1953 yılında İngiltere’nin Cambridge şehrinde dünyaya gelir. Matematiğe olan ilgisi ilkokul yıllarında başlayan Wiles 10 yaşındayken Fermat isimli matematikçinin çıkarmış olduğu Son Teoremi’ne ilgi duyar. Wiles’in okuduğu okulların isimleri Metron College, Clare Koleji, The Leys School, Kings College School ve Cambridge Üniversitesi’dir.
Cambridge Üniversitesi’nde matematik üzerine eğitim alır ve 1974 yılında üniversiteden mezun olur. Ardından ise üniversitede doktora eğitimi alır. Andrew Wiles hayatı eğitimi sonrasında üniversitelerde matematik üzerine çalışmalarıyla devam eder. Halen üniversitede çalışan profesör yaptığı çalışmalar sayesinde pek çok ödülün sahibi olmuştur.
Wiles Kariyeri
Fermat’ın ortaya atmış olduğu son teorem üzerinde çalışmalar yapan Andrew Wiles kariyeri üniversitelerde çalışmakla başlamış ve devam etmektedir.
Wiles’in kariyer alanındaki çalışmaları şunlardır;
- Matematikçi üniversite eğitiminin ardından 1977 yılında Clare College isimli kolejde araştırma asistanı olarak çalışmaya başlar.
- 1980 yılına kadar Clare Koleji’nde çalışan Wiles daha sonra ünlü Harvard Üniversitesi’nde doçentlik yapar.
- Sonraki yıllarda ise eliptik eğri aritmetiği ile kompleks çarpma konularıyla ilgili çalışmalar yapar. Bu çalışmalarda kendisine John Cotes eşlik eder.
- Andrew Wiles 1982 sonrasında Amerika’ya taşınır ve Amerika’da matematik üzerine çalışmalar yapmaya başlar.
- Amerika’ya taşınmasının ardından Princeton Üniversitesi’nde çalışmaya başlar ve hala aynı üniversitededir.
- Wiles 10 yaşında ilgisini çeken Fermat son teoremi üzerindeki araştırmalarına tekrar başlar.
- Yıl 1993’ü gösterdiğinde ise Fermat’a ait olan son teoremin üzerinde yaptığı çalışmalarla teoremde yer alan problemi çözdüğünü bir konferansta açıklar. Bu teorem 1637 senesinde Fransız matematikçi olan Pierre de Fermat’ın ortaya çıkardığı bir teoremdir ve bu teoremi daha önce çözen olmamıştır.
- Teoremi çözmesiyle gündem olan Wiles’in bulduğu çözüm üzerinde inceleme yapılır ve bir süre sonra çözümün hatalı olduğu anlaşılır. Bu tarih sonrasında öğrencisi olan Robert Taylor’la birlikte teorem üzerinde incelemeler yapmaya başlar.
- Teorem konusunda yaptığı hata üzerine bir yıl kadar çalışan Andrew 1994 yılında hatasını bularak telafi eder ve ispatını sunar. Matematikçinin bulduğu Fermat son teoremi ispatı matematik dünyasınca kabul edilir. Wiles’in bulduğu çözüm kısa bir süre sonrada Annal of Mathematics isimli dergide yayınlanarak okuyuculara sunulur.
- Matematiğin dehası olarak adlandırılan Wiles matematik alanındaki çalışmaları ve çözümü sayesinde çok sayıda ödülün sahibidir. Matematikçinin aldığı ödüller şunlardır; Schock, Abel, Shaw, Kral Faysal, Wolf, Cole ve Clay Araştırma Ödülü’dür.
- Andrew Wiles’in kariyerinin dönüm noktası Fermat son teoremini bulduğu çözümdür. Bu sayede 350 yıldan fazla süredir çözümü üzerinde çalışılan teoremi çözebilen matematikçi olarak ünlenmiştir. Bu ispatından yıllar sonra 2016 yılında da matematik nobeli de denilen Abel Ödülü’nün sahibi olur. Ayrıca ödülle birlikte 700 bin dolarlıkta para ödülü alır.
Wiles’in teoreme olan ilgisinin geçmemesi sayesinde günümüzde matematik dehası olarak anılan bir profesör olmuştur. Günümüzde de çalıştığı Princeton Üniversitesi’nde matematik alanındaki çalışmaları ve teorem ispatıyla matematik dersleri ve konferansları vermeye devam etmektedir.
Andrew Wiles Aile Yaşamı
Çözülemez olarak kabul edilen Fermat teoremini çözerek tarihe geçen Andrew Wiles aile yaşamı insanların merak ettiği bir konudur. Ünlü matematikçinin aile hayatına dair çok fazla bilgi bulunmamasına karşın Nada Wiles ile evli olduğu bilinmektedir. Ünlü matematiklerin ebeveynlerinin isimleri ise Maurice Wiles ve Patricia Wiles’tir.
Umarız “Andrew Wiles Kimdir?” adlı yazımızı beğendiniz. Ayrıca dilerseniz “Matematik” alanında diğer değerli dahilerimize de bakabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.