Rengi ve kokusuz olması ile dikkat çeken çiçek çeşitlerinden bir tanesi olan açelya çiçeği, orman gülü cinsinde yer alan çiçeklerden bir tanesidir. Fundagiller ailesinin içerisinde bulunan açelya çiçeği, genellikle pembe renginde görülse de farklı renkleri de mevcuttur. Görsel açıdan birçok kişinin göz zevkine hitap eden bir çiçek olduğu için sıklıkla yetiştiriciliği yapılır. Açelya çiçeğinin ana vatanı Asya ve Kuzey Amerika’dır. Bu çiçeğe su kıyılarında ve ormanlık arazilerde sık sık denk gelinebilir. Gölge alanları seven bir çiçek olan açelya çiçeği evde yetiştirilecekse güneşe çok fazla çıkarılmaması gerekir. Yaz ve bahar mevsimlerinin çiçeği olarak bilinen açelya çiçeğinin bu mevsimlerde pek çok rengini görebilmek mümkün olur.
Açelya Çiçeği Nedir?
Genellikle pembe olmakla beraber kırmızı rengine de sık sık denk gelinen açelya çiçeği, kendi çiçeklerini uzun süre muhafaza edebilmesinden ötürü ofis ve ev gibi kapalı ortamlarda tercih edilir. Açelya çiçeğinin sıcaklık ve soğukluk sınırı dengede durmalıdır. Bulunduğu ortamın 15 derecelik bir ısısının olması bu çiçeğin bakımı için yeterli olacaktır. Sulama esnasında açelya çiçeğinin sadece toprağı değil, gövdesi ile yaprakları da sulanmalıdır. Avrupa ülkelerinin bir çoğunda süs bitkisi olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı açelya çiçeğine Türkiye’de de rağbet yüksektir. Görünüm açısından oldukça estetik bir görüntüye sahip olması, bu çiçeğe olan talebin artmasına neden olmuştur.
Açelya Çiçeğinin Çeşitleri
Açelya çiçeği bakımı zor olan çiçeklerden bir tanesi olarak bilinir. İlgi isteyen ve kendisiyle uğraştıran bir çiçek olarak en çok pembe renginde görülmektedir. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde yetişen tek bir çeşit çiçek olarak bilinse de, Kuzey Amerika ülkesinde bu çiçeğin farklı çeşitlendirmeleri yapılmıştır.
Açelya çiçeğinin çeşitleri arasında;
- Rhododendron alabamense
- Rhododendron atlanticum
- Rhododendron arborescens
- Rhododendron austrinum
- Rhododendron canescens
- Rhododendron calendulaceum
- Rhododendron cumberlandense
- Rhododendron molle
- Rhododendron flammeum
- Rhododendron occidentale
- Rhododendron periclymenoides gibi alternatifler bulunur. Açelya çiçeği Türkiye’de genellikle tek tip olarak yaygın bir şekilde bulunabilir.
Açelya Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı
Açelya çiçeğinin en önemli özelliği serin ve gölgelik alanlardan hoşlanmasıdır. Bu çiçeğin yetiştiriciliğini yapacak olan kişilerin bulunulan ortamı çiçeğe uygun bir hale getirmeleri gerekir. Aydınlık ortamlardan hoşlanan bir çiçek olmasına rağmen direk güneş ışığına maruz bırakılmaması önem arz eder. Açelya çiçeği gelişim dönemine girdiği zaman gübreleme işlemi ile destek sağlamak gerekir. Suyu seven bir çiçektir ve özellikle yaz aylarında bol bol su ister. Kış aylarında ise nemli ortamlarda bulundurulması gereken bir çiçektir. Açelya çiçeğinin bakımı diğer çiçekler ile kıyaslandığı zaman zordur ve buna bağlı olarak evlerde görülebilecek bir çiçek değildir. Çiçek yetiştiriciliğine merakı olan kişiler için ideal bir çiçek türü olarak evde bakımı yapılabilir.
Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Orkide Çiçeği Özellikleri ve Bakımı
Açelya Çiçeğinin Yetiştiriciliği
Açelya çiçeğinin yetiştiriciliğini yapabilmek için öncelikle bazı etmenlere dikkat etmek gerekir.
Bunlar;
- Ortam sıcaklığının ılıman bir hale getirilmesi
- Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması
- Hava akımlarından olumsuz bir şekilde etkilendiği için rüzgardan korunması
- Sulama yapılırken toprağın her tarafına ulaşacak şekilde yapılması
- Yaz aylarında haftada minimum iki kere, kış aylarında ise haftada bir kere sulamasının yapılması
- Kış aylarında musluktan alınmış su ile sulanacaksa, oda sıcaklığına gelmesinin beklenmesi
- Sulama yapılırken, kullanılan kabın her seferinde aynı kap olmasına ve eşit miktarda su dökülmesine dikkat edilmesi
- Bahar aylarında açelya çiçeğine küçük gelen saksıların büyük saksılar ile değiştirilmesi
- Çoğaltma işlemi yapılırken kökünden ayırma metodunun kullanılması şeklindedir.
Açelya Çayının Faydaları
Açelya çiçeği çay olarak tüketildiği takdirde insan sağlığına pek çok fayda sağlar. Çiçeklerinin suda kaynatılarak ılındırılması ve çayının yapılması ile birlikte tüketimi sağlanabilir. Ancak kronik rahatsızlığı olanların ve düzenli ilaç alımı yapan kişilerin bu çaydan uzak durmaları gerekir.
Açelya çayının faydaları;
- Mide spazmı, mide ağrısı ve hazımsızlığın giderilmesi
- Gastrite iyi gelmesi
- Basur nedeni ile oluşan kanamaları önlemesi
- Ülser nedeni ile ortaya çıkan sorunların şikayetlerini azaltması
- Diş eti hastalıklarına iyi gelmesi
- Egzama gibi deride meydana gelen hastalıkları geçilmesi şeklindedir.
Açelya çayını tüketmeden önce çiçeğinin ezilerek macun kıvamına getirilmesi gerekir. Açelya çayının sağlığa pek çok faydası bulunmakla beraber, doktor kontrolünde kullanılan ilaçlarla tüketilmemesi tavsiye edilir.
Açelya Çiçeğini Çoğaltma
Açelya çiçeğini çoğaltabilmek için en çok kullanılan yöntem köklerinden ayırma yöntemidir. Kolay bir işlem olan köklerinden ayırma yöntemi, çiçeğin toprağından çıkarılması ve alt kısmında yer alan köklerinden koparılması ile yapılır. Tepe çeliği adı verilen çoğaltma yöntemi ile açelya çiçeğinin gelişmiş dalları arasından 8 ile 10 cm arasında parça kesimi yapılır.
Toprağın orta seviyesi sayılabilecek derinliğinde yeni bir alana bu parçalar ekilerek sera etkisi yaratılmalıdır. Bahçe ortamında çoğaltma işlemi yapılacaksa bahar aylarının beklenmesi tavsiye edilir. Açelya çiçeği kendi sürekliliğini sağlayabilen çiçek türlerinden bir tanesidir. Bahçe ortamında yetiştirilen çiçek yan tarafındaki toprağa kendi filizlerini bırakarak yağmurun da etkisi ile birlikte kendi kendine çoğalabilir.
Açelya Çiçeği Ne Zaman Açar?
Kişinin yaşadığı bölgeye bağlı olarak, ılıman bir iklim bölgesinde yaşayan kişilerin açelya çiçekleri bahar aylarının başında kendisini göstermeye başlar. 2 haftadan başlayarak 1 aylık süreye kadar çiçeklenme süresi devam eder. Çiçeklenme adedi azaltılmak isteniyorsa, yaz sıcakları kendisini göstermeye başladığı zaman bitki gölge ve aydınlık bir alana alınmalıdır.
Açelya çiçeği kendi çiçeklerini uzun süre muhafaza edebilme özelliğine sahip olduğu için, çiçeklenme miktarında azaltılmalar yapılabilir. Bahar ayının başından itibaren sonbaharda dahi çiçekli bir şekilde kalmayı başarır. Açelya çiçeği Türkiye’de de sıklıkla bakımı yapılan çiçeklerden bir tanesidir. Özellikle bahçe ortamında daha fazla bakımı yapılır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.