Ana Sayfa Kendini Geliştir Meslekler Doğa Kampına Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğa Kampına Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğada kamp

Doğada kamp bir çok insanın hayalidir. ‘Doğada yaşam’ kültürünü tatmak, yada izin günlerimizi kafa dinleyerek sessiz ve sakin bir şekilde değerlendirmenin hoş yöntemlerinden biridir doğa kampı. Kampa giderken alınması gerekenler de ayrıca unutulmaması gereken bir konudur. Bu yazımda sizlere edindiğim tüm tecrübeleri aktaracağım.

Kampa Çıkmadan Önceki Ön Hazırlık Süreci

Kampa çıkmak için bir takım prensipler vardır ve bunlara uyulması gerekir. Öncelikle ziyaret etmek istediğiniz bölgeyle ilgili gerekli araştırmaları yapmanız gerekir. Mesela jeolojik ve coğrafik yapısı, en yakın yerleşim yerleri, ulaşımı, iklimi ve hava durumu gibi. Eğer herhangi bir işletmede (camping alanları) kalmayacaksak bölgenin hayvan popülasyonu ve su kaynaklarını da araştırmamız gerekir. Çünkü su kampta en gerekli baş unsur olacaktır ve çevredeki vahşi hayvanlar tarafından rahatsız edilmek istemiyorsanız öncelikle varlıklarını bilmeniz gerekir. Buna göre de bazı önlemler alınmalıdır. Kendi aracınızla seyahate çıkmıyorsanız yükünüzü minimuma indirmelisiniz ama yine de ‘nasılsa lazım olmuyor’ diyebileceğiniz hayati eşyalarınızı yanınıza almanız gerekir. Bunların hepsini ayrı başlıklarda değerlendirelim;

Keşif Ve Araştırma

Fotoğrafını gördüğünüz, cezbedici tabiatını duyduğunuz, çeşitli hikayelerini dinlediğiniz bölgeler illaki olmuştur. Hayalinizde canlandırdığınız tablonun içinde olmak için atılması gereken ilk adım o alanla ilgili araştırma yapmaktır. Artık günümüz teknolojisi bir çok bilgiye ulaşmamız için büyük derecede imkan sunuyor. Çeşitli sosyal medya kuruluşları yada web sitelerinde gerekli araştırmalar yapılıp yeteri kadar bilgi alınabiliyor.

Gitmek istediğimiz bölgede ki su kaynaklarını tespit etmemiz önemlidir. Haritalarda kaynak olarak gözüken yerler yazın kurumuz olabilir. Bunu göz önünde bulundurmalıdır. İklim koşullarına gire tanımıza giysi ve ekipman almamız gerekir. Bölgedeki hayvan popülasyonunu bilmekte fayda var çünkü davetsiz misafirlerimiz kendimizi biraz kaçırabilir.

Çantamı Nasıl Hazırlayacağım?

Kampa giderken 3 temel malzememiz vardır. Bunun birincisi sırt çantamız. Sık sık kamplı doğa yürüyüşleri (trekking) yapıyorsak sırt çantamız da ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılamalı. Küçük  esnaflardan alınan çantalar ne yazık ki işimizi görmeyecektir. Çünkü maliyeti düşürülmek için esnaf çantalarında sırt desteği bulunmaz. Bizi fiziksel olarak rahatsız etmeyecek sırt çantalarının sırt kısmında kalın alüminyum destekler bulunur. Bu destekler çantanın sırtımıza olması gerektiği gibi oturarak ağırlığın vücudumuza eşit miktarda dağılmasını sağlar. Ağırlığın büyük kısmı kalmamıza oturur ve omuz ve sırtımızın ağrılarını engeller. Çantamızda bel kemeri muhakkak bulunmalı ve kalça hizasında olmalıdır.  Çantamızı vücut yapımıza yani gövde boyumuza göre, ihtiyacımız olacağı boyutta seçmeliyiz.

Kampa giderken alınması gerekenler

Kamp çantamızın yerleştirme işlemi en az çanta secimi kadar önemlidir. Öncelikle çantamızı içinde neler olmalı sorusuna cevap bulalım.

Kamp yapacağımız bölge ile ilgili tüm araştırmaları yaptıktan sonra malzeme secimi devreye girer. Yaz kamplarında işiniz biraz daha kolaydır. Yanımıza ağırlık yapacak çok materyal almayız. Ağırlığımız her daim minimum seviyede olmalıdır ve yanımızdaki eşyalar minimal boyutta ve ergonomik olmalıdır.

Doğada kamp

Kamp Çantamda Neler Var? Kampa Giderken Alınması Gerekenler:

İhtiyaç durumuna göre size direkt kendi listemi atmak istiyorum.

  1. Çanta
  2. Çadır
  3. Uyku tulumu
  4. Mat
  5. El feneri, kafa feneri, çadır aydınlatması (tercihe göre), yedek piller
  6. Sağlık kiti, kullanılıyorsa kişisel ilaçlar
  7. Matara
  8. Balta yada testere
  9. Bıçak
  10. Alüminyum yemek seti ve bardak
  11. Kamp ocağı
  12. En az 3 adet çakmak
  13. Harita yada Gps vb.
  14. En az birer adet yedek çamaşır ve giysi
  15. Hafif ve taşınabilir, yüksek karbonhidratlı yiyecekler
  16. Şapka gözlük
  17. En az 10 metre yardımcı ip
  18. Kâğıt ve kurşun kalem
  19. Koli bandı
  20. Çöp lisesi
  21. Dikiş seti
  22. Kişisel bakım ürünleri
  23. Mevsim gözetmeksizin bir adet hafif yağmurluk.
  24. Power bank
  25. Tuvalet kağıdı ve ıslak mendil
  26. Küçük bir çanta (10 lt)
  27. Düdük
  28. Ve son olarak nakit para.

Bu malzemeler temel ihtiyaçlarımızı karşılayacaktır ve güzel olmakla birlikte güvenilir bir kamp yapmamızı imkan sunacaktır.

Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Maviye Yolculuk: Salda Gölü

 

Kampa giderken alınması gerekenler

Kamp Çantamı Nasıl Yerleştireceğim?

Tüm malzemelerimizi toparladıktan sonra kamp alanımıza uzun bir yürüyüş yapabiliriz. Bunun için çantamızı doğru bir şekilde yerleştirmeliyiz. Kamp çantamızı yerleştirmeye her zaman en alttan başlamamız gerekiyor. Çünkü çantamızı doğru yerleştirmek için ayakta durması gerekli. Çantanın vücudumuza negatif etkiler yaratmaması için ağır malzemeler orta kısımda olmalı ve çantamızın üst bölmelerinde ise en çok kullanabileceğiniz eşyalar olmalıdır.   Kamp çantamızın en alt bölmesine uyku tulumunuzu yerleştiriyoruz. Ana bölgede en az işimize yarayacak malzemeler sırayla yerleştirilmeli. Uyku tulumumuzu yerleştirdikten sonra hemen üstüne kıyafet ve çamaşır gibi hafif eşyalarımızı yerleştirebiliriz. Orta tarafa ise biraz daha ağır malzemeler gelmelidir. Çadır (ben çadırımı katlayarak çadırın içine yerleştiriyorum),  yemek seti, gida malzemeleri, tüp vb. Çantanın ana bölmesinin en üstüne ise kıyafetlerinizi yerleştirebilirsiniz. Kamp çantamızın üst kapak bölmesine gizli ulaşmamız gereken ve elektronik eşyalarınızı koymakta fayda var. Telefon, yedek batarya ve piller, power bank, cüzdan ve pasaport, kafa feneri vs. Çantamızın yan fermuarlı ceplerine kişisel bakım ürünleri yerleştirilebilir. En son uyku tulumumuzun altına sereceğimiz mat ise; Çantamızın altında üstünde yada yanlarında bulunan peronlara takılabilir.

Çantamızı da hazırladıktan sonra artık yola çıkmaya hazırız demektir.

Evden çıktığınızda yaşadığınız heyecanı muhakkak kampınızı kurduktan sonra ateş basında yazmayı unutmayın. Çünkü ilk hissedilen heyecan hatırlanmaya değer.

Kamp Alanına Varış Ve Kampın Hazırlanması

Kamp yapmak istediğiniz bölgeye vardığınızda öncelikle kendinize mümkün olduğunca düz bir alan bulmalısınız. Bulduğunuz düz alanın zeminini taşlardan temizlemeniz gerekli. Hemen akabinde çadırınızı kurmaya başlayabilirsiniz (Çadırınızı yeni aldıysanız öncelikle evde kurulumunu yaparak test etmeniz önemli). Çadırınızı kurduktan sonra ilk yapmanız gereken içini yerleştirmek olacaktır. Matınızı açtıktan sonra üzerine uyku tulumunuzu sererek diğer eşyalarınızı yerleştirmelisiniz ve fazlalık eşyalarınızı eğer varsa çadırınızın bagaj bölümüne yerleştirmelisiniz. Çadırınızı tam anlamıyla kurup yerleştirdikten sonra sıradaki adım ateş yakmak için ocak yapmak ve odun toplamak olacaktır. Öncelikle kuracağınız ocağın çadırınıza çok yakın olmaması gerekir. Çünkü en ufak bir kıvılcım çadırınızın delinmesine neden olacaktır. Ocağınızı özverili bir şekilde yapmanız gerekir. Çünkü doğada olduğumuz ve ateşin tabiata zararı olacağı için dikkatli olmalıyız. Çok büyük olmaması kaidesiyle etraftan topladığımız taşları üst üste (en fazla 20 cm) dizerek bir daire oluşturuyoruz. Daire şeklindeki ocağımızın zeminini küçük taşlarla kaplayarak ateşin toprağa vereceği zararı kesiyoruz. Ocağımız da hazır olduktan sonra odun toplamamız gerekli. Yanımıza aldığımız küçük çantamızın içine su, bıçak, ilk yardım kiti , balta yada testere, ip ve düdüğümüzü koyduktan sonra kamp alanımızdan çok uzaklaşmadan etraftaki kuru odunları toplayabilir ve iple birbirine sabitleyerek getirebiliriz. Artık sadece hava kararmadan ateş yakmak ve yemeğimizi yiyip keyif yapmak kaldı. Peki ateşi nasıl yakacağız?

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

Ateş yakmanın bir kaç yolu vardır. Bu teknikleri ihtiyacınız doğrultusunda seçebilirsiniz. En çok kullanılan ve kolay olan kızılderili ateşidir. Bizde bu seçenekten örnek verelim.

Öncelikle size ateşi başlatmak için bir adet ateş başlatıcı (Çakmak, kibrit, magnezyum çubuğu vs.) gerekli. Kuru yapraklar veya kozalaklar tutuşturmak için güzel seçenekler olacaktır. Topladığımız kuru yaprakları yaptığımız ocağın ortasında çok sıkıştırmadan yerleştirdikten sonra üçgen olacak şekilde ince çalı çırpıları tek tek yaprakların üzerine yerleştirmeliyiz. İnce materyalleri yeteri kadar üçgen olacak şekilde dizdikten sonra biraz daha kalın olan dal parçalarını aynı şekilde dizebiliriz. Ateşimizi alttan yaktıktan sonra büyük dalları ateşin üzerine koyarak tutuşturmalıyız ve ateşimiz yeterli kıvama geldiğinde büyük odun ve kütükleri üzerine yerleştirebiliriz.

Ateş yakmanın da belli prensipleri yani sıra belli bir adabı vardır. Mümkün olduğu kadar ağaç dallarının altlarından uzak durmalı yada dallara ulaşacak kadar büyük ateşler yakılmamalıdır. Eğer seçenekler arasında ise su kenarları seçilmeli, yada her ihtimale karşı yanımızda çokça su bulundurulmalıdır.

Bundan sonrasında unutamayacağınız hatıralar ve anıları da çantanıza koyarak toplanma vakti geliyor. Tüm eşyalarınızı toparladıktan sonra, sanki oraya hiç gelmemiş gibi etrafı toparlayıp (özellikle ateş tamamen söndürülmeli ve ocak için kullandığımız taşlar soğutulan küllerin üzerine kapatılmalıdır) yola çıkmamız gerekir. Doğanın misafirperverliği karşılığında bizde onu kendi halinde bırakarak artık evimize dönebiliriz.

Umarım “Doğa Kampına Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler – Kampa Giderken Alınması Gerekenler” adlı makalemi beğenmişsinizdir. Ayrıca dilerseniz diğer yazılarım için profilime bakabilirsiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

3 YORUMLAR

  1. Kampçılara çocukluğumdan beri gıpta ederim. Merak ettiğim tek şey bu kadar malzemeyi sırtlarına atıp o kadar dağı taşı nasıl geziyorlar. İnsanın canı çıkar ya. Zaten bir okadar yol yürüyorsun. Birde bu malzemeler sırtında gitmek gerçekten çok zor bir iş.

    • ayaz sercan erdem

      aslına bakarsanız bizim için işin keyfi budur belkide. ailece de, araba ile de, gidilebilecek bir çok -doğa kamp- alan mevcut. bir daha ki makalelerim de Türkiye’nin bir çok ilinde gidilebilecek ‘camping’lerden bahsedeceğim. saygılar 🙂

  2. Doğa da şöyle hayvanlara zarar vermek için değil de sadece korkutmak amacıyla havalı tabanca da bulundurulabilir.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz