Cuma, Eylül 13, 2024

Alerjik Rinit Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Havalar ısınmaya, park ve bahçeler çiçeklenmeye başladı. Baharın gelmesiyle birlikte havada uçuşan tozlar ve polenlerde bir artış meydana geldi. Bu dönemde burun akıntısı, gözlerde yaşarma, hapşırma, göz ve burun çevresinde kızarıklık şikâyeti ile hastaneye başvuran hasta sayısında artışa neden oldu. Peki, halk arasında bahar nezlesi denilen alerjik rinit nedir ve nasıl tedavi edilir? Bu yazımızda biraz bundan bahsedelim istedim.

Peki, Nedir Alerjik Rinit?

Rinit kelime itibari ile burun içindeki mukozanın iltihabı anlamına gelir. Genetik bakımdan yatkın kişilerde alerjen ile temas sonrası gelişen bu durum alerjik rinit olarak değerlendirilebilir.  En sık görülen sebep bahar döneminde ortaya çıkan polenler olsa da ev tozu ve akarları ile evcil hayvan tüyleri de bu duruma sebep olarak gösterilebilir.Alerjik Rinit Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjik Rinit Semptomları Nelerdir?

Hastalar en sık burun akıntısı ve burun tıkanıklığından şikayet edebilir. Yine gözlerde sulanma ve kızarıklık, hapşırma, öksürük ve burun içinde ve üst damakta kaşıntı görülebilir. Bütün bu şikayetler sonuç olarak uyku bozukluğu, yorgunluk, dikkat dağınıklı ve baş ağrısına da neden olabilir.

Alerjik Rinit Tanısı Nasıl Konur?

Hasatlığın klinik seyri biz hekimler için önemlidir. Mevsimsel başlangıç zamanı, hastalığın hikayesi, enfeksiyon odağının olmaması bize yol gösterir. Bakıldığında burun mukozası soluk, burun içinde konkalar ödemli görülebilir. Yapılan kan testlerinde Ig E değerinin yüksekliği bize tanıda yardımcı olur. Yine hastaların yapılan cilt testlerinde alerjen kaynak araştırılabilir. Alerjik Rinit Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın en iyi tedavisi alerjen kaynak ile ilişkinin kesilmesidir.  Bununla birlikte nazal dekonjestanlar ve antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Mevsim geçiş dönemlerinden önce alerjene karşı yapılan aşılarda etkili olabilir.

Alerjik rinit için antibiyotik kullanmak gerekmez.

Öneriler Nelerdir?

Hastanın şikayetleri kuru havalarda artabilir. Kuru ve nemsiz havalar toz ve polenlerin havada asılı kalmasını sağlayarak kişinin alerjen ile karşılaşma ihtimalini artırır. Bu nedenle evlere konulacak buhar makineleri hastanın kliniğini düzeltebilir. Kullanılan temizlik maddeleri, yünlü battaniyeler, tüylü halılar, ev hayvanları alerjen olabilir. Bunlardan uzak durmak da yine semptomların azalmasına yardımcı olur. Kişi kendinin koruyucu hekimidir.  Kendimizi korumak için alınan önlemler hastalıkların oluşumu ve seyrinde etkili olacaktır. Bedeninize iyi bakın!

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Dr Celalettin Özkan
Dr Celalettin Özkan
Tam kapsamlı biyografim için buraya

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler