Çarşamba, Aralık 11, 2024

Akrilamid Nedir?

Akrilamid, amino asitler ve şekerler arasındaki bir reaksiyon ile oluşan kimyasal bir maddedir. Genellikle patates, kök sebzeler ve ekmek gibi yüksek nişasta içeriğine sahip yiyecekler, kızartma, kavurma veya pişirme işlemlerinde yüksek sıcaklıklarda (120 ° C’nin üstünde) pişirildiğinde ortaya çıkar.

Akrilamid gıdalara kasıtlı olarak eklenmez, pişirme işleminin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkar ve belli bir ısının üzerinde pişen hemen hemen her yiyecekte meydana gelebilir.

Akrilamid oluşurken, yüksek sıcaklıktaki pişirme sırasında Maillard reaksiyonu denilen bir süreç oluşur. Doğal olarak mevcut su, şeker ve amino asitler, bir gıda maddesinin karakteristik lezzetini, dokusunu, rengini ve kokusunu yaratmak için birleşirler.

Akrilamidin zararlarına baktığımızda Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuar testleri sonucunda akrilamid maddesinin, kansere neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bu madde insan beslenmesinde kansere neden olduğu henüz kesinleşmemiş olsa da uzmanlar gıdaların içerisinde yer alan akrilamidin, insanlarda da kansere neden olabileceği görüşündeler.

Akrilamid belli bir ısıdan sonra meydana geldiği için uzmanlar, közlenmiş gıdaların, yüksek ısıda pişmiş patates kızartmasının, cipslerin, keklerin, bisküvilerin ve kahvelerin içerisinde akrilamid maddesinin bulunduğunu belirtiyorlar.

Paket üzerindeki pişirme talimatlarını kontrol edin ve patates kızartması, gibi paketlenmiş gıda ürünlerini kızartma veya fırında pişirme talimatlarına dikkatlice uyun.
Paket üzerindeki talimatlar, ürünü doğru şekilde pişirmek için tasarlanmıştır. Bu, nişastalı yiyecekleri çok uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklarda pişirmenize engel olur.

Yüksek sıcaklıklarda pişirmek istediğiniz patatesleri buzdolabında saklamayın. Çiğ patateslerin buzdolabında saklanması, patateslerde serbest radikallerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı papates dolaptayken çıkartılıp yüksek ısıda kızartılırsa içerisinde akrilamid maddesi oluşacak ve kanserojen hale gelecektir.
Patatesleri serin ve ışık almayan ortamlarda saklamaya özen gösterebilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Diyetisyen Kenan Yıldırım
Diyetisyen Kenan Yıldırım
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler